Kesätuulia

Profile Image of Akaan Aatami

Akaan AatamiKesä 2013 on paremmalla puolellaan, syksy lähestyy. Kauniita ilmoja piisannee ja nyt jos koskaan on aika aloittaa aktiivinen liikkuminen. Jos hyvin menee, uimavedet säilyvät riittävän lämpiminä ja pyöräkelit ovat oivalliset. On happea ilman paahdetta. Menoksi.

Ilmat ovat olleet suotuisat – on ollut hellettä, tyyntä ja myrskyä. Akaan Toijalassa perjantaina kellarit lainehtivat, kun rajuilma iski. Olin samaan aikaan Tampereella keskustassa. Siellä taas ei tippa toista tavannut. Paitsi kolpakossa. Se onkin toinen juttu.

***

Kohdistukoon se toinen juttu Keppanakellariin. Se on Tammelan kunnassa sijaitseva erämaan eksotiikkaa tarjoava ruoka- ja juomaravintola. Se on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Juomavalikoimastaan he kertovat nettisivuillaan näin: ”Olemme kuuluisia vaatimattomasta valikoimastamme. Itse asiassa olisimme uteliaita kuulemaan, mitkä muut paikat voivat tarjota noin 280 olutmerkkiä, noin 470 eri viskilaatua tai ylipäätään noin 1400 eri merkkiä alkoholijuomia. Pyrimme pitämään valikoimamme runsaana myös alkoholittomien juomien osalta.”

Ehei hyvät ystävät nyt ei ole kysymys tolkuttomasta ryyppäämisestä saati örveltämisestä. Kysymys on vertaistaan hakevasta valikoimasta, jossa ympäristö sekä ruoka- ja juoma-alan ammatillisuus kohtaavat parahultaisella tavalla. Notta kippis vaan!

***

Vietimme viime viikolla muutaman päivän Ahvenanmaan saaristossa. Bussikuormallinen mukavia ihmisiä tutustui saaristolaiselämään ja vähän toisiinsakin. Ahvenanmaan luonto on ainutlaatuista, maisemat kauniita ja asiakaspalvelu kautta linjan varsin ystävällistä. Hinnatkaan eivät huimaa. Kupillinen hyvää sumppia irtoaa monissa paikoissa alle 1,50 euron.

Eräässä aivan loistavassa pienessä leipomokahvilassa, jonka nimi ei jäänyt mieleen, kahvi ja Ahvenanmaan pannukakku maksoi 4,50 euroa. Ahvenanmaan pannukakku – mannanryyneillä ja kardemummalla ryyditetty taikina – on elämys sinänsä. Pannukakku, vadelmahillo, kermavaahto, vahva musta kahvi ja erinomainen seura. Vetää melkein vertoja jo Keppanakellarillekin! Mutta toki eri suunnasta. Molempi parempi.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ahvenanmaalla homma toimii – puhelimet soivat ja tieto kulkee. Omalta puoleltamme onnistunutta matkaa varmistivat erinomainen kuljettaja Antti ja mainio matkanjohtaja Hannu. Ihailukseni nousi monta askelmaa ylöspäin, kun mietin, miten taitava täytyy kuskin olla, kun hän luotsaa ison linja-auton tiukasti mitoitetuille losseille tai yhteysaluksille. Siinä ei auta hermostua!

***

Selvisi sekin, että Maarianhaminassa on toiminut Suomen ensimmäinen naisrakennusmestari Hilda Hongell. Linjakkaat koristeelliset puutalot lännen puolella ovat hänen suunnittelemiaan. Mitenkähän olisi nykyajan homeongelmien laita, jos ilmanvaihto olisi hoideltu kuten näissä taloissa. Tämä mestari ei ollutkaan mikään Honkkeli-Hilta, vaan ammattinsa arvostettu osaaja.