Ystävä

Profile Image of Akaan Seutu

Hänninen Jaana helmikuu13Olin tässä eräänä päivänä loistavassa tilaisuudessa, jossa käsiteltiin ystävyyttä ja sitä, millaisia me olemme ihmisinä. Aloitimme lauseella Ystävyys ei tunne rajoja. Ja näinhän se on. Ystävyydessä ei katsota ikää, sukupuolta ei rotua. Ystävyydellä ei ole mitään tekemistä uskonnon eikä politiikan kanssa. Ystävyys on enemmän kuin tuttavuutta, se on paljon läheisempää.

Muistan lapsuudesta lorun ”Ystävyys on kuin pikkuinen ukko, jolla on kädessä avain ja lukko. Niillä se sitoo ystävät yhteen niin kuin maamies pellolla lyhteen.”  Tuo pitää paikkansa, sillä kun löytää itselleen hyvän ystävän, niin tulee tunne, että olette erottamattomat. Hyvä ystävä kuuntelee ja auttaa, kun tarvitset apua. Kaikelle ystävyydelle on yhteistä luottamus etkä ole yksin.

Jokainen tarvitsee ystävän. Ihminen tarvitsee erilaista ystävyyttä eri elämäntilanteissaan ja elämänvaiheissaan. Ystävät pitävät huolta toisistaan ja tukevat toisiaan.

Tilaisuudessa meille jaettiin neljä lappua, joissa jokaisessa luki jokin adjektiivi. Noista sanoista piti miettiä, kuinka hyvin ne sopivat itseen. Sain sanat unelias, pohtiva, taitava ja tunteellinen. Jos jokin sana ei sopinut sinuun, sait vaihtaa sen. Minä sain sanan nokkava, jonka vaihdoin ja sen tilalle sain sanan pohtiva.

Myönnän olevani unelias iltaisin, kun koti hiljenee ja olisi aikaa lukea tai katsella tv:tä. Olen aina ollut Havukka-ahon ajattelija, joten pohtiva sopii minuun. Olen hyvin tunteellinen – lapsia huvittaa, kun pelkkä ajatus suvivirrestä saa minut kyyneliin. Olen taitava ratkomaan ongelmia, taitava piirtämään ja kirjoittamaan – olen myös taitava huomioija ja kuuntelija ihmiskohtaamisissa. Jokaisen on hyvä välillä pysähtyä miettimään itsestään myös hyviä asioita eikä aina niitä huonoja.

Uusia ihmisiä kohdatessa on oltava avoin ja ennakkoluuloton. Muista kohdata jokainen uusi tuttavuus sellaisena kuin hän on. Kaikki eivät ole samanlaisia – onneksi meitä ei ole kaikkia luotu samasta muotista ja samoilla eväillä. Erilaisuus on hyvä asia ja se on hyväksyttävä.

Kaikki ystävät eivät aina ole ihmisiä. Onhan sanonta, että koira on ihmisen paras ystävä. Tuo kyllä pätee varmastikin kaikkiin eläimiin. Ystävyyttä ja luottamusta voi hyvinkin olla ihmisen ja lemmikin välillä.

Ajattele, kuinka kurjaa ja yksinäistä olisi ilman ystäviä. Ystävyyden merkityksen tajuaa vasta, kun sen on menettänyt. Miltä sinusta tuntuisi yksinäisyys? Sinulla ei olisi ystäviä ja kaikki läheisetkin olisivat jossain kaukana, kukaan ei kävisi luonasi eikä kukaan soittaisi sinulle? Koville taitaisi monella ottaa.

On olemassa paljon ihmisiä, jotka ovat aivan yksin. Esimerkiksi vanhemmassa väestössä täällä meilläkin on paljon yksinäisiä, jotka kaipaisivat keskusteluseuraa. Ystävän kanssa itketään, nauretaan, tehdään asioita yhdessä, jutellaan luottamuksella. Ystävyys ei vaadi mitään, vaan se antaa paljon. Toivon, että sinäkin antaisit edes pienen osan ajastasi, jollekin joka kaipaa ja tarvitsee ystävää – ystävää, joka kuuntelee ja juttelee asioista.

Mitä sinä ajattelet sanasta ystävyys?

Tulla lujaksi, pysyä pehmeänä. Siinä on haavetta kylliksi yhdelle elämälle. – Tommy Tabermann