Home, sweet home

Hei taas armaat akaalaiset. Tunsin suurta huojennusta kera asianosaisten, kun Akaan mainio valtuusto suuressa viisaudessaan sijoitti pöydän reunalle Viialan Keskustan Koulun homesaneerauslaskelmat yksimielisesti. Uusi teknisen toimen johtaja Antti Kemi sai aikaa viritellä helmitauluaan pois Loimaan lukemista.

Ilmeisesti valtuustossa on pitkän matikan taitajia sittenkin, ja nyt ei ole kysymys siitä suomuttomasta vonkaleesta. Itselläni ei ole tuota akateemista koulusivistystä, joten olen jäävi kommentoimaan mitään laskutoimitusta mutta suhteellisuuden taju on silti tallella. Vaippasankari-iässä perimätiedon mukaan olin kova poika laskemaan ja silloinkin vain housuuni.

No niin, leikki esileikkinä, nyt ollaan vakavien asioiden äärellä. Pystyvätkö Akaan virkamiehet ja luottamushenkilöt vakuuttamaan händy pumpulla, että mittavankin saneerauksen jälkeen kirotut homeitiöt poistuvat Viialan keskustan koulun käytäviltä ja luokkasaleista vaanimasta reippaita koululaisiamme?

Lahden Launeen koulun sisäilmasta eivät itiöt poistuneet lähes seitsemän vuoden torjuntataistelun jälkeen, ja nyt maksellaan Lahdessa 14 miljoonan ”sotakorvauksia”. Tätäkö kärsimysnäytelmää odotamme esitettäväksi Akaan verrattomassa kaupungissa? Meillä on totta totisesti parempaa kulttuuritarjontaa näytelmän muodossa muissa saleissa.

Valitettavasti eräillä päättävissä elimissä toimivilla henkilöillä on suuria vaikeuksia hahmottaa sitä visiota, että uuden koulun myötä saisimme positiivista energiaa koko kaupunkiin.

Uusi uljas koulu olisi mahtava mainosvaltti, mitä kehtaisi retostella mediassa ympäri Pirkanmaata ja samalla vetäisimme hunajan tavoin ”pikkupörriäisiä” pitäjään.

Totta kai uusiakin rakennuksia huitaistaan pystyyn vatupassilla nauloja hakaten, mutta ei ole mitään estettä kaupungilla palkata päteviä mestareita vaikka 24/7 valvomaan tulevan mainostykkimme pystytystä. Näin takaamme ettei tule ”sutta” vaan aitoa hunajaa, mikä magneetin tavoin houkuttelee uudisasukkaita muuttotappio kaupunkiimme.

Akaan säästötalkoot aloitettiin Kylmäkosken suunnalta ja varmasti moni kylmisläinen on potkinut lantapiikkarinsa petäjän kylkeen puhki, mikä on todella kohtalokasta näin syyssateiden kynnyksellä. Silti keskusteltuani usean paikkakuntalaisen kanssa melkein jokainen puoltaa Viialan projektia täydellä sydämellä, vaikka oman ”reservaatin” koulut tullaan todennäköisesti sulkemaan kauttaaltaan. Seuraamme oman ”pikkulauneemme” kehitystä eli Kirkonkylän koulun homekorjauksen mahdollista onnistumista jännityksellä.

Tuumasta toimeen sanoi mittamiäs, mitäs tässä vielä jahkaillaan selvän asian äärellä.

Risto Kajanto (ps)