Kuntaremontti

Profile Image of Pauli Ihamäki

Ihamäki PauliEnpä kadehdi kuntajohtajia ja kuntien johtavia luottamushenkilöitä. Menneinä vuosikymmeninä jaettiin kasvua ja lisättiin palveluita lähes 1980-luvun loppuun. Sitten tuli lama ja kaikki muuttui kerta heitolla. Siitä alkaen on ollut leikkauslinja vallalla aina välillä kiihtyen. Eipä sitä olisi uskottu, että meillä veroprosentit todella menevät 20 prosentin pahemmalle puolelle. Ruotsin tilannetta ihmeteltiin ja kauhisteltiin. Nyt ollaan siinä tilassa koko kuntakenttä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Tasavallan kirjavalla hallituksella on meneillään kuntauudistus ja terveydenhoidon perusteellinen muuttaminen. Pakkoa väläytellään, kun muu ei näytä auttavan. Valtionosuuksien leikkaamisella pakotetaan kuntia yhteen tai ainakin korottamaan veroprosentteja. Se ei oikein vanhaa veronmaksajaa miellytä.

Kuntien tehtäviä on luvattu vähentää. Käytännössä niitä yhä lisätään. Tehtävien karsinta on aika vaikea juttu. Päivähoidon subjektiivisten oikeuksien vähentäminen ja kotihoidon tukien lisäosien leikkaaminen ovat suututtaneet lapsiperheiden äitejä. Muuttamisella uhataan. Taitaa käydä niin, että palvelun vielä säilyttävien kuntien on kohta tultava perässä.

Olen ihmetellyt tätä kouluavustajien jatkuvaa lisäystä. Yksi syy on ollut opettajien kurinpitomahdollisuuksien vähäisyys ja kotien tuen puuttuminen. Mukulat saavat olla kuin pellossa. Toki on tullut tätä monikulttuurisuutta ja muita muuttuneen yhteiskunnan perusteluita. Siinähän karsitaan.

Rikas ja täynnä itsekehua oleva Tampere rakentaa tunnelinsa. Onhan se edes joku päätös pitkän päättämättömyyden jälkeen. Siinä rakennetaan autoille tunneli ja sen päälle taloja, joihin ei kohta riitä maksavia asukkaita. Mahtaako kuntaselvittäjä Rauno Saari todella esittää jonkinlaista kunnanosahallintoa Tampereelle ja niihin pakkoliitettäviin satelliittikuntiin. Tuota hallintoa aikanaan kokeiltiin ja läskiksi meni.

Keskusta esittää terveydenhuoltoon maakuntamallia. Kuntien rahat kerättäisiin uudelle toimijalle. Voisihan se vähän poiketa suurkuntamallista. Olisi yksi porras ja rahankäyttäjä lisää. Ulkomaisia malleja on ja toimivia toki, vaan meitä rikkaammissa maissa. Opiskeluaikana professori Kauko Sipposen seminaareissa tehtiin töitä maakuntaitsehallinnon tueksi. Aika oli silloin toinen. Ehkä siinä koottiin panoksia myös keskustan politiikan tueksi. Ei sitä silloin juuri otettu huomioon. Arvostan edelleen silloista opettajaani. Tulihan minustakin hallintomaisteri ja pian. Tuntemani Juha Rehula nyt panostaa edelleen maakuntamalliin ja haukkuu hallitusta. Niinhän oppositiossa kuuluu tehdä.

Täällä Akaassa asun edelleen huputetussa talossa ja odotan lisäveroja ja verojen korotuksia. Olen ihmetellyt kaikenlaista populismia, jota aina vaan esiintyy. Homeista on tullut iso asia, eikä tekniikan perusteluita oikein tahdota uskoa. Ovat siinä päättäjät kyllä ihmeissään. Puolueet ovat arkoja kannatuksestaan, ja päättäjät menevät helposti kivojen vaihtoehtojen taakse. Nyt vaan on niin, että talous ratkaisee. Yrityksiä kannattaa harkiten tukea, sillä kyllä tästä taantuman alhosta taas noustaan ainakin vähän paremmalle tolalle. Julkiset työpaikat eivät tätä maata ja Akaata nosta. Ne hupenevat ennen pitkää. Meidät vanhukset pidetään kämpissämme mahdollisimman pitkään on sitten palveluita tai ei.

Kirjoittaja on entinen Akaan kaupunginjohtaja, nykyinen eläkeläinen