Valvontakamera valtuustoon?

Profile Image of Akaan Aatami

Akaan AatamiKymmenkunta valtuutettua haluaisi, että kaupunki hankkisi tarvittavat laitteet, jotta veronmaksajilla olisi mahdollisuus seurata muun muassa valtuuston istuntoja internetin kautta. Aloitetta perustellaan avoimella ja tehokkaalla tiedottamisella. Vilahtipa jossakin nettiseurustelussa sekin perustelu, että olisimme samalla viivalla muiden kuntien kanssa. Minkä muiden?

Avoin toimintatapa on hallinnollinen hyve. Kansalaisten kannalta olennaista avoimuutta on, että vireillä olevista asioista kerrotaan riittävän ajoissa ja etukäteen, peittelemättä ja monikanavaisesti. Miten me muuten voimme kertoa valtuutetuillemme, mitä asioista ajattelemme?

Kuudentoista vuoden kokemuksella uskallan väittää, että kovin on myöhäistä nostaa esiin uusia suuria linjoja ja ajatuksia vasta määrämuotoisesti koolle kutsutussa valtuuston kokouksessa. Kunnallinen, ja joskus kummallinen päätöksentekoprosessi on niin monipolvinen, että asia on moneen kertaan puitu ja punnittu. Keskustella saa ja pitääkin, mutta mitä helkkaria siihen nettitelkkaria tarvitaan?

Avoimessa hallintokulttuurissa sekä poliitikoilla että kansalaisilla tulee olla mahdollisuus vaikuttaa valmistelussa oleviin asioihin. Tähän toivoisi avoimuuden kamelilla ratsastavien uhraavan panoksia. Osallisuus syntyy mahdollisuudesta vaikuttaa.

Toisinaan valtuusto voi palauttaa asian uuteen valmisteluun. Venttas holl, housut puttoo, kiristetään vyötä! Palauttamisen pitäisi johtaa vielä parempaan valmisteluun, mutta se ei välttämättä johda valtuutetuille mieluisaan lopputulokseen.

Toivottavasti äänestäjät seuraavat valtuutettunsa tekemisiä koko vaalikauden ja kohdistavat mielenkiintonsa suuriin linjoihin. Siihen ei valvontakameraa tarvita. Niiden hankkimiseen tarvittavat varat voi laittaa vaikka uimahallikuljetuksiin.

***

Ketjukolarien syitä on selvitetty. Keskeisintä ei olekaan vauhti vaan varusteet ja tällä kertaa erityisesti renkaat. Suomen olosuhteet ovat vaativat, ja siksi varautumisella on erityisiä perusteita.

Fraasi sanoo, että talvi yllätti taas autoilijat. Taitaa vieläkin jotkut huristella suvikummeilla. Vaikka kohta on jo marraskuu. Lämpimät ilmat muuttuvat tuulen suunnan kääntyessä nopeasti hallaksi. Märkä pinta tiivistyy jääksi, usein mustaksi jääksi.

Tottahan ajotavalla on myös merkitystä. Olen muutaman vuoden ajanut kitkarenkailla, vaikka ensin alkuun arveluttikin, miten siinä mahtaa käydä. Hyvin ovat vuodet kuitenkin menneet, eikä aina tahdo edes muistaa, että kitkoilla kiidetään.

Kitkarenkaiden käyttäjille nimenomaan teroitetaan ennakoivan ajotavan merkitystä. Ei ollenkaan huano tapa muitakin renkaita käyttäville.

Sama pätee aamuliukkailla Reinoilla tai Ainoilla postilaatikoille pyrkiviin. Kotitapaturmat ovat tapaturmista eniten vahinkoa ja kustannuksia aiheuttavat. Ja kamalaa, jos joku näkee? Auttaisiko valvontakamera?