Lättähatulla suoraan kääntöpöydälle ja lounas Veturimuseon ravintolavaunussa – Retinan kesäpäivillä liikkui valkoisia keppejä ja opaskoiria

Simo ja Konsta Tuominen seuraavat yhdistyksen jäsenten nousua vaunuun. Kuva: Tuula Mäkelä

Retina ry:n kesäpäivät pidettiin elokuun alussa Akaassa ja Valkeakoskella. Retina ry on perinnöllistä verkkokalvonrappeumaa sairastavien valtakunnallinen yhdistys. Verkkokalvorappeuma aiheuttaa näkövammaisuutta ja sokeutta.

Osallistujia oli nelisenkymmentä eri puolilta Suomea. Yhdistyksen puheenjohtaja Sini Sjöblom järjesti kesäpäivät entiselle kotiseudulleen.

Kesäpäivät alkoivat kokoontumisella Toijalan rautatieasemalla perjantai-iltapäivänä. Junat saapuivat mukavasti samaan aikaan. Ainoastaan Turun suunnasta tulleilla oli tunnin odotusaika, jonka he viettivät helteisellä lähiravintolan terassilla nauttien sen palveluista.

Bussimatkalla Valkeakoskelle kyytiläisille selvitettiin, mistä johtuvat erikoiset paikannimet kuten Vedentaka ja Metsäkansa.

Retina ry:n puheenjohtaja Sini Sjöblom (oik.) järjesti yhdistyksen kesäpäivät entiselle kotiseudulleen. Tässä ollaan Toijalan Veturimuseossa. Kuva: Outi Lehtinen

Resiinaakin pääsi kokeilemaan

Lauantain ohjelmassa oli vesibussiajelu m/s Kulkurilla Valkeakoskelta Visavuoreen ja opastettu Rapolanharju-kävely harjuoppaiden Asta Santin ja Raija Järveläisen kanssa. Bussimatkoilla ihasteltiin kaunista maisemaa ja kuultiin Sääksmäen historiasta.

Iltaohjelmassa oli Aki Sirkesalon musiikkia Harri Salmisen esittämänä. Paluumatka Toijalasta lähteville junille tehtiin kiskobussin eli Lättähatun kyydissä Valkeakosken asemalta Toijalaan. Vaunussa oli opastus matkan ajan, koska kaikki osallistujat eivät itse voineet nähdä maisemia.

Mukavana yllätyksenä oli, että matka suuntautui suoraan Toijalan Veturimuseolle. Siellä vaunu matkustajineen pysähtyi veturitallin eteen kääntöpöydälle, jossa pyörähdettiin hieman, jotta voitiin jatkaa suoraan veturitalliin. Tämä taisi olla kaikille ensimmäinen kerta tämän laatuisessa karusellissa.

Veturitallilla halukkaat pääsivät kokeilemaan, millaista on ajaa resiinaa kiskoilla. Innokkaita kokeilijoita riitti, ja veturimuseon avuliaat vapaaehtoiset saivat kiitosta mukavasta päivästä.

Lounasruokailu oli järjestetty Veturimuseon pihalla olevaan ravintolavaunuun, jonne Lounaspirtti oli ruuan toimittanut. Kirre Turunen toimi ruuan jakelijana, jolloin kaikki sujui kätevästi. Ravintolavaunu toimii museon aukioloaikoina kahvilana, ja sinne pääsemiseksi oli rakennettu hyvät portaat. Vaunu sijaitsee veturitallin takana sisäänajotien vieressä.

Veturimuseoaktiivit Juuso Hyvärinen sekä Jouko Korhonen esittelivät museossa olevia vetureita ja laitteita, ja lisäksi kuulimme historiaa Toijalasta rautatieliikennepaikkana.

 

Liisa Sjöblom

Resiinan kyytiinkin päästiin. Oikealla ohjaamassa Veturimuseon Janne Jamalainen. Kuva: Tuula Mäkelä
Lounas nautittiin Veturimuseon ravintolavaunussa. Kuva: Liisa Sjöblom.
Valkoisia keppejä ja opaskoira aamukuntoilijoiden apuna.