Akaa miettii elinkeinopalvelujensa tulevaisuutta

Akaan kaupungin elinkeinopalvelut – muun muassa uusien yrittäjien neuvonnan ja vapaana olevien yritystilojen sekä yritystonttien markkinoinnin – on hoitanut jo vuosikymmeniä Etelä-Pirkanmaan kuntien aikanaan perustama Valkeakosken Seudun Kehitys Oy Vaske. Aikaa myöten Vaskesta on tullut myös seudun EU-projektien hallinnoija ja koordinoija. Yhtiössä Valkeakosken kaupungilla on osake-enemmistö, Akaan ollessa toiseksi suurin osakkeenomistaja.

Nyt kuntien sopimuksien ollessa katkolla Akaassakin mietitään elinkeinopalvelujen tulevaisuutta. Asiasta on sovittu jo Akaan valtuustoryhmien kesken jo tammikuussa neuvotellussa valtuustosopimuksessa.

– Vaihtoehtoja on useita, toiminta jatkuu nykyisen mallin mukaan tai ääripäänä Vaskesta irtaantuminen. Itse en pidä sellaista sekamallia hyvänä, että meille perustettaisiin joku virka Vasken lisäksi elinkeinoasioita hoitamaan, sanoo kaupunginjohtaja Aki Viitasaari.

Akaa maksaa tällä hetkellä Vasken palveluista 27 000 euroa kuukaudessa.

– Mietin aina, kun hyväksyn laskua, saako kaupunki rahoilleen vastinetta ja ovatko elinkeinopalvelut kaupungin ohjattavissa. Kyllä minun tässä taloudellisessa tilanteessa on mietittävä toiminnan taloudellisuutta, sanoo Viitasaari.

– Jos oikein tarkkoja ollaan, palvelun kustannukset ovat jo sitä luokkaa, että palvelu pitäisi kilpailuttaa, jatkaa Viitasaari.

Yrittäjät tyytyväisiä

Valkeakosken Seudun Kehitys Oy:llä on toimisto Akaassa aivan Toijalan keskustassa
Valkeakosken Seudun Kehitys Oy:llä on toimisto Akaassa aivan Toijalan keskustassa

Akaassa toimivat yrittäjäyhdistykset ovat hyvin tyytyväisiä Vasken toimintaan. Kaupungille toimitetussa kannanotossa yrittäjäyhdistykset sanovat Vasken auttavan jo toimivia kuin alkaviakin yrityksiä asiantuntevasti.

– Jos palvelujen käyttäjät ovat hyvin tyytyväisiä Vaskeen, miksi muuttaa käytäntöjä, sanoo Toijalan Yrittäjien puheenjohtaja Sirkka Koivuniemi.

Sirkka Koivunimen mielestä Vasken vuosikymmenien saatossa luomaa kontaktiverkostoa ja luottamuksellista suhdetta alueen yrittäjiin ei hetkessä korvata.

– Vasken toiminta on ollut myös erittäin tuloksellista. Varsinkin viime vuoden luvut ovat ajasta huolimatta huikeat, sanoo Koivuniemi.

Kaupunginjohtaja Viitasaari pitää erittäin tärkeänä tietona jatkoa ajatellen, että palvelun käyttäjät ovat Akaassa tyytyväisiä Vasken toimintaan. Vasken tulevaisuutta linjataan yhtiön hallituksen kokouksessa vielä ennen kesälomia. Hallituksessa Akaata edustavat kaupunginjohtaja Aki Viitasaari, joka toimii hallituksen varapuheenjohtajana, ja Elematicin talousjohtaja Eero Virtanen.

Akaan kaupunginhallitus linjaa ensimmäisen kerran elikeinopalvelujen tulevaisuutta kokouksessaan 18. kesäkuuta.