Hei hulinaa

Profile Image of Akaan Seutu

*Keskikesä on parhaimmillaan – on lämmintä ja yöt ovat valkeat. Sataa ja paistaa. Tiettyjen kiinteistönhoidollisten tehtävien vuoksi sateettomuus olisi suotavaa, mutta epäilemättä kuitenkin toisaalta mustikkametsät ja pernamaat tarvitsevat vetensä. Molempi parempi. Nyt pidetään kesää.

Ei nimittäin aikaakaan, kun ollaan elokuussa. Vuoden akaalaiseksi valittu mehiläistarhuri Risto Niilimäki aloitti Akaassa eurooppalaisittainkin ainutlaatuisen kaupunkimehiläistarhauksen. Ainutlaatuisuus syntyy siitä, että tarhaus kattaa koko kaupungin. Pörriäisillä on reviirinsä ja kattavuus – kaikenkattavuus – tulee juuri siitä.

Elokuulle ajoittuvissa hulinoissa hunajateema nousee vahvasti esiin. Jos puheet pitävät, akaalaisissa kouluissa opiskellaan pörriäisiä monesta näkökulmasta. Ravitsemuksesta vastaavat ovat luvanneet sovittaa hunajan ruokalistoille. Kuten tiedetään, hunajasta on moneksi myös ruuanlaitossa.

Akaan Opisto panostaa voimakkaasti teemaan. Erilaisia kursseja on tulossa – kynttiläpajaa ja muuta. Myös tarhauskurssi on sijoitettu ohjelmaan. Tätä kautta alkaa kehittyä verkostoa suomalaisen hunajaosaamisen ympärille. Tietoa, taitoa, tutkimusta. Ei ihme, että opiston rehtori myhäilee suorastaan hunajainen hymy huulillaan. Luulen, että Risto Nieminen on osannut oivallisesti haistaa ajan hengen ja vaatimukset. Opistomies parhaasta päästä.

Osuuskaupan päässä töröttää Alko, halusimme tai emme.  Ainakin valistuneet tietävät, että hunajaa on hyödynnetty oluen, liköörin, viinin ja kukaties tukevammankin juoman valmistuksessa. Uskon, että hunajaviikolla elokuun lopulla Alko yllättää meidät kaikki.

Tori on koko tapahtuman huipennuspaikka elokuun lopulla.  On monenlaista ohjelmaa ja varmasti myös monenlaista kauppiasta ja muun hauskan tarjoajaa. Kesä alkaa silloin olla takana ja satoja jo korjaillaan. Elokuun viimeinen lauantai kannattaa panna almanakan kulmaan. Silloin saa makeilla ihan luvan kanssa.

Yrittäjiltä odotan aivan erityistä ulostuloa tuona viikkona. Olipa tuotevalikoima mikä tahansa, aina voi tehdä hunajaisia tarjouksia.

Edellä oleva katsaus ei ole kattava. Seuratkaa mediaa. Kaupungin viestintäsihteeri Sini on raatanut vahvasti asian eteen. Seuratkaa, ja kun aika on, olkaa liikkeellä.

Hunajaosaaja Risto Niilimäki junaili hunajaviljelijöiden vaakapesäpäivät tänä keväänä Akaaseen. Ensimmäisen kerran. Edellä mainitsin opiston roolista verkostoitumisesta. Verkostot syntyvät aktiivisen osallistumisen tuloksena. Näin soi Akaan hyvä kello.

Makeaan elämään liittyvät myös kukat ja mehiläiset. Vaakamamboa harjoittaessaan on syytä muistaa varmat tarvikkeet, ettei mene vallan hulinaksi.

Kaikenlaiset kilpailut kuuluvat Suomen kesään – eukonkannot, talkkunat, vihdat ja saunomiset. Vanha sanonta ”Hei hulinaa, sanoi ämmä, kun kirnuun pieri” nousee arvoonsa. Olisiko siitä hunajaviikon kilpailun teemaksi? Naisten, miesten ja joukkuesarjoissa.