Tosiasiat kunniaan

Sosiaalisessa mediassa (facebook) on käyty vilkasta keskustelua Keskustan koulun saneeraamisesta tai uuden rakentamisesta. Valtuusto on asian linjannut.

Keskusteluissa on esitetty väite, että 2009–2011 toimeenpannun Toijalan yhteiskoulun remontin arvioidut kustannukset olisivat huomattavasti ylittyneet.

”Tietoja” liikkuu. Totuus voi olla toinen juttu. Kajannon Risto muun muassa vakuutteli Valkeakosken Sanomien toimittaja Vallilta saamaansa tietoon nojautuen, että Lastumäen ”budjetti tuplaantui alkuperäisestä”.

Mukana olleena maustan tarinointia. Akaan kaupungin talouspäällikkö on tilinpäätöstiedoista kaivanut seuraavaa:

1. Peruskorjauksen alkuperäinen kokonaiskustannusarvio oli 7 390 000 euroa. Se ylittyi 16 700 euroa.

2. Kaluston osalta alkuperäinen kokonaiskustannusarvio oli 450 000 euroa. Se ylittyi 47 900 euroa.

3. Alkuperäinen kokonaistuloarvio (sisältäen kaluston ja peruskorjauksen) oli 3 366 000 euroa. Se alittui 30 400 euroa.

Hankkeen koko huomioon ottaen arviointitarkkuus on erinomainen. Lopputulos on myös hyvä, erityisesti auditoriota on kiitelty.

On kysytty, miksi sitä remonttia ei vastustettu. Tulkintani on, että aika oli toinen. Kovalla lobbauksella saimme koulun valtionrahoituslistalle. Valtionosuutta saimme hyvän matkaa yli 3 miljoonaa. Remontin tarvetta tuskin kukaan silloin kiisti.

On toteutuksen aika. Keskustan koulun remontti on syytä tehdä huolellisesti ja tarvittaessa varautua siihen, että tulee yllätyksiä, joita ei ole voitu etukäteen tietää. Jos ne aiheuttavat lisäkustannuksia, ne pitää hoitaa.

Remontit eivät ole veljiä keskenään. Kohteet ovat kovin erilaisia. Siksi erityinen huolellisuus purku- ja puhdistustöissä on tarpeen.

Silloin kun tosiasiat ovat helposti tarkistettavissa, ne kannattaa tarkistaa. Luottamus menee vain kerran. Asia on toinen, jos tavoitteena onkin kasvattaa mainetta.

Timo Rajala