Katso kuvat: Akaa-Volley vei erän Projekt Warszawalta Puolassa – Olli Kunnari yritti sekoittaa vastustajan peliä

Akaa-Volleyn Pozo Hernandez (vas.) pelasi Puolassa avauksessa ja hyökkäsi muun muassa Bartlomiej Boladzia ja Andrzej Wronaa vastaan. Kuva: Adam Starszynski / PressFocus

Projekt Warszawa eteni CEV Challenge Cupin loppuotteluun voittamalla Akaa-Volleyn myös kotikentällään keskiviikkona. Akaa-Volley onnistui kuitenkin kääntämään yhden erän voitokseen 3–1 (25–20, 18–25, 25–18, 25–17) päättyneessä kamppailussa.

Puolalaisjoukkueen kovuudesta kertoo sen taival europeleissä. Ennen keskiviikon kamppailua se oli hävinnyt ainoastaan yhden erän, ranskalaiselle Saint-Nazairelle.

Akaan valmentaja Olli Kunnari komensi avauskuusikkoon passariksi Lasse Jäntin, yleispelaajiksi Jere Heiskasen ja Pozo Hernandezin, keskelle verkkoa Panu Pitkäsen ja Petteri Tyynismaan ja hakkuriksi Matěj Šmídlin. Liberona palloja haki peliin Louis Pineau.

– Aloituskokoonpano oli tosiaan erilainen kuin viikko sitten Akaa Areenalla. Mitään ihmeellistä tuossa ei sinänsä ole. Kaikki pelaajat ovat näyttäneet olevansa luottamuksen arvoisia. Tietenkin Lassen pelitapa oli varmaan puolalaisille vieras, kun eivät olleet häntä nähneet kuin videoilla. Tällä hieman yritin sekoittaa heidän peliään, perusteli Kunnari valintojaan.

Akaa-Volleyn Jere Heiskasta (vas.) oli verkolla vastassa Varsovan Maciej Stepienin, Andrzej Wronan ja Igor Grobelnyn torjuntamuuri. Kuva: Adam Starszynski / PressFocus

Tasaisia eriä

Akaasta saakka paikalle matkanneet parikymmentä kannattajaa saivat ottelun alusta lähtien nähdä taistelevan Akaa-Volleyn. Ykköserää mentiin tasaväkisesti aina lukemiin 16–17 saakka. Tuosta eteenpäin puolalaiset näyttivät suuruutensa ja kampesivat erävoittoon.

Toisessa erässä nähtiin se, mitä varten akaalaisfanitkin olivat paikalle saapuneet. Akaa-Volley oli kuskin paikalla aina ensimmäisistä palloista alkaen. Varsovalaisten otteisiin hiipi hermostuneisuutta, ja vuoden 2012 olympiavoittaja Kevin Tilliekin kypsyi kiukuttelemaan tuomarille. Muutoin ihan hyvän ottelun pelannut ranskalainen ei saanut kinuamaansa kiistapalloa ja huusi tuomarille sormeaan heristellen.

– Se oli sitten viimeinen kerta!

Mies malttoi kuitenkin lopettaa ajoissa ja vältti varoituksen.

Toista erää leimasivat Akaa-Volleyn tehokkuus hyökkäyksissä (68 prosenttia) ja peräti kuusi torjuntapistettä maailmanluokan hyökkääjistä. Ottelussa oli käytössä myös arvoturnauksista tuttu videohaastemahdollisuus. Kakkoserä päättyikin Kunnarin onnistuneella haasteella. Pozo Hernandezin syöttö tuomittiin pitkäksi, mutta videotarkistus muutti tuomion.

Kolmatta erää mentiin tasapäisesti tilanteeseen 11–11. Erittäin monipuolisia syöttöjä osaava Varsovan Yurii Semeniuk onnistui rikkomaan akaalaishyökkäyksen muutamaan otteeseen, ja isännät kirivät 15–11 johtoasemaan. Tuosta kokenut puolalaisjoukkue ei enää nöyrtynyt vaan meni vastustamattomasti erävoittoon.

Koska lopputulos Akaa Areenassa viikko sitten oli varsovalaisille 3–0, kaksi voitettua erää ratkaisi heille loppuottelupaikan. Niinpä Kunnari vaihtoi neljänteen erään lähes koko miehistön. Ainoastaan kapteeni Pitkänen ja Pineau jatkoivat kentällä.

Vaihdosta tulleet eivät arastelleet vaan pelasivat kovatasoista isäntäjoukkuetta vastaan tasapäisesti. Tilastoihin merkittiin esimerkiksi ässäsyötöt Tino Vuorelle, Jere Tikkalalle ja Mikko Räsäselle.

Akaa-Volleyn pelaajat riemuitsivat ottelun toisen erän voitosta. Kuva: Harri Mattila

Hieno tulos Challenge Cupissa

Olli Kunnari oli tappiosta huolimatta ylpeä joukkueestaan.

– Meillä on ollut hieno ja menestyksekäs europelitaival. Eikä Varsovaakaan vastaan lähdetty tappiota hakemaan. Kyllä koko joukkueella oli hinku loppuotteluun. Tänään kaveri oli vaan kovempi. Meidän oli pakko pelata kovalla riskillä tällaista joukkuetta vastaan. Toisessa erässä se onnistui, mutta ei koko ottelussa, tunnusti Kunnari.

Kovat europelit ovat varmasti hioneet Akaa-Volleyn koneistoa kevään liigapelejä ajatellen.

– Nyt olemme saaneet tuntuman siihen, millaista peliä pitää pystyä esittämään eurocupeissa. Tästä on hyvä jatkaa, pohti valmentaja.

Projekt Warszawa kohtaa Challenge Cupin finaalissa toisen suurseuran italialaisen Vero Volley Monzan. Akaa-Volley voi jatkossa keskittyä kotimaisen liigan kevääseen. Seuraava ottelu on jo lauantaina Kokkolan Tiikerietä vastaan Akaa Areenassa.

Varsovan ranskalaistähti Kevin Tillie pieksi palloa ohi Akaa-Volleyn Petteri Tyynismaan (vas.) ja Matej Smidlin torjunnan. Kuva: Adam Starszynski / PressFocus