Aktiivinen Akaa

Profile Image of Akaan Seutu

Mari Peräkivi kirjoitti tällä palstalla viime viikolla ansiokkaasti talouden tasapainotustalkoista. Todellisten ja kestävien säästöjen aikaansaaminen vaatii yhteispeliä viranhaltijoiden, kaupungin henkilöstön ja luottamushenkilöiden kesken. Omaan napaan tuijottaminen ja poliittiset pelit pitää jättää sivuun.

Menoleikkausten vaikutuksista voidaan tosin olla montaa mieltä: lyhyen tähtäimen säästöillä voi olla kauaskantoisia ja kalliita seurauksia, erityisesti, jos ne kohdistuvat perusturvaan ja opetustoimeen. Aiheeseen liittyen suosittelen lämpimästi tiistaina Kansallisteatterissa näkemääni poliittista komediaa Neljäs tie: tiukkaa faktaa politiikan ja talouselämän lähihistoriasta. Draamaa, kärjistystä, satiiria, komediaa. Kerta kaikkiaan huikea esitys!

Taloustilanteen kiristyessä edelleen kunnat pystyvät jatkossa hoitamaan vain lakisääteiset pakolliset tehtävänsä. Akaassakin tarvitaan kunnallisten palvelujen tueksi aktiivisia ihmisiä ja yhteisöllisyyttä pitämään huolta kaupunkilaisten hyvinvoinnista. Kaupungissamme toimii lukematon määrä yhdistyksiä, joiden aktiivit käyttävät pyyteettömästi omaa aikaansa ympäristönsä hyvinvoinnin edistämiseen. Tämän toiminnan merkitys tulee kasvamaan entisestään. Yhdistysten ongelmana on kuitenkin monesti se, että aktiivisten toimijoiden ydinjoukko on pieni. Pahimmassa tapauksessa nämä ihmiset uupuvat muutamassa vuodessa ja uusia toimijoita on vaikea saada mukaan.

Meillä jokaisella on varmasti jotain annettavaa, kaikkien panosta tarvitaan. Jos siis osallistut jonkun yhdistyksen järjestämiin tilaisuuksiin ja toimintaan, mieti voisitko lisäksi maksaa jäsenmaksun ja olla mukana syys- ja kevätkokouksissa, joissa toimintaa suunnitellaan. Pienikin piristyminen yhdistyksen toiminnassa voi olla ydinjoukolle ja yhdistyksen olemassaololle suuri asia. Yhdistystoiminta on myös loistava tapa tutustua uusiin ihmisiin.

Yksi ajankohtainen esimerkki yhdistystoiminnan vaikuttavuudesta on Kylmäkoskella huomenna avajaisiaan viettävä Koko kylän olkkari, joka syntyi tarpeesta saada kylmäkoskelaisille nuorille kokoontumistilat. Nuorisotilat on nyt saatu käyttöön ja olkkarin tiloissa toimii myös upea uusi perhekahvila. Lisäksi on syntynyt yhdistyksien yhteinen foorumi, jonka tulevia saavutuksia voidaan vain arvailla. Onnea ja iloa avajaisiin, toivottavasti koko kylän väki saapuu paikalle.

Aurinkoista ja lämmintä kevään jatkoa kaikille Akaalaisille!

 

Inka Savolainen

 

Kirjoittaja on akaalainen valtuutettu.

Ensi perjantaina sarjassa kirjoittaa Arto Välimäki.