Toijalan Kinossa riittää kävijöitä

84Toijalan Kino
Toijalan Kino aloitti toimintansa jo 1930-luvun lopulla ja on toiminut siitä lähtien koko ajan. Tänä vuonna katsojia on ollut noin 800 kuukaudessa.

Toijalan Kino aloitti toimintansa 1930-luvun lopulla perustajanaan Erkki Ahonen. Parhaimmillaan vuosina 1942–44  saattoi teatterissa olla kymmenenkin näytöstä päivässä, sillä silloin Toijala oli keskeinen rautateiden risteys ja teatteriin oli lyhyt matka asemalta. Vuonna 1968 teatterin ylläpitäjäksi vaihtui Risto Sieranta ja myöhemmin hänen vaimonsa Kaija Sieranta. Nykyään teatterin toimintaa ylläpitää Toni Bonden.

Jussi Kuusela hoitaa Toijalan Kinon lipunmyyntiä ja elokuvien näyttämistä. Hän on toiminut alalla jo 13 vuotta, ja toteaa työn olevan myös mielekästä. Ensimmäiset elokuvansa Kuusela näytti jo rippikouluaikoina, ja on pienestä pojasta saakka puuhannut erilaisten koneiden ja laitteiden kanssa. Hän on ollut mukana myös muutaman harrastajaelokuvan tekemisessä.

Varsinaista koulutusta elokuva-alalle ei Suomessa ole, vaan alalle haetaan suoraan elokuvateatterista. Kuusela toteaakin alan olevan viimeisiä ”käsityöammatteja” Suomessa.

Toijalan Kino on toiminut perustamisestaan lähtien koko ajan, ja tänä vuonna kävijöitä on ollut lähes 800 kuukaudessa. Katsotuimpia Kinossa ovat lastenelokuvat ja maailmanlaajuisesti tunnetut leffasarjat kuten Harry Potter ja James Bond.

Elokuvat valitaan esitettäväksi niiden menestymisarvioiden mukaan. Leffavuokraamot tyrkyttävät Kinolle kuitenkin myös ”pakkopullana” joitakin elokuvia, vaikka niiden esittäminen tuottaisi teatterille tappiota. Kuusela näkee Kinon haasteina pienen väestönpohjan. Yllättävää on, että asiakkaita tulee myös Lempäälän, Urjalan ja Hämeenlinnan seuduilta.

Kino saa asiakkailtaan enimmäkseen myönteistä palautetta, ja usein kiitellään lämpimästä tunnelmasta. Joskus kielteistä palautetta tulee kuitenkin edellisen näytöksen roskista. Joka tapauksessa kaikkia asiakkaita pyritään Kinossa palvelemaan niin hyvin kuin mahdollista.

Suurin osa elokuvista on edelleen kaksiulotteisia. Kolmiulotteisen elokuvan kohdalla voidaan valita kaksiulotteinen tila, jolloin laseja katsomiseen ei tarvita. Sitä varten pitää kuitenkin olla omat näytöksensä. Kolmiulotteiset elokuvat ovat hinnaltaan kalliimpia, koska katsomiseen tarvittavia laseja täytyy myös huoltaa.

Lähteet: Leevi Ahonen, http://www.kinontalo.fi/galleria.html

 

Sanni Selkama, Krista Kylen, Senni Selkama 3B84Toijalan Kino Thor