Akaa Futsal aloittaa välierät – ”Pitkäjänteinen työ on meidän juttu jatkossakin”

Sinipaitainen akaalaisjoukkue on voittanut toistaiseksi kaikki kauden kotipelit. Kuva: Tuukka Nyström

Futsal-Liigan ratkaisupelit ovat edessä, ja Akaa Futsal aloittaa oman välieräsarjansa Someron Voimaa vastaan lauantaina 20.4. Akaa Areenalla.

Seuralle välieräpaikka on jo tuttua. Se eteni ensimmäisen kerran neljän parhaan joukkoon keväällä 2017, ja sen jälkeen se on ollut joka vuosi mitalipeleissä – ainoastaan koronakevät 2020 tekee tähän sarjaan poikkeuksen, kun sarja päättyi kaikilta joukkueilta kesken runkosarjan.

Kaulaan on tarttunut kaksi hopeaa ja kolme pronssia. Tänä keväänä edessä on jälleen uusi yritys korkeimmalle korokkeelle.

– Seurassa aikanaan linjasimme, että haluamme olla joka vuosi neljän parhaan joukossa, ja mestaruus tulee sitten kun sen aika on. Emme ole lähteneet hakemaan voittoa riskillä, vaan edenneet maltilla ja pala kerrallaan. Pitkäjänteisyys on meidän juttu jatkossakin, kertoo Akaa Futsalin puheenjohtaja Tero Kivistö.

Suomi-futsalin valtikka vaihtuu toukokuussa

Akaan viime vuosien menestysputkea leimaa myös se, että viimeiset viisi Suomen mestaruutta on mennyt samalle seuralle, jyväskyläläiselle Kampuksen Dynamolle. Nyt KaDy on poissa pelistä, kun Akaa Futsal pudotti maaliskuussa keskinäisen ottelun voitolla KaDyn kokonaan pudotuspelien ulkopuolelle.

– KaDylla on ollut haasteita liigalisenssin vaatimusten kanssa, ja he saivat sanktiona tälle kaudelle kuuden pisteen menetyksen sarjataulukkoon. Tämä toimii hyvänä varoittavana esimerkkinä muille. Edes mestaruuksilla ja menestyksellä ei voi tuudittautua esimerkiksi liian lepsuun taloudenpitoon, Kivistö tietää.

Akaa Futsalin ja SoVon lisäksi ohella toisessa välieräparissa finaalipaikkaa jahtaavat FC Kemi sekä ylivieskalainen Vieska Futsal. Jostakin näistä neljästä seurasta tulee uusi kukkulan kuningas Futsal-Liigaan.

Suomen Palloliitto myönsi syksyllä Akaa Futsalin puheenjohtajalle Tero Kivistölle kultaisen ansiomerkin seuratyöstä. Kuva: Juuso Koro

”Menestys seuraa laadukasta tekemistä”

Edustusjoukkueen kultajahdin sijaan Akaa Futsalin toimintaa ohjaavat pääsääntöisesti muut asiat ja arvot. Seura haluaa tehdä merkityksellistä työtä Akaan seudulla yhteisön hyväksi. Omaa junioritoimintaakin on käynnistelty viime vuosina.

– Järjestämme kesällä jalkapallopuulaakin, ja tänä keväänä alakoululaisille suunnatun talviloman futsalleirin. Koululaisille järjestämme myös maksuttomia iltapäiväkerhoja, ja 16–19-vuotiaille kaikista tavoitteellisimmille junioripelaajille tarjoamme mahdollisuuden pelata nuorten Suomen mestaruudesta, Kivistö kertoo.

Akaassa myös tiedostetaan se, että futsalilla on huima kasvupotentiaali.

– Kaikki me futsalseurat teemme hartiavoimin työtä lajin tunnettuuden ja kasvun eteen. Harrastajia lajilla on todella paljon jo nyt, mutta medianäkyvyys ja sitä myöten taloudelliset edellytykset ovat vielä kasvusuhdanteessa.

Kivistön mukaan menestystäkin tärkeämpää on se, että saataisiin kehitettyä esimerkiksi yleisömääriä ja sitä kautta seurankin toimintaedellytyksiä vuosi vuodelta paremmaksi.

– Seuran menestys kentän puolella seuraa laadukasta tekemistä ennemmin tai myöhemmin, Kivistö päättää.

Akaa Futsalin välieräsarja Someron Voimaa vastaan käynnistyy lauantaina 20.4. Akaa Areenalla kello 16. Heti sunnuntaina pelataan Somerolla, ja jälleen ensi viikon lauantaina Akaassa. Himoittu finaalipaikka irtoaa kolmella voitolla.