NELJÄ TÄHTEÄ: TTT:n tähtikaarti ruokkii jännitystä vahvan visuaalisen ilmeen ympäröimänä

Agatha Christiellä ja neiti Jane Marplella on aina sijansa meidän suomalaisten teatterinälässä. Brittiläinen maailmankuulu tapa ratkaista murhamysteereitä tarjoaa ainutkertaisia jännitystuokioita yllätyksellisien ihmissuhteiden viidakossa. Tampereen Työväen Teatterin näyttelijöiden tähtikaarti osoittaa Neiti Marple ja tuijottava katse -toteutuksellaan, että klassikko on klassikko, ja sillä siisti. Pohjoismainen kantaesitys rikastuttaa perinteikkään teatteritalon moniarvoista ohjelmatarjontaa.

SUURI näyttämö on Tampereen Työväen Teatterin ainoa oikea estradi Agatha Christien Neiti Marple ja tuijottava katse -näytelmälle. Suuren näyttämön avaruudessa teoksen mahtipontiset lavasteet pääsevät oikeuksiinsa, ja ne virittävät vahvaa tunnelmaa koko esityksen ajan. Aili Ojalon lavastus on harkitun tyylikäs klassisuudessaan. Lavasteita on juuri sopivasti, ei niukasti, eikä rönsyilevästi, ja ne luovat tunnelmaa kohottavan visuaalisen kokonaisuuden.
Valot ja videot luovat vahvaa tunnelmaa Neiti Marple ja tuijottava katse -näytelmässä Tampereen Työväen Teatterissa. Kantaesitys nostaa esille mainion Agatha Christien romaanin. Kuva: Kari Sunnari

Tarina on maailmankuulu, joten sen sanoma ja sisältö tunnetaan jokaisessa maanosassa. Samuli Reunasen ohjaus ravitsee katsojan mielikuvitusta. Ohjaaja nostaa ratkaisuillaan niin jokaisen roolihenkilön kuin käänteentekevän tapahtuman herkulliseksi makupalaksi. Neiti Jane Marplen idyllinen ja rauhallinen kotikylä muuttuu mullistavien tapahtumien järkyttäväksi näyttämöksi monine murhayrityksineen ja murhineen.

Koko pieni kylä menee sekaisin, kun suuren maailman tähdet rantautuvat Englannin maaperälle. Tekeillä on uusi ja uljas elokuva paikallisista monarkeista. Näytelmään on upotettu mukavankokoinen annos kuningaskunnan ylevää historiaa.  

Neiti Marple ja tuijottava katse vie yleisön aikamatkalle 1950-luvun Englantiin. Näytelmässä kritisoidaan esimerkiksi seitsemän vuosikymmentä sitten yleistyneitä marketeja erikois- ja pienkauppojen kustannuksella. Jotta koko teksti avautuu katsojalle, hänellä on oltava aikaikkuna selkosen selällään kulloiseenkin aikakauteen ja elämänpiiriin.

Juha Haapasalo näyttää taitonsa valo- ja videosuunnittelun neronleimauksena välittömästi näytelmän alussa, kun lasittunut ja eleetön katse sirpaloituu dramaattisesti pieniksi palasiksi. Valot ja videot viskovat rajustikin tunnelmien äärilaitoihin. Niillä on suuri merkitys muun muassa jännityksen virittämisessä.

AGATHA Christien teokset ovat ihmiskunnan yhteistä kirjallista omaisuutta. Ne nauttivat jakamatonta ja laajaa arvostusta polvesta polveen ja aikakaudesta toiseen kulttuurissa kuin kulttuurissa. Suuri yleisö janoaa Christien kertomuksia säännöllisin aikavälein. Tampereen Työväen Teatteri tarjoaa nyt aitoa ikivihreää.

Tampereen Työväen Teatteria tituleerataan vaikutusvaltaiseksi kansalliseksi näyttämöksi. Tätä julkista arvostusta lujittaa nyt se, että TTT on hankkinut muun muassa Neiti Marple ja tuijottava katse -näytelmän Pohjoismaiden kantaesityksen oikeuden. TTT:ssä idea juuri tämän teoksen ottamisesta ohjelmistoon on syntynyt kollegiaalisena päätöksenä, jonka yhtenä arkkitehtina on ollut ohjaaja Samuli Reunanen.

Näinä kulttuuria ja taidetta halvaannuttavina aikoina teatterin yhteiskunnallinen merkitys kirkastuu. Christien The Mirror crack’d from side to side -romaanissa vilisee kaunaisuutta ja hengenriistämistä sekä vahvimman oikeudella pöyristelyä. Sananmiekka viiltää raatelevasti. Pelkkä katse murhaa. Kaappi löytää paikkansa. Lapsi kohtaa maailman kylmyyden ja elämän armottomuuden. Kaikella on hintalappunsa. Luottamus on kortilla. Kaikkea tätä tunnistamme tässä ajassa, jossa viholliset ja uhkiksi koetut henkilöt lentelevät kerrostalojen ikkunoista piha-asfalteille.

Miia Selin on henkevä neiti Jane Marple. Selin tekee juurevan roolin väkevässä englantilaisessa hengessä. Kuva: Kari Sunnari
ROOLITUS tekee kunniaa Tampereen Työväen Teatterin näyttelijäkunnalle. Vain Dolly Bantryn osan tekevä Kaisa Sarkkinen ja Johannes Korpijaakko ovat vierailevia tähtiä. Hänkin tekee vahvaa näyttelijän työtä.

Miia Selin on osoittanut jo lukemattomia kertoja vahvuutensa TTT:n monipuolisena näyttelijänä. Neiti Jane Marplen osa tuo Selinin hattuun uuden ja komean sulan. Huomionarvoista on, että juuri tässä teoksessa Marple on kyllä ratkaisevassa asemassa, mutta silti hän on tarinan juoksuttamisessa tietyllä tavalla taka-alalla kotiinsa sidottuna.

Selinin Marple on arvokkaan hillitty ja henkisesti vahva mutta fyysisesti satutettu. Hän havainnoi ja hallitsee maailmaa turvallisesta nojatuolistaan käsin. Kiinnitän tässä roolityössä erityistä kunnioitusta Selinin taitavaan äänenkäyttöön sekä ilmeilyyn. Ne rikastuttavat erityisesti hänen näyttämötyöskentelyään.

Ylikomisario Dermot Craddock tekee tällä kertaa kenttätyön. Johannes Korpijaakko kunnostautuu erityisesti sanailussaan saaden monta kertaa yleisön hykertelemään verbaalisella oivaltavuudellaan. Korpijaakko on paljon vartijana murhamysteerien koukuttavassa avaamisessa.

Julkisuuden valokiilassa ovat Petra Aholan esittämä näyttelijätär Marina Gregg sekä Jari Aholan roolittama elokuvaohjaaja Jason Rudd.

Petra Aholan koko olemus säteilee lumoavaa naiskauneutta ja valovoimaista karismaa. Ahola loihtii Greggistä megatähden, joka pystyy kietomaan oveluudellaan kenen tahansa pikkurillinsä ympärille.

Jari Ahola on uljas elämänkumppani ja työstään innostunut elokuvan tekijä. Ahola on väkevä ja uskottava tunteiden tulkki. Hänen rajuutensa ja tulisuutensa on sähköistävää.

Tässä on parivaljakko kohdallaan. Yhteistyö pelittää, joten jälki on sen mukaista priimaa.

Juha-Matti Koskela marssittaa näyttämölle vahvalla temperamentilla varustetun palvelijakomistuksen Giuseppe Renzon. Marina Greggin sokaisemana pupuna Koskela maustaa aromikkaasti esitystä.

Nuorten naisten yllätyksellisissä rooleissa nähdään ilmeikkäät Esme Kaislakari Cherry Bakerinä, Pihla Pohjolainen Lola Brewsterina sekä Maiju Saarinen Ella Zielinskina.

Kristiina Hakovirta kukkahatussaan hersyttää Heather Leigh’n, seurapiiriladyn roolissa. Mika Honkasen pieni rooli Cyril Leigh’nä säväyttää nokkeluudellaan.

Muissa tehtävissä ovat Janne Saarelainen, Johanna Harjunpää, Lea Rothovius, Katri Innanmaa, Hannu Ahola, Kari Lahtinen, Tuomas Oittinen, Igor Smirnov, Matti Kanervo ja Markku Saari.

Aili Ojalon lavasteet tarjoavat silmänruokaa. Neiti Jane Marple (Miia Selin), Johannes Korpijaakko (ylikomisario Dermot Craddock), Kristiina Hakovirta (Heather Leigh) ja Esme Kaislakari (Cherry Baker) tarjoilevat jännitystä. Kuva: Kari Sunnari
TUIJOTTAVA katse on tärkeä lisä syyskauden teatteritarjontaan Tampereella. Se vetää puoleensa yleisöä, jonka intohimona on tuttu ja turvallinen esitys.

Laadulla on merkitystä. TTT on satsannut voimavarojaan kiitettävästi tähän tuotantoon. Esityksessä saa nauttia suomennoksesta, jonka ansiosta repliikit ovat kuin kaunista musiikkia korville.

Neljä tähteä tulee nimenomaan kokonaisvaltaisesta antautumisesta korkeatasoisen näytelmän tekemiseen.