Ryskettä nurkissamme

Profile Image of Akaan Aatami

Akaan AatamiRakenteet rytkyvät. Kuntarakenne muuttuu. Valtiovalta ohjaa taloudellisesti asiat niin, että liitosratkaisuja alkaa kypsyä. Odottamisella tulee pakko vastaan, mutta toistaiseksi en ole ymmärtänyt sitä, miten pakkoratkaisu voisi olla parempi kuin itse tai porukassa harkittu. Urjala päätti odottaa valtiovallan toimenpiteitä. Hanttiin panemisen lysti on kuitenkin laiha lysti. Eikä usein halpakaan.

Kuntarakenteen muutokseen liittyvät sosiaali- ja terveyspalvelurakenteen uudistaminen. Valmistelu on ollut sekalaista ja tavalliselle kansalaiselle, jota asia varmasti kiinnostaa, on jäänyt sekalainen ja jäsentymätön kuva. Eikä se kuva ole kirkas päätöksiä tekevilläkään. Kunnat ovat vähän niin kuin rakosessa. Valtiovallan päätökset vaikuttavat suoraan kuntiin. Eräänlaista tosiasiallista pakkoa sekin on.

Kuntauudistuksen myllerryksessä eräänä tarkoituksena on perata kuntien tehtäviä. Nyt niitä on satoja. Urpilais-Jutta osui naulankantaan julistaessaan Tampereelta Laikun lavalta etsintäkuulutuksen: ilmiantakaa kuntien turhat tehtävät!

Akaassakin selvitettiin viime valtuustokaudella lakisääteisiä ja vapaaehtoisia tehtäviä. Kovin paljon karsittavaa ei löytynyt. Koska tilanne on sama koko kuntakentässä, tarvitaan valtiotason ratkaisuja. Ilmiantakaa siis turhat tehtävät!

Rakenteiden rytkyessä tulee pakosta kysyneeksi, miten tästä kaikesta pieni ihminen selviää? Lohduksi voi viitata vaikka Charles Darwiniin, joka totesi, että ”loppupeleissä eivät pärjää rumimmat ja riskeimmät, vaan ne, joilla on paras kyky sopeutua.” (vapaa käännös)

Sopeutumistahan koko elämä lopulta on. Toisilta se onnistuu paremmin kuin toisilta, olivatpa olosuhteet, vaikkapa verovaroin rahoitetut palvelut, mitä tahansa. Rutuvikkejä istuu joka portaalla.

***

Mikä mahtaa saada jonkun ajelemaan ilman valoja yöaikaan kaupungin laidalla sijaitsevilla teillä? Tuskin on kyseessä talonpaikan tarkastelu tai tattikiertue? Klo 2 yöllä? Ilman valoja? Syksyn kuluessa olen sellaisen havainnon pari kertaa tehnyt täällä meillä päin.

Lukitkaapa suulit ja fillarit, laittakaa ns. vehkeet jemmaan. Rakennustyömaille ei kannata jättää arvokkaita työkaluja vapaasti napattavaksi. Avoimet ovet on arvokas toimintatapa, mutta sekin on suunniteltu vain rehellisille kansalaisille. Ennalta varautumisen tavat ovat monenlaiset. Se vaatii toki hieman omaa panostusta ja vaivannäköä, mutta useimmiten se myös kannattaa. Aina emme ennalta tietää, mikä on viisasta ja mikä ei, mutta usein se kuuluisa arkijärki jeesaa varsin paljon.

***

Tähtitaivaan katselu on halpa huvi. Viime perjantaina tutustuin Akaan Savikoskella Kotkankallion maisemiin.  Sitä vaan ihmettelen, miksi yhteen kokoontuvien ihmisten pitää soittaa syksyiseen hiljaiseen maalaisyöhön karaoke- ja muuta musiikkia suurella voimalla? Luulisi, että vähemmälläkin kuulisi. Ja jos ei kuulisi, niin mistäköhän tuulisi. Möykkääminen ei ole kanavarmarienkaan etu.