Kesä kaikilla

Profile Image of Forum Akaa

50heikki teräväinen kesä 2013

Wikipedian mukaan ”kesä eli suvi on vuodenaika kevään ja syksyn välissä. Kesä on vuodenajoista lämpimin, koska maapallo on silloin kallistunut niin, että aurinko säteilee maan pinnalle jyrkemmässä kulmassa kuin muina vuodenaikoina. Pohjoisella pallonpuoliskolla kesäkuukausiksi lasketaan tavallisesti kesä-. heinä- ja elokuu; eteläisellä pallonpuoliskolla tammi-, helmi- ja maaliskuu. Kesän pituus voidaan määritellä useilla eri tavoilla – joko kalenterin mukaan tai ilmaston tai sään perusteella. Erityisesti länsimaissa kesäisin on tapana lomailla”.

Palaan kuluvaan kesään vielä, mutta esitän sitä ennen pari kansainvälistä määritelmää tästä vuodesta.  Yhdistyneet Kansakunnat (YK) on määritellyt vuoden 2013 kahdella erikoisteemalla kvinoan ja kansainvälinen vesi-yhteistyön näkökulmista.

Kvinoa eli kinua (Chenopodium quinoa) on eteläamerikkalainen hiilihydraattipitoinen ruokakasvi. Se ei ole heinäkasvi kuten viljat, mutta sitä käytetään ruoanvalmistuksessa viljojen tapaan ja sen lehtiä voidaan syödä lehtivihanneksen tapaan. Kvinoan tunnetuimpia sukulaisia ovat jauhosavikka, punajuuri ja pinaatti.

Kansainvälisen vesi-yhteistyön ajatuksia kuvataan muun muassa osoitteessa www.unwater.org/water-cooperation-2013/en/.

Ehkäpä meillä kesän omat teemat ovat paremmin hanskassa, sillä erityisen konkreettista toimintaa YK:n innoittamana noista aiheista en löytänyt, vaikka tuhansien vesien maassa ollaankin. Sitäkin enemmän löysin kotikutoisia sovelluksia kesätapahtumista ehdotuksiksi ”erityisesti länsimaiseen kesälomailuun”.

400 harrastelijateatteriamme tarjoavat ainakin 280 näytelmää: Akaan Sataman lisäksi housut pois otetaan ainakin Raahen kesäteatteripihalla. Syvemmät ja kantaaottavammat esitykset kuulunevat varmaan talvikauden tuotantoon, sillä esitysten enemmistö kallistuu komedian ja huumorin puolelle. Ehkä näytelmänimenä minua eniten viehätti Pusulan kesäteatterissa esitettävä ”Kuin telkkä pöntöstä”.

Suomen Kotiseutuliiton 600 jäsenyhdistystä tarjoavat myös laajan skaalan tapahtumia.  Miltähän kuulostaa ulkomaalaisen korvissa ”Petri Shemeikan päivä Tuupovaaran Öllölässä” täydennettynä visiitillä Pörtsämön erämaakalmistossa? Festivaalien suhteen on tarjontaa myös moneen makuun: kesäkuussa pidetyistä Rovaniemen Jutajaisista ja Järvenpään Lumoavasta kansainvälisen itämaisen tanssin kesäfestivaalista Hankasalmella 19.–21.7.2013 vietettävään Kihveli Soikoon festivaaliin. Kihvelissä pyykkilauta soi eikä matkalaukkuun pakata – skifflesoittimissa vain mielikuvitus on rajana! Kastelukannut muuntuvat trumpeteiksi ja vanerilaatikot narubassoiksi. Ja ikään kuin sokerina pohjalla festivaalin introssa lausutaan – ”Kihveli Soikoon on maailman ainut monipäiväinen kansainvälinen skifflefestivaali”. Kyseessä näyttää olevan maan tapa, sillä monen muunkin kesätapahtumaan kylkeen on liimattu tuo maailman ainut- tarra.

Hengelliset kesätapahtumat ovat oma luku sinänsä. Yleisömääriltään ja järjestelyiltään ne monipäiväisinä ovat suuria tapahtumia paitsi osallistujien myös organisoinnin kannalta. Kymmenien tuhansien ihmisten majoittaminen ja huoltaminen nykyisin tarvittavin erikoisjärjestelyin vaatii monen ammattiryhmän taitavan ja pitkäkestoisen yhteensovittamisen itse ohjelmatarjonnan lisäksi.

Edellä esitettykin on Suomen suven tapahtumista vain pientä pintaraapaisua. Jotenkin päällimmäiseksi nousee tunto siitä, että me suomalaiset tarvitsemme jonkin virallisen tai ääneen lausutun syyn juhlimiseen ja yhdessäoloon. Peruste tai syy voi olla ihan mikä tahansa, sillä vain mielikuvitus näyttää olevan rajana. Toisaalta aina joku vanha kesätapahtuma jää poiskin – ainakaan tältä kesältä en löytänyt enää yhtä eksoottisimmista kesätapahtumista. Nimittäin vielä viime suvena Merikarvia oli saanut kunnian esitellä Käpylehmien MM-kisan parhaimmat valioyksilöt.

Tästä pienestä takapakistakin huolimatta, tällekin suvelle riittää vielä tapahtumaa meille jokaiselle. Ja jos ei nyt löytynyt – niin ei muuta kuin itse järjestämään!

Ilon kautta ja hyvää kesää kaikille

Heikki Teräväinen

Akaan Seudun Osuuspankki

toimitusjohtaja