Katariina Romppainen saa Akaasta inspiraatiota Uuteen päivään

 

Junalla matkustamisella on suuri rooli Romppaisen kiireisessä arjessa.
Junalla matkustamisella on suuri rooli Katariina Romppaisen kiireisessä arjessa.

Akaassa asuva Katariina Romppainen on kirjailija, toimittaja ja käsikirjoittaja. Tällä hetkellä Romppainen työskentelee Uusi päivä- tv-sarjan story editorina. Osana story teamia hän suunnittelee tarinat ja kirjoittaa kohtausluettelon eli kaikki kohtaukset ja toiminnan, yhteen viikon aikana esitettävistä kolmesta jaksosta. Tapasimme Romppaisen Akaan kaupungin kirjastolla pidettävässä tilaisuudessa 13.11.

Katariina Romppaisen perheeseen kuuluu mies Matti, 14-vuotias Anselmi ja 10-vuotias Aliisa. Työ täyttää suurimman osan Romppaisen arjesta, mutta hän ehtii silti harrastaa kuntosalia, metsälenkkejä koiran kanssa, lukemista, hyviä tv-sarjoja ja elämän mysteerien pohdiskelua.

Metsälenkeiltä Romppainen saakin osan inspiraatiostaan suljettuaan pois tietokoneet, älypuhelimet ja televisiot. Hän kokee ympäröivän maailman ja ihmiset tärkeiksi inspiraation lähteiksi. Tulevaisuudessa Romppainen haluaa kirjoittaa kirjoja aikuisille ja lapsille sekä tehdä tv-draamaa yksin ja yhdessä. Kirjailija haaveilee saavuttavansa myös mielenrauhan, paremman englannin kielen taidon ja matkan Amerikkaan.

Romppaiselle tärkeintä elämässä ovat perhe ja ystävät. Lähellä sydäntä hänellä sijaitsevat myös kirjoittaminen, luonto, kirjat ja hyvät tv-sarjat. Itsessään Katariina haluaisi vielä kehittää lempeyttä itseä ja muita kohtaan, suvaitsevaisuutta, myötätuntoa, lujuutta, itsekuria ja myönteistä ajattelua.

Romppainen opiskeli toimittajaksi kansanopistossa ja Tampereen yliopistossa.

– Uutisnenäni on hiukan tukossa, enkä myöskään ole mestari seuraamaan taloutta, vaikka se tärkeää olisikin, hän kommentoi toimittajan ammattiaan.

Vahvuuksinaan toimittajana Romppainen näkee reportaasit, henkilöhaastattelut ja pakinat.

Kirjoittamisen voiman Romppainen huomasi jo pikkutyttönä kotipaikkakunnallaan Kemijärvellä. Kirjailijan tuotantoa löytyy kevyemmästä iltalukemisesta raskaaseen draamaan, ja teosten kohderyhmä vaihtelee lapsista aikuisiin.

– Olen hyvä kehittelemään tarinoita, punomaan juonia ja kirjoittamaan dialogia. Parhaimmillani osaan kirjoittaa hauskasti, Romppainen kuvailee vahvuuksiaan kirjailijana.

Akaa on Uuden päivän Virtausta isompi

Uusi päivä -sarjan käsikirjoitustiimissä Romppainen aloitti elokuussa 2011. Mielenkiinto avointa paikkaa kohtaan heräsi hänen ollessa Uuden päivän fani. Romppaisen kädenjälki näkyy tarinoiden taustalla, mutta joskus myös suorina repliikkeinä. Kaikki jaksot ovat kuitenkin tiimityön tulosta.

Katariina Romppainen nauttii tiimissä syntyvästä inspiraatiosta. Uusi päivä haluaa tuoda esille yhteiskunnallisia ja tavallisia ihmisiä koskettavia asioita kuten koulukiusaaminen, yleinen eriarvoisuus, lapsettomuus ja nuorten mielenterveysongelmat. Romppainen pitää kirjoittaessaan tärkeänä ajatusta: omat lapset voivat katsoa.

Pyysimme häntä vielä vertailemaan Akaan kaupunkia ja Virtausta eli Uuden päivän tapahtumakaupunkia.

– Akaassa on hiukan enemmän asukkaita, sillä Virtauksessa on noin 15 000. Akaassa on kolme pienempää keskustaa, mutta Virtauksessa yksi isompi, koska Virtaus ei ole yhdistynyt useammasta kunnasta. Akaa on hiukan pohjoisempana, sillä Virtaus sijaitsee jossain Riihimäen ja Järvenpään välimaastossa. Molemmat ovat kuitenkin radanvarsikaupunkeja. Lisäksi Virtauksessa on myös otettu Voimalan ja muita vanhoja tehdasrakennuksia hyötykäyttöön kuten Viialassakin.84Romppainen1

Annastiina Latvanen, Maija Lundan ja Inkeri Salminen