”Toisen kosketuksen laatu oli kolmannessa ja neljännessä erässä umpisurkeeta” – Akaa-Volley nousi ahdingosta ailahtelevien vaiheiden jälkeen

Petteri Tyynismaa hyökkäyshommissa. Kuva: Harri Mattila

Akaa Areenassa saatiin lauantain myöhäispelinä nauttia kahden Suomen Cup -välierässä hävinneen joukkueen kohtaamisesta. Jännitystä ei illasta todellakaan puuttunut, sillä värikkäiden vaiheiden jälkeen peli venyi lopulta viiden erän väännöksi jatkopallojen kera.

Akaa-Volley onnistui hyödyntämään vasta neljännen ottelupallonsa, joita Tiikereilläkin ehti olla jo kaksi. Ottelu päättyi lukemiin 3–2 (25–15, 25–21, 23–25, 17–25, 18–16).

Kuvassa ykköspaikalta hyökkäävä Matej Smidl teki lauantaina 38 pistettä, vaikka hänelläkin oli välillä vaikeaa. Kuva: Harri Mattila

Matej Smidliltä hurja syöttöputki

Peli käynnistyi varsin tasaisissa merkeissä ja jatkuikin sellaisena aina tilanteeseen 17–15 asti. Tässä kohti syöttöviivan taakse asteli ässätilaston kärkinimi Matej Smidl, ja tsekkihakkuri osoitti 573-päiselle yleisölle, miksi hänen nimensä kyseisen tilaston kärjessä komeilee: muutama ässä lattiaan, ja lopuista syötöistä pelin kautta joukkue takoi pisteitä omaan sarakkeeseen, joten Smidl sai syöttää erän loppuun asti. Huikealla kotijoukkueen 88 prosentin hyökkäysteholla ensimmäinen erä päättyi vakuuttavasti lukemiin 25–15.

Toisessa erässä Akaa-Volley jatkoi siitä mihin ensimmäinen päättyi. Smidl aiheutti jälleen syöttöruudusta päänvaivaa kokkolalaisten vastaanotolle, mutta vastapainoksi Tiikerit paransi omaa hyökkäystään. Erä eteni koko ajan Akaa-Volleyn hienoisessa johdossa Tiikereiden päästessä lähimmillään pisteen päähän tilanteessa 19–18. Pitkälle erätauolle lähdettiin kuitenkin kotijoukkueen 2–0 johdossa.

Akaa-Volleyn yleispelaajista tässä hyökkäävä Jere Heiskanen pelasi koko ottelun, ja Pozo Hernandez ja Jere Tikkala vuorottelivat toisella yp:n paikalla. Mikko Räsänen ei ollut lauantaina kokoonpanossa. Kuva: Harri Mattila

Tiikerit heräsi mukaan peliin

Lentopallossa ottelu on taputeltu vasta siinä kohti, kun kolme erää on voitettu, ja se päti tälläkin kertaa. Tasaisena vääntönä edennyt kolmas erä muuttui loppua kohden kiihkeämmäksi, kun epäselvä torjuntatilanne kääntyi lopulta Akaa-Volleyn tasoituspisteeksi 23–23 ja heti seuraavan pallon jälkeen Tiikereiden päävalmentaja Mikko Keskisipilän keltaiseksi kortiksi. Tiikerit ei tästä kuitenkaan lannistunut vaan vei Jere Mäkisen hienolla torjunnalla kolmannen erän nimiinsä 23–25.

Erävoitosta extravirtaa saaneena tiikerilauma rallatteli neljättä erää alusta loppuun asti. Samalla Akaa-Volley sortui kerta toisensa jälkeen hölmöihin virheisiin antaen vastustajalle roppakaupalla ilmaisia pisteitä.

Kotijoukkueen pelaava kokoonpano vaihtui päävalmentaja Olli Kunnarin toimesta tiuhaan tahtiin, mutta pelin laatu oli suoraan sanottuna surkeaa kaikista vaihdoista huolimatta. Loppulukemat neljännessä erässä selvästi Tiikereille 17–25, ja ratkaiseva viides erä oli tosiasia.

Viidennen erän voitosta taisteltiin toden teolla vaikkakaan ei koko aikaa kovin korkealuokkaisesti. Kummatkin sortuivat ratkaisupaikoissa virheisiin, ja pallo tuntui polttelevan sormissa itse kullakin. Molemmat saivat ottelupalloja, mutta vasta kuudes niistä toi lopullisen ratkaisun peliin. Sitä pääsi syöttämään illan tähti Matej Smidl, joka sai myös kunnian lyödä sen tiikerikäsistä katsomoon. Kotiyleisö pääsi lopulta piinasta varsin vaikeaksi muodostuneen kamppailun jälkeen.

Kuvassa hyökkäävä ja takavuosina Akaa-Volleyssa pelannut Rami Rekomaa on viihtynyt jo pitkään Kokkolan Tiikereiden riveissä. Kuva: Harri Mattila

Treenisaleilla riittää työsarkaa

Ottelun parhaina palkittiin kotijoukkueelta Matej Smidl (38/+24) ja Tiikereiltä Lauri Jylhä (17/+13).

– Ärsyttää toki hävitä, mutta mukavaa, että saatiin kahden vaikean erän jälkeen ottelusta vielä tiukka peli. Luotettiin omaan peliin ja maltettiin odottaa omaa aikaamme, ja sitten saatiin väännettyä kolmas ja neljäs erä voitoksi, analysoi Jylhä.

Valmentajat Mikko Keskisipilä ja Olli Kunnari totesivat kumpikin, että treenisaleilla riittää vielä työtä.

– Pelillisesti on edelleen juttuja, joita pystytään tekemään paremmin. Kahden erän jälkeen noustiin hyvin peliin, ja ensimmäisetkin erät olivat ennen kaikkea Akaan hyvyyttä erityisesti syötössä, Keskisipilä pohti.

– Kaksi erää meiltä oli tosi hyvää peliä. Sen jälkeen oma syöttö helpottui ja kaveri sai vastaanoton kuntoon. Tehtiin itsellemme vaikea ilta, ja toisen kosketuksen laatu oli kolmannessa ja neljännessä erässä umpisurkeeta. Tietää vain töitä harjoitussalille, ja seuraavissa treeneissä harjoitellaan sitten passaamista, kertoi Kunnari.

Akaa-Volleyn pelit jatkuvat heti keskiviikkona kotisalissa kello 18.30, kun vastaan asettuu tuore Suomen Cup -mestari Savo Volley.