Mitä olisi joulu ilman Jeesusta?

Profile Image of Akaan Seutu

Riina Saastamoisella on tiedossa tulevana kesänä muutama vihkiminen Akaan kirkossa.

1. Mistä tekstistä saarnaat?

Luukkaan evankeliumin tuttu jouluevankeliumi  (Luuk. 2: 1-14) on jouluaaton teksti.

2. Mitä haluat saarnassasi kertoa?

Koko joulukuu tai vähintäänkin muutamat päivät ennen joulua ovat todennäköisesti olleet perheissä kiireisiä: Silloin  riennetään sinne ja tänne, kaupoista toiseen ruoka- ja joululahjaostoksille. Sitä ennen on vietetty erilaisia joulujuhlia ja puurojuhlia.

Haluan muistuttaa puheessani ihmisille, että  kaikkien jouluvalmistelujen keskiössä pitäisi olla Jeesus Kristus. Todellisen joulun voi valmistaa vain, jos niin on.  Sitten sinne sivuille ja ympärille voi liittää nuo kaikenlaiset jouluvalmistelut ruokineen, koristeluineen, lahjoineen jne.

Sanoma Jeesuksen syntymästä on todellisen joulun sisältö. Vuosi toisensa jälkeen käydään keskustelua siitä, voidaanko kouluissa viettää joulujuhlia. Aika ankeaksi joulu muuttuisi, jos joulua vietettäisiin ilman hengellistä sisältöä. Silloin joulu olisi juhla ilman juhlan aihetta.

Tahdon tuoda puheessani esiin myös sen, että joulu ei ole vain kerran vuodessa vietettävä juhla, joka laitetaan vintille vuodeksi odottamaan seuraavan vuoden joulua. Joulun sanoma ”Tänään on teille syntynyt Vapahtaja, hän on Kristus, Herra”, antaa perustan koko elämälle. Uskosta tulee koko elämää kannatteleva voima, jonka varassa kuljetaan koko elämä.

Haluan muistuttaa vielä siitä, että pääsiäisen tapahtumat antavat merkityksen joululle: ilman pääsiäisen tapahtumia, ristiinnaulitsemista ja ylösnousemista, emme viettäisi jouluakaan.

3. Oliko tekstissä jotain vaikeaa?

Evankeliumitekstin vaikeus on siinä, että se on niin äärettömän tuttu kaikille. ”Siihen aikaan antoi keisari Augustus käskyn…”, niin alkaa tuo evankeliumikatkelma, joka osataan lähes ulkoa. Se on niin tuttu, että monella saattavat ajatukset lähteä välittömästi harhailemaan, menee ikään kuin off line tilaan ja lakkaa kuuntelemasta. Vaikeus on myös siinä, että löytää tekstiin tuoreen näkökulman. Minun näkökulmani on se, että usko joulun lapseen säilyy aina.

4. Miksi kannattaa tulla Kylmäkosken seurakuntataloon kuulemaan saarnaasi?

Joulukirkko tuo joulun. Tervetuloa kuuntelemaan jouluevankeliumi ja laulamaan joululauluja, ne tuovat rauhallisen joulutunnelman monesti kiireisen jouluaaton keskelle ja kertovat joulun sanomasta, siitä, että Jumala lähetti Poikansa syntymään ihmiseksi ja pelastamaan maailman.

5. Kirjoita jouluruno.

Valitsin Uuno Kailaan joulurunon kirjasta Lapsuuden joulu, rakkaimmat joulurunot (Tammi 2008). Valitettavasti kirjassa ei lukenut, miltä vuodelta tuo runo on. Samalla toivotan iloista ja riemullista Vapahtajan syntymäjuhlaa!

 

Käyn jouluiltana vuoteeseeni

ja sammutan pöydältä kynttilän.

Läpi kylmän huoneeni ikkunalasin

näen tähtien silmäin syttyvän.

 

Minä muistan erään pienen pojan,

joka kerran katseli tähtiä päin,

joka uskoi ihmeet ja uskoi taivaan

ja silloinkin oli joulu näin.

 

Hän mietti: Jo Uuteen testamenttiin

ovat kimmeltäneet tähdet nuo.

Ja ensimmäisenä jouluyönä

ne johtivat tietäjät seimen luo.

 

Ja ne näkivät Neitsyen kumartuneena

yli pienen poikansa, Messiaan,

joka syntyi talliin, juhtien pariin,

oli kuitenkin Vapahtaja maan.

 

Tätä poikanen mietti. Hän Linnunradan

näki timanttikäätynä kimaltavan.

Ja hän melkein enkelit näki ja kuuli

hyvän tahdon ja rauhan sanoman.

 

Taas tahtoisin olla se pieni poika,

joka kerran jouluna mietti näin,

joka uskoi ihmeet ja uskoi taivaan

ja tähysti enkeleitä päin.

 

Riina Saastamoinen

Kirjoittaja on Kylmäkosken kappalainen.