Aukioloajoista on voitava keskustella

Ovatko Akaan keskustoissa toimivat palveluyritykset avoinna oikeaan aikaan? Tämä ikuisuuskysymys on aiheellinen varsinkin nyt, kun yhä useampi yrittäjä valittaa ovipumppunsa käyvän liian harvoin, ja Akaankin tulevaisuutta mietitään muun muassa maakuntakaavaa päivitettäessä. Mikä on tuleva Akaa, ja miten se asukkaitaan palvelee?

Akaasta käydään muualla töissä yhä enenevässä määrin. Hyvät liikenneyhteydet mahdollistavat toimivan pendelöinnin. Täältä liikutaan junilla ja omilla autoilla. Jos työpäivä Tampereella päättyy kello 16, täkäläisiin palveluyrityksiin ei millään ehdi, jos ovet suljetaan viimeistään kello 17. Kun työmatkalainen tietää tämän, ei hän asennoidukaan tulemaan tänne. Aikaa palveluista nauttimiseen jää liian vähän. Palvelut haetaan siten sieltä, mistä ne saadaan. Useimmiten retken kohde on erikoisliike Tampereen keskustassa tai market kaupungin kupeessa. Ideaparkille on täällä jo annettu henkisesti periksi. Ostosmatkailu hyväksytään, vastaiskuja ei mieti kukaan. Ideaparkista on annettu tulla itseään toteuttava ennustus.

Akaan ainoa mahdollisuus on olla voimakas toimija Helsinki–Hämeenlinna–Tampere-vyöhykkeellä. Toijalan keskustakorttelin ja matkakeskuksen kaavoitus on saatava nopeasti liikkeelle. Myös Viialan keskustassa on saatava vauhtia kerrostalohankkeisiin. Siellä missä on ihmisiä, siellä tarvitaan myös palveluja. Akaan yrittäjäyhdistyksien on herättävä ruususen unestaan ja lähdettävä kaupungin kanssa yhteistyössä toimimaan niin, että akaalaisten ensisijaisia ostopaikkoja ovat keskustojen palveluyritykset. Jo nyt Sisu-hanke on piristänyt Toijalan keskustaa kummasti hankkimalla tyhjiä tiloja täyteen. Yhteistyö tarkoittaa pidennettyjä aukioloaikoja ja oheistapahtumia keskustoissa. Yhteistyö tarkoittaa myös palvelujen markkinointia. Yhteistyö tarkoittaa ennen kaikkea yhdessä toimimista niin, että nyrkki ei ole taskussa.

Varmin tapa tuhota hyvä idea on todeta: kokeiltu on, ei toimi meillä. Jos liike on auki, ja siellä ei kukaan käy, yksikertaisella pohtimisella voi päätellä, että liike on mitä ilmeisimmin väärään aikaan auki. Mikä sitten olisi oikea aukioloaika, on yhdessä pohdittava asia. Luutuneisiin, yrittäjäsukupolvista toisiin siirtyneisiin ajatuksiin ei kovaa vauhtia muuttuvassa Suomessa ole kenelläkään varaa. Varmaa tässä on vain se, että kerran lopetettua liiketoimintaa ei yleensä aloiteta uudestaan koskaan.

Keitä Akaan keskusta palvelee? Nykyisiä asukkaita valitettavasti vähemmän, koska aukioloajat ovat yhtenäiskulttuurin ajoilta 1960-luvulta. Lauantaita tarjotaan asiointipäiväksi ihmisille, jotka raskaan työviikon jälkeen ovat oikeutettuja nukkumaan pitkään ja oleilemaan perheensä kanssa. Somempi tapa olisi yhdessä päättää, että olemme kaikki perjantaisin auki pitempään.

Akaan Seudun tekijät tapaavat lukijoitaan kahvikupin ääressä ensi viikon perjantaina Toijalassa ja Viialassa. Kauppojen aukioloajoista saa tällöinkin keskustella. Tervetuloa!