Akaa-Volley toistamiseen SM-hopealle – ”Kolmas mitalisija putkeen on saavutus, josta kannattaa olla ylpeä”

Petteri Tyynismaa, Sebastian Pozo Hernandez (6) ja Panu Pitkänen tuulettavat Tyynismaan torjuntapistettä. Kuva: Harri Mattila

Lentopallon miesten mestaruusliiga oli tasaisempi kuin pitkään aikaan. Siitä huolimatta pudotuspelit eivät tuoneet mukanaan yhtään yllätystä. Runkosarjan neljä parasta pudottivat sijoille 5–8 sijoittuneet joukkueet puoliväliserissä. Välieristä menivät eteenpäin runkosarjan ykkönen Hurrikaani Loimaa ja toiseksi sijoittunut Akaa-Volley. Ja loimaalaiset päihittivät Akaa-Volleyn finaalisarjassa puhtaasti 4–0.

Suomen mestaruus maistui Hurrikaanille erittäin makeasti. Seuran palkintokaapista löytyi ennen tiistaina pelattua ratkaisevaa finaalipeliä viisi hopeista hopeamitalia. Akaa-Volley ylsi nyt kolmannen kerran peräkkäin kolmen kärkeen. Toissa keväänä joukkue saavutti pronssia ja viime vuonna hopeaa.

Loimaan palloiluhalliin saapui maksimimäärä – jollei jopa ylikin – katsojia todistamaan Hurrikaanin näytöstä. Akaa-Volley kaatui saappaat jalassa, mutta selkeästi 3–0 (25–19, 25–20, 25–22).

Hurrikaani Loimaan Greg Petty hyökkäsi tälläkin kerralla useita kertoja onnistuneesti kuutospaikalta. Kuva: Harri Mattila

Hurrikaani hallitsi erien loppuhetkiä

Ensimmäisen erän alkuun Hurrikaani otti 7–3 johtoaseman. Sen jälkeiseen mentiin tasapäisesti pistein 11–12 ja erävoitto näytti akaalaisille vielä mahdolliselta. Loppu meni kuitenkin kotijoukkueen piikkiin 7–4. Viimeisen pisteen hyökkäsi onnistuneesti hyvän finaalisarjan pelannut Eetu Häyrinen.

Kakkoserää mentiin piste pisteeltä tilanteeseen 14–12. Olli Kunnarin ottama aikalisä ei tällä kerralla purrut, vaan Hurrikaanin Väinö Rahko teki pisteen suoraan syötöstä. Ja kun tuon jälkeen Akaan hakkuri Matéj Šmídl epäonnistui kolmesti hyökkäyksissään, kotijoukkue siirtyi ratkaisevaan 18–12 johtoasemaan.

Kolmas erä oli ottelun tasaisin. Akaa-Volley sinnitteli mukana tasatilanteeseen 10–10. Mutta tuon jälkeen Akaa-Volleyn hyökkäykset tukehtuivat Hurrikaanin tehokkaaseen torjunta-puolustuspelaamiseen. Ottelun viimeisen pisteen teki viime kaudella Akaa-Volleyta edustanut Greg Petty lyömällä pallon akaalaistorjunnan käsien kautta kentän rajojen ulkopuolelle.

Akaa-Volleyn hopeamitalijoukkue. Kuva: Juuso Riponiemi

Hurrikaanin taso oli laajempi

Koko finaalisarjan ajan Hurrikaanin passari Santeri Välimaa pystyi hyvin toimineen vastaanottopelin vuoksi pyörittämään mestarijoukkueen hyökkäyksiä monipuolisesti. Tiistainakin koko hyökkäyskalusto päätyi selkeästi plussalle (+32), kun Akaa-Volleyn plus-miinustilasto näyttää lukemaa +9.

Hurrikaanin parhaana palkittiin ansiosta Greg Petty (18/+9) ja Akaa-Volleylta ties monennenko kerran Matéj Šmídl (17/+5). Hurrikaanin Eetu Häyrinen onnistui hänkin mainiosti ja hänen tilastonsa näyttää lukemia 13/+8. Akaa-Volleyn joukkueesta kannattaa erikseen mainita vielä Petteri Tyynismaa, jonka yhdeksästä hyökkäyksestä syntyi seitsemän pistettä. Lisäksi keskipelaaja otti joukkueelleen kaksi pistettä torjunnoilla.

Akaa-Volleyn puheenjohtaja Torsti Mahlanen oli tyytyväinen joukkueen suorituksiin kauden aikana.

– Iso kiitos koko joukkueelle, taustavoimille ja kannattajille. Challenge Cupin pronssimitali oli loistava saavutus ja jää suomalaisen lentopallon historiaan. VaLePan nujertaminen Mestaruusliigan välierissä oli niin ikään merkittävä saavutus ottaen huomioon edelliskausien sijoitukset ja keskinäiset kohtaamiset. Ja nyt saavutettu kolmas mitalisija putkeen Mestaruusliigassa on saavutus, josta kannattaa olla ylpeä.

Suomen mestaruuden voittaminen näyttää näin makealta. Kuva: Harri Mattila