Lottovoitto…

Profile Image of Jaana Hänninen

Tää on mukavampaa kuin lottovoitto – luki eräässä kortissa. Kuvassa oli ihmisiä hymyssäsuin vilvoittelemassa saunasta. Taustalla näkyi järvi, koivu kumarteli saunaa kohti ja savu leijaili. Vihta saunojilla oli myös. Minä sanon vihta, mutta joidenkin mielestä se on vasta. Kuvasta tuli mukavan kesäinen ja lämmin olo ja se sai minut ajattelemaan jo tulevaa kesää. Kaipaus mökille saunomaan iski heti. Ihana rauhaisa ilta, järvi on tyyni, linnut laulavat ja savu tuoksuu. Se on todellakin mukavampaa kuin lottovoitto. Lottovoiton saattaa saada kerran elämässään, jos silloinkaan, mutta saunomaan pääsee aina. Saunominen kuuluu suomalaisuuteen – oli sitten kesä tai talvi. Suomen kesä, sitä en vaihtaisi mihinkään, en ainakaan koko kesää.

Mukavampaa kuin lottovoitto, on aistia kesäisen aamun tuoksu, kuunnella lintujen laulua ja nähdä auringon nousevan. Tuoksut sateen jälkeen ja pisarat lehtien pinnalla sekä kukkasissa saavat aikaan raikkaan hyvänolon tunteen. Onnen tunteen tuo sateenkaari, jonka aurinko ja sade ovat leikittelyllään maalanneet taivaalle. Lapsen, ystävän, lemmikin tai rakkaan läheisen läsnäolo voittaa lottovoiton.

Olisihan se mukavaa saada lottovoitto – helpottaisihan sillä maksuja ja menoja. Jäisi sitten vielä matkusteluun ja lomailuun perheen kanssa. Ja tietenkin pesämunat lapsille heidän elämiensä varrelle. Onhan se jo lottovoitto, kun olemme syntyneet Suomeen. Taitaa olla kyllä kulunut ja kliseinen fraasi, mutta periaatteessa me suomalaiset saamme olla onnekkaita ja tyytyväisiä synnyinmaahamme ja vapauteemme. Kaikkialla maailmassa ei asiat ole läheskään yhtä hyvin kuin meillä, vaikka aina jotakin ”valittamista” ja huomauttamista onkin.

Mitä itse tekisit, jos voittaisit lotossa miljoonia? Mietipä oikein tosissaan. Ja mieti sitten, onko raha sittenkään niin autuaaksi tekevä asia. Vaikka raha helpottaa arkea ja vaikka se pyörittääkin maailmaa, niin minulle rahaa tärkeämpiä ovat aivan muut asiat. Perhe, läheiset, ystävät ja terveys. Niitä ei rahalla saa – ei ainakaan aitoja sellaisia. Aitoa rakkautta eikä onnea voi ostaa rahalla. Suurin osa meistä toivoo isoa pottia itselleen, niin minäkin. Mutta minä olen mieluummin ilman lottovoittoa, kunhan vain saan pitää perheeni ja rakkaat läheiseni.

Toukokuu lähestyy ja kesä on tulossa. Tänään on vappuaatto ja ihmiset ovat juhlatuulella. Joka puolella on ilmapalloja ja serpentiiniä. Munkkien paistorasva tuoksuu ja sima maistuu suussa. Jostakin kaikuu ”Hei rullaati, rullaati…” Ihmiset ovat suurimmaksi osaksi iloisella tuulella ja toivottelevat toisilleen Hauskaa Vappua! Vappu johdattaa kesän mieliimme, varsinkin jos saamme viettää sitä aurinkoisessa ja lämpimässä säässä.

 

Aurinkoista vappua!

Jaana Hänninen