Tuomiosunnuntai näyttää vihreää

Profile Image of Akaan Seutu

Ensi sunnuntaina kirkoissa vietetään tuomiosunnuntaita. Kuulostaa hurjalta, mutta sen sanoma on kuitenkin lohdullinen ja armollinen. Värikin on vihreä.

Mikä teksti?

Varsinaisena evankeliumina on Jeesuksen kertomus siitä, kuinka Ihmisen Poika kokoaa lopulta kaikki kansat eteensä (Matteuksen ev. 25:31–46). Siinä Hän erottaa ihmiset toisistaan, kuin paimen erottaa lampaat vuohista (koska vuohet laitetaan lämpimään yöksi). Sitten Hän, kuningas, lähettää toiset taivaan iloon, sillä he olivat tehneet kaikenlaisia palveluksia Ihmisen Pojalle.

Nämä eivät sellaisia muista tehneensä kuninkaalle. Silloin kuningas kertoo, että kaikki se, mitä he olivat pyyteettömästi tehneet kurjille ja köyhille, lasketaan palvelukseksi itse kuninkaalle. Toinen porukka saa lähetteen surkeuteen, koska eivät olleet auttaneet huono-osaisia, joita olisi pitänyt hoitaa kuin kuningasta konsanaan.

Näkökulmaa

Kenellekään ei ollut Jeesuksen aikaan eikä tänäkään päivänä ole epäselvää, pitääkö hädässä olevaa auttaa. Sellainen auttamistoiminta on tunnettua yleismaailmallisesti ja osaltaan tekee meistä ihmisiä. Sellainen toiminta on aikoinaan pelastanut ihmissuvun vaikeitten aikojen yli.

Yhtä lailla kaikkina aikoina ja kaikkialla on esiintynyt kovasydämisyyttä, raakuutta ja välinpitämättömyyttä.

Mitähän asiaa tässä on?

Jeesus esitti, että koko ihmiskunta on veljiä keskenään ja siksi heikoimmastakin lenkistä on pidettävä huolta. Se on Jumalan mielen mukaista toimintaa. Varmaan herättää pohtimaan omaa elämänasennettaan, onko aihetta mihinkään muutokseen? Mistä saisi voimat sellaiseen, edes hetkeksi?

Onko vaikeaa?

Jos Jeesus olisi puhunut vain tämän vertauksen eikä mitään muuta maan päällä, voisi saada käsityksen, että ainoa keino päästä taivaaseen on olla täydellisen puhdassydäminen hyväntekijä. Armo tulee tässä esiin siinä, ettei taivaaseen pääsijöillä ollut mitään aavistusta hyvän tekemisen palkkiosta.

Kannattaako sunnuntaina tulla kirkkoon kuulolle?

Tule ihmeessä kuulemaan, miten oman kirkkosi saarnaaja tuo esille Pyhän Hengen osuuden näiden tietämättään hyvää tehneiden toiminnassa! Saarnasta voi hakea myös aavistuksia omasta tulevasta loppusijoituspaikasta. Viimeistään ehtoollisella saat armonvakuutuksen ja lopuksi: Herra siunakkoon teittiä kaikkia!

 

Ali Kulhia

Kirjoittaja on kappalainen Akaan seurakunnassa