Inglesin Ryysyranta

Profile Image of Akaan Seutu

Olimme äkkimatkalla Gran Kanarialla Playa del Inglesin suomalaiskohteessa. Kolmessa viikossa sai rusketuksen ja kai niitä vitamiinejakin. Ilmat olivat tammikuun alussa aika viileät ainakin iltaisin. Tuulet haittasivat ajoittain, mutta ei tarvinnut liukastella. Nyt sitä saa taas Toijalassa askeliaan varoa.

Suomalaiset seiväsmatkat eivät ole suinkaan loppuneet. Tuhannet suomalaiset, pääasiassa eläkeläiset matkaavat näin sydäntalvella Kanarialle. Se on siedettävän lentomatkan päässä. Aurinko paistaa ja eläminen on aika edullista omista ratkaisuista riippuen. Hotellimme alakerrassa oli Pub Ryysyranta, jossa saattoi muistella edesmennyttä Irviniä. Paikka oli auki kolmen tunnin katkosta lukuun ottamatta vuorokauden ympäri. Siellä, niin kuin monessa muussa lähipaikassa selvisi suomen kielellä. Aurinko ei Ryysyrantaan paistanut, joten sen kodikseen löytäneet eivät ehtineet saada väriä naamalleen. Metakka välillä meitä vanhuksia yöllä häiritsi. No tuleehan sitä itsekin aika ajoin ääntään korotettua ja ärräpäät ovat herkässä.

Voitin tervetuloillassa saunareissun Kontulan Helmeen, joka sijaitsi naapurihotellin pihalla. Kävimme tietysti saunomassa ja tutustumassa paikkaan. Siellä oli lähellä Apilaniittyä ja iskelmäbaaria sekä tanssipaikka foxi. Suomalainen henkilökunta palveli kävijöitä kärsivällisesti heidän omalla kielellään, joten kynnys matkustamiseen tähän kohteeseen on matalalla. Andy McCoy matkusti seuralaisineen samalla koneella. Hän siellä esiintyi sitten muiden suomalaisartistien tavoin luomassa lomatunnelmaa. Jotkut olivat jo koneessa siinä kunnossa, että saivat moitteita ja tarjoilu loppui. Niin ei varmaan käynyt perillä, kun seurasi elämää sivusta. Matkatoimiston ennakkotiedot pitivät täsmälleen paikkansa plussine ja miinuksineen.

Me olimme tyytyväisiä matkaamme. Liikuimme paljon. Olimme päivät ulkona ja yöt nukuimme pitkään. Rouvan laittama ruoka hakkasi ravintolat mennen tullen. Olimme paikallisten kanssa yhteyksissä ja kävimme Las Palmasissa, saarten pääkaupungissa kolme kertaa. Ei siellä mitään lamatunnelmaa ollut. Alennusmyynnit olivat reiluja, joten vaateostokset kannattivat.

Työttömyys on saarillakin kova probleemi. Liikevaihtovero on alhainen ja muutenkin veroja kerätään omiin tapoihimme verrattuna niukasti. Jos saisivat omat rosvonsa kiinni ja maksaisivat veroja enemmän, tulisi talous kuntoon nopeasti. No päätöksenteko on joka paikassa hidasta ja vaikeaa. Elvyttääkin pitäisi – ainakin työpaikat nuorille vaativat toimia. Autoja on saarilla runsaasti ja Las Palmas on todella suurkaupunki.

Paikat pidetään siistissä kunnossa ja rannat puhtaina. Katalonia ja Baskimaa haikailevat itsenäisyyttä, jota pidetään hulluna puuhasteluna. Aika itsenäisiä nämä saarelaisetkin ovat. Vähän heitä tuntui kiinnostavan tämä meidän Ahvenanmaan mallimme.

Tuulivoimaa on sinne rakennettu runsaasti, joten tuntuu kummalta, kun sen saaminen meille on niin vaikeata. Tuuleehan täälläkin aika usein. Siellä dyyneillä kävellessä saa ihmetellä nudismin suosiota ja kuinka paljon gayrannalla on nakupoikia. Kai sinne kerääntyvät hyvien palveluiden ääreen toisiaan tapaamaan. Muotina näytti olevan karvojen ajelu, jotta aurinko tarttuu joka paikkaan. Siellä sitä väkeä loikoili revät levällään pohjan poikien ihmeteltävinä. Kaikkeen tottuu, kun paljon näkee.