Akaa Futsalin liigapelejä rakennetaan intohimolla vapaaehtoispohjalta – ”halutaan tehdä Suomi-futsalin paras ottelutapahtuma”

Juoksusuoran matotus vie aikaa ennen ja jälkeen pelin. Työn touhussa Larry Jaanu, Miina Rissanen-Jaanu, Juuso Koskinen sekä Jarmo Nieminen. Kuva Akaa Futsal.

Kun katsoja astelee sisään Akaa Areenalle katsomaan Akaa Futsalin liigaottelua, on päivän aikana ehtinyt tapahtumaan jo paljon. Jokaista tapahtumaa suunnitellaan ja valmistellaan viikon aikana paljon jo etukäteen. Pelipäivänä Areenalla häärii peräti 30-40 vapaaehtoistoimijaa, minkä lisäksi hallin oma henkilökunta auttaa aktiivisesti, ja anniskelusta sekä ruokatarjoilusta vastaa ulkopuolinen toimija.
Päivän ensimmäiset talkoolaiset saapuvat paikan päälle yleensä nelisen tuntia ennen pelin alkua. Yksi aikaisista tulijoista on usein Satu Vaittinen, joka liittyi Akaa Futsalin talkooporukkaan viime kaudella. Rooliin tapahtumassa kuuluu erityisesti VIP-vieraiden palveleminen.

– Kyllähän pelipäivät on pitkälti pyhitetty futsalille. Aamupäivästä tulee vielä katsottua ajankohtaiset tiedot läpi omiin hommiin liittyen. Sitten vaan asianmukaiset varustukset kuntoon ja kohti hallia, Vaittinen kertoo.

VIP-osasto valmiina otteluun. Tero Kivistö (vas), Satu Vaittinen, Juha Vedenpää ja Jukka Peräkivi. Kuva Akaa Futsal.

Päivän ensimmäinen tehtävä Areenalla on tapahtuman yleinen rakentaminen. Siihen kuuluu esimerkiksi ylätason juoksusuoran matotus, Akaa-klubin ravintolatilojen ja anniskelutiskin pystytys, erilaisten myyntipöytien ja kahvion kasaaminen sekä toimitsijapöydän ja vaihtopenkkien rakentaminen. Myös yhteistyökumppaneiden mainokset täytyy kiinnittää paikoilleen. Samaan aikaan innokkaista nuorista koostuva Akaa Futsalin faniporukka kantaa jo rumpuja ja lippuja katsomoon.

”Musiikki tekee tapahtuman”

Kun Areenan yleisilme alkaa vähitellen muuttua kohti futsalhallia, on hallille saapunut tässä kohtaa myös yksi itse ottelutapahtuman tärkeimmistä tekijöistä, tapahtuman musiikeista vastaava Saku Linna.

– Pyrin tulemaan paikalle viimeistään kolmisen tuntia ennen peliä. Laitetaan talkoohommiin sopivat musiikit soimaan ja lähdetään sitä kautta nostamaan pelifiilistä koko yhteisölle. Virallisemmin oma DJ-rooli käynnistyy tuntia ennen peliä, jolloin musiikin tempoa nostetaan selvästi joukkueiden alkulämmittelyn alkaessa. Pelin aikana tietysti musiikilla on iso rooli tapahtuman tekemisessä, Linna kertoo.
Hyvissä ajoin hallille on saapunut myös videotiimi. Videoguru Tommi Alhon johdolla ryhmä varmistaa, että tuleva ottelu välittyy Juuso Koskisen selostuksella kuorrutettuna Ruudun kautta myös televisiokatsojille suorana lähetyksenä ympäri Suomen. Noin puolitoista tuntia ennen pelin alkua videoidaan jo ennakkohaastatteluita, joihin pääsevät sekä koti- että vierasjoukkueen edustajat kertomaan kuulumisiaan.

Tommi Alhon asiantuntemus on valttia videotuotannossa. Kuva Akaa Futsal.

Kunnianhimo vie kohti Suomen huippua

Kun ottelun alkuun on puolitoista tuntia, alkaa kaikki olla valmista etukäteisjärjestelyiden puolesta. Järjestyksenvalvojat ovat sopineet päivän tehtäväjaon, ja myyntitiimi tietää, kuka myy tänään lippuja ja kuka taas fanituotteita tai avausmaaliveikkauksia. Taukokisan palkinnot on varmistettu ja kaikki tietävät, kuka valitsee sekä palkitsee ottelun parhaat pelaajat. Talkooväen ottelupalaverissa käydään vielä läpi viimeiset avoimet asiat, minkä jälkeen voidaan todeta, että kaikki on valmista Areenan ovien aukaisuun tuntia ennen ottelun alkua.
Myös Akaa Futsalin puheenjohtaja Tero Kivistö on tuttu näky kotiotteluissa.

Mainoslakanat asennetaan paikalleen jokaiseen peliin erikseen. Kuva Akaa Futsal.

– Yhdessä tehdään kaikkia asioita, ja itsekin auttelen siellä missä milloinkin tarvitsee. Pääasiassa oma rooli pelien aikana liittyy Akaa-klubiin, jossa katsotaan, että otteluisäntä sekä muut VIP-vieraat viihtyvät. Meillä on Suomi-futsalin mittakaavassa poikkeuksellisen hienot olosuhteet, ja haluamme kehittää toimintaa niin, että myös tämä meidän tapahtuma on Suomen paras, Kivistö kertoo.
Kun ottelu käynnistyy, pääsevät päivän päätähdet eli pelaajat estradille. Silloinkin työn touhussa on paljon vapaaehtoisia. Tulospalvelun, ajanoton, valokuvauksen, videokuvauksen ja järjestyksenvalvonnan täytyy olla koko ajan hereillä, jotta tapahtuma etenee suunnitellusti. Tauolla kuuluttaja Jukka Peräkivi juontaa taukokilpailun ja myyntipisteiden täytyy toimia ongelmitta, jotta yhä kasvavaa määrää katsojia pystytään palvelemaan sujuvasti.

Nita Toivonen valmistelee lipunmyynnin avaamista. Kuva Akaa Futsal.

”Yhdessäolo ja ottelun tuoma jännitys yhdistyvät”

Itse tapahtuman aikana VIP-vieraita palvellut Satu Vaittinen jää pelin päätyttyä myös auttamaan purkutöissä. Mikäli Akaa-Volley pelaa samana tai seuraavana päivänä, saatetaan purun suhteen päästä hiukan helpommalla. Muuten edessä on jälleen paljon kantohommia ja siivousta.

– Isolla porukalla saadaan kyllä nopeasti paljon aikaiseksi, mutta työtä on aika paljon ison tapahtuman purkamisessa. Matot, tuolit, ja pöydät kannetaan paikalleen ja siivotaan katsomot sekä halli muutenkin. Sen jälkeen sitten kotiin hyvillä mielin, seuraavaa kertaa innolla odottaen. Peleissä yhdistyy hienosti yhdessäolo ja ottelun tuoma jännitys.

Vaittinen liittyi mukaan toimintaan vanhojen tuttujen houkuttelemana.
– On ollut mukava liittyä porukkaan, jossa on tullut myös paljon uusia tuttavuuksia. Meillä kasassa on samanhenkistä porukkaa, jota kaikkia yhdistää halu osallistua yhteiseen hyvään urheilun kautta. Hommia tehdään tosissaan ja halutaan koko ajan kehittyä, mutta tärkeintä on kuitenkin se, että meillä on hauskaa yhdessä, Vaittinen kertoo.Kun ottelun päättymisestä on aikaa noin tunti, on Akaa Areena tyhjentynyt futsalväestä. Hallin henkilökunta laittaa vielä katsomot kasaan, ja seuraava käyttäjä on jo päässyt aloittamaan oman salivuoronsa. Suomifutsalin paras talkooryhmä on tehnyt jälleen täyden työpäivän ja jäänyt jo miettimään, mitä seuraavalla kerralla voidaan tehdä vielä paremmin.

Joukkue ja taustat puhaltavat Akaa Futsalissa vahvasti yhteiseen hiileen. Kuva Akaa Futsal.