Vastaus kysymykseen sotilaspassista

 

Akaan Seudussa 5.4. kysyttiin, miksi upseeri- tai sotilaspassia ei pidetä virallisena henkilöllisyystodistuksena.

Passi tai henkilökortti ovat viralliset asiakirjat, joilla voi todistaa henkilöllisyyden. Suomessa asuvat Suomen kansalaiset hakevat passia tai henkilökorttia lähimmältä poliisilaitokselta kirjallisesti. Maksullinen hakemus jätetään henkilökohtaisesti.

Nämä edellä mainitut asiakirjat ovat pääsääntöisesti voimassa viisi vuotta, jonka jälkeen ne pitää uusia. Tällöin myös henkilön valokuva ”päivittyy”. Sotilaspasseja on useamman laisia. Niin sanotussa vanhanmallisessa ei välttämättä ole edes valokuvaa. Useimmiten toki on, mutta esimerkiksi sen nuoren vänrikin naama, joka on omassa sotilaspassissani, ei enää kovin paljon meikäläistä muistuta. Sotilaspassi ei ole poliisiviranomaisen myöntämä, vaan sen on reserviin siirtyneelle antanut sotilasviranomainen. Siinä ei myöskään ole minkäänlaisia turvavarmenteita, joten sen väärentäminen on kohtalaisen helppoa. Sotilaspassi on kaikille samanlainen sotilasarvosta riippumatta. Jotkut vänrikkinä ”siviiliin lähteneet” aikoinaan ostivat passiinsa Sotilaskodista kannet, jossa oli teksti:”upseeripassi”

On muistettava, että ajokorttikaan ei ole virallinen henkilöllisyystodistus, vaikka se pääsääntöisesti kelpaa esimerkiksi postissa lähetystä noudettaessa.

Terveisin

Jukka Salminen

ye-evl evp