Liikkuminen ja tasapainon kehittäminen auttavat selviytymään arjessa

Monitoimihallilla Toijalassa liikuttiin soveltaen viime perjantaina. Akaan liikuntatoimi järjesti Viialan Eläkkeensaajien ja Akaan Seudun Invalidien kanssa päivän, jossa sai tutustua erilaisiin liikuntamuotoihin. Päivä liittyi valtakunnalliseen Liiku terveemmäksi soveltaen -teemaan, jonka vastuutahona on Soveltava Liikunta SoveLi ry.

Erityisliikunnanohjaaja Riitta Lehtonen veti alkujumpan, ja sen jälkeen oli ohjelmassa tuolijumppaa, tasapainorataa sekä curlingia. Tasapainorata oli selvästi osallistujien mieleen. Lehtonen korostaa tasapainon merkitystä seniorien toimintakyvyn turvaajana.

– Tasapaino lähtee alaraajojen lihasvoimasta sekä hermoston aktivoitumisesta. Liikkumiskyky ja tasapaino heikkenevät iän myötä, mutta hyvä tasapaino auttaa selviytymään arjessa. Akaassa kyllä liikutaan kiitettävän aktiivisesti, erityisliikunnanohjaaja kehaisee.

Hän muistuttaa kaikkia liikkumaan päivän teeman mukaisesti. Jokainen tietää itse omat rajoitteensa, eikä pahalta tuntuvia liikkeitä pidä tehdä.

Raija Paija kertoo liikkuvansa useita kertoja viikossa. Hän käy jumpissa ja kuntosalilla sekä pyöräilee paljon.

– Kuntosalilla käyminen tekee hyvää erityisesti käsivoimille. Viime kesänä kävin puistojumpassa, se oli mukavaa.

Liikkumalla terveeksi

Naisvoittoiseen tapahtumaan osallistui jokunen mieskin. Kari Salo sanoo liikuntakärpäsen purreen häneen eläkkeelle siirtymisen myötä. Nykyään hän liikkuu ainakin viidesti viikossa. Salo lenkkeilee, käy kuntosalilla, hiihtää talvisin sekä pelaa curlingia ja bocciaa. Mökillä tulee hyötyliikuttua esimerkiksi kasvimaan kimpussa.

– Olenhan minä hiukan laihtunutkin, vaikka ruokavaliolla on painonhallinnassa suurempi merkitys kuin liikunnalla. Jos ei yhtään katso mitä laittaa suuhunsa, niin liikunnan jälkeen tulee helposti vain syötyä entistä enemmän. Tässä iässä uhkaa myös kakkostyypin diabetes, mutta liikunnan ansiosta sokeriarvoni ovat nyt kohdallaan, Salo toteaa.

Hän kehottaa jokaista liikkumaan itselle sopivalla tavalla. Liikkumisen ei pitäisi olla pakkopullaa vaan hauskaa.

– Kävely sopii lähes jokaiselle ja kehittää samalla tasapainoa, Kari Salo vinkkaa.

Irma Luomalle liikkuminen on elämäntapa, jota ilman hän ei tulisi toimeen. Toijalassa on hänen mielestään hyvät mahdollisuudet harrastaa liikuntaa monipuolisesti.

– Eläkkeellä on aikaa harrastaa, joten liikkeelle vain kaikki. Olen liikkunut koko ikäni, eikä minulla ole mitään sairauksia tai lääkityksiä. Kyllä se on varmaan liikunnan ansiota, Irma Luoma sanoo.

Pysyvätkö pallot lusikoissa? Irma Luoma piti tasapainoradasta.
Pysyvätkö pallot lusikoissa? Irma Luoma piti tasapainoradasta.
Raija Paija taiteili hernepussi päänsä päällä tasapainoradalla.
Raija Paija taiteili hernepussi päänsä päällä tasapainoradalla.
Liiku soveltaen -päivässä hankittiin alkuhiki yhteisjumpalla.
Liiku soveltaen -päivässä hankittiin alkuhiki yhteisjumpalla.
Erityisliikunnanohjaaja Riitta Lehtonen sanoo liikuntaa harrastavien määrän lisääntyvän koko ajan.
Erityisliikunnanohjaaja Riitta Lehtonen sanoo liikuntaa harrastavien määrän lisääntyvän koko ajan.