Forum Akaa: Pelkään, että liian moni meistä kehittyy erinomaiseksi makaamaan sohvalla älylaitteidensa kanssa

Tanja Salminen pohtii, mitä teknologian kehitys tekee ihmisen kyvylle ennakoida. Käykö niin, että kun kaikki on saatavilla helposti ja heti, ei ole huolta huomisesta.
Profile Image of Forum Akaa

Kirjoittaja Tanja Salminen on junantuoma akaalainen perheenäiti.
Työssäni puhtausalalla yksi keskeisistä puheenaiheista on alan robotisoituminen. Sama aihe puhuttaa monella muullakin alalla ja näkyy parhaillaan myös Toijalan katukuvassa, kun kaupparobotit ovat saapuneet liikenteen sekaan. Siivoaminen ja kaupassa käyminen ovat fyysisesti kuormittavia tapahtumia, ja oikein kohdennettu robotiikka keventää ja nopeuttaa niitä merkittävästi. Teknologia vapauttaa aikaa huomioida muita asioita ja mahdollistaa kehityksen. Tai näin se meille markkinoidaan.

Mutta mitä jos epähuomiossa käytämme tämän vapautuvan ajan huonosti ja kehitys jää tapahtumatta?

Aloituksen sävyn perusteella ei pidä ymmärtää kirjoittajan tarkoitusperiä väärin. Olen melko teknologiamyönteinen ja innostuin itsekin valtavasti mainitsemistani uusista robokuljetuksista. Olisivatpa ne olleet käytössä jo silloin, kun lapseni olivat pieniä! Tulee mieleen monta sellaista arjen tilannetta, missä olisin ollut vilpittömän kiitollinen tuollaisesta kauppa-apulaisesta. Toki samaan ajatusleikkiin sisältyy ikäiselläni väkisinkin pohdintaa, mitä tällainen teknologian kehitys tekee ihmisen kyvylle ennakoida? Kun kaikki on saatavilla helposti ja heti, ei ole huolta huomisesta. Jää taas sitä aikaa kehittyä. Pelkäänpä, että liian moni meistä kehittyy erinomaiseksi makaamaan sohvalla älylaitteidensa kanssa. Huoli huomisesta pitää ihmisen sopivasti kiinni elämän realiteeteissa.
Jatketaan aihepiirin ruotimista ja myönnetään, että kirjoittaja on melko kyllästynyt tiettyihin teknologisiin edistysaskeleisiin. Luin Helsingin Sanomista, että videopeliriippuvuus luokitellaan Suomessa sairaudeksi vuodesta 2026 alkaen, kun Suomi ottaa käyttöön WHO:n uuden diagnoosiluokituksen. Luokittelu viestii mielestäni ensisijaisesti siitä, että teknologia on alkanut tehdä meidät sairaiksi. Luit oikein. Sen sijaan, että otamme uuden luokituksen nyökytellen vastaan, meidän pitäisi ymmärtää, mitä se meille yrittää sanoa. Me olemme jo monilta osin näiden älyttömien laitteiden armoilla, ja ne tekevät meidät sairaiksi. Maalaisjärjellä varustettu aikuinen yksilö pystyi 2010-luvun alkupuolella vielä omilla aivoillaan kenties ennustamaan, että tässä käy vielä huonosti, kun sosiaalinen media Twitterin ja Instagramin myötä levisi laajempaan suosioon. Sitten me yksilö kerrallaan sukelsimme nopeasti vaihtuvien videoiden loppumattomaan virtaan ja aloimme tarvita yhteiskunnan apua sieltä pois pääsemiseen. Herranjestas. Kukkahattu päästä.
Norjassa on sentään joku havahtunut tähän huonoon kehitykseen ja maan on uutisoitu pyrkivän kieltämään sosiaalisen median käytön alle 15-vuotiailta. Suomessakin pohditaan koulujen mahdollisuutta kieltää puhelimien käyttö tai hallussapito koulupäivän aikana. Tuleeko kenellekään mieleen, että lasten vanhemmat voisivat tehdä tämän saman ilman yhteiskunnan puuttumista asiaan? Vai onko tilanne oikeasti jo niin huono, että me vanhemmat viihdymme sohvalla omien laitteidemme kanssa ja tarvitsemme apua itse? Samaan aikaan söpöt robotit siivoavat ja tuovat ruokaa kaupasta. Ihminen. Ryhdistäydy. Teknologia kehittyy. Kehity sinäkin.

Tanja Salminen

Kirjoittaja on junantuoma akaalainen perheenäiti.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.