Asiakkaat hoitojonoon

En liene ainoa, joka on huolestunut Akaan Toijalan terveysaseman  potilasjonoista. Tilasin 29.5.2013 ajan laboratorioon 30.8. ja lääkärille 30.9. tulosten kuulemista varten. Viikolla 38 sain kirjeen, jossa peruttiin 30.9. lääkäriaika. Kirjeessä kerrottiin, että minut siirretään hoitojonoon. Soitin välittömästi ajanvaraukseen, koska olin lähdössä matkalle ja lääkkeet eivät olisi riittäneet matkan ajaksi.  Sain tässä kiireellisessä tapauksessa lääkäriajan 3.10. Edellisenä päivänä tuli puhelimeeni viesti, jossa peruttiin kyseinen lääkäriaika. Soitin jälleen ajanvaraukseen ja sanoin reseptien vanhenevan matkan aikana. Puhelimessa luvattiin että joku lääkäri uusii reseptit Toijalan apteekkiin ja ne ovat noudettavissa 2.10. kello 16.00 jälkeen. Samalla mainittiin, ettei uutta lääkäriaikaa voida antaa, vaan minut siirretään jonoon.

Reseptit olivat luvatusti apteekissa. Farmaseutti kertoi, että lääkäri oli pistänyt mukaan viestin, lääkäriaika on tilattava kolmen kuukauden kuluessa. Se oli jo liikaa. Mitä muuta olin tehnyt kuin tilannut lääkäriaikaa? Nyt eletään marraskuuta 2013, vieläkään en ole päässyt lääkäriin. Ajatellaanko siellä terveyskeskuksessa, että antaa ajan hoitaa potilas pois jonosta?

Miksi tilanne Akaassa on näin? Miksi lääkärit eivät pysy terveyskeskuksessa? Miksi rekrytointi ei onnistu? Miksi on hoitojono, jota periaatteessa ei nykyään saisi ollakaan? Onko syy hallinnossa? Onko syy päättäjissä?

Henkilöstö terveyskeskuksessa on pääsääntöisesti ollut hyvin ymmärtäväistä ja ystävällistä. Henkilöstö joutuu kuitenkin työskentelemään raamit kaulassa, joten tämä ei kohenna asiakkaiden palvelua ja auttamista.

Olisikohan Akaan kunnan syytä jättää muutama turha konsulttitoimeksianto väliin ja käyttää nekin rahan vaikka terveydenhoitoon?

Ainahan on olemassa mahdollisuus mennä yksityiselle sektorille näissäkin asioissa. Onneksi itselläni on se mahdollisuus, mutta kaikilla ei ole.

Kaupunki on nostamassa tuloveroprosenttiaan, ymmärrän tämän kyllä kulujen nousemisten takia. Mikäli peruspalvelu ja terveydenhoito ovat tällä tasolla, pitänee ihmisten ajatella jaloillaan.

Tulevia vaaleja ajatellen, nyt politiikoilla on mainio tilaisuus ihan julkisesti kommentoida tätä terveydenhoidon tilaa täällä Akaassa vaikka tämän lehden palstoilla. Asukkailla kun on älli päässä ja ääni käytettävissä.

 

Sinikka AiraksinenAhola