Akaa Futsalin brassipelaaja Bob viihtyy Akaassa: ”On mahtavaa, kun ihmiset tunnistavat ja tulevat jutulle”

Maaliahne Bob on yksi Futsal-Liigan vaarallisimmista hyökkääjistä. Kuva: Tuukka Nyström

Akaa Futsalin liigajoukkue sai täksi kaudeksi uuden meritoituneen ulkomaalaisvahvistuksen, kun brasilialainen Italo Henrique Macedo Basilio, tuttavallisemmin Bob, siirtyi Etelä-Pirkanmaalle Jyväskylästä ja mestarijoukkue Kampuksen Dynamosta.

Bob on noussut taidokkailla suorituksillaan nopeasti yhdeksi akaalaisyleisön suosikkipelaajista. Huikea tekninen taito yhdistettynä yllätyksellisyyteen ja urheilullisuuteen on tuonut tulosta kotimaisessa liigassa viime vuosina.

Futsaltaitojen perusta on luotu pihapeleissä Bobin kotikaupungissa Manauksessa, Brasilian sydänmailla Amazon-joen varrella. Siellä mies pelasi koko lapsuutensa ja nuoruutensa sekä futsalia että jalkapalloa.

– Olin Manauksessa 24-vuotiaaksi asti oikeastaan vain yksi muista lahjakkaista brasilialaispelaajista, joilla ei oikein ollut mahdollisuuksia edetä uralla. Sitten kohtalo puuttui peliin. Ulkomailla ammatikseen pelaava tuttavani Allan Brazil näki minut pelaamassa ja kysyi, olisiko minulla halua lähteä kokeilemaan pelaamista Suomessa, Bob muistelee.

Loppu on suomalaista futsalhistoriaa.

Bob osui myös vanhaa seuraansa KaDya vastaan Akaa Areenalla. Kuva: Tuukka Nyström

Jalkapallon kautta Futsal-Liigaan

Hetken asiaa harkittuaan, Bob jätti kaiken taakseen ja muutti unelman perässä Suomeen vuonna 2018. Ensimmäinen osoite löytyi Karjaalta, jonne mies siirtyi pelaamaan jalkapalloa kakkosdivisioonaan.

– Tosiaan pelasin ensin jalkapalloa, mutta nopeasti siirryin täällä futsalin puolelle. Koen olevani yhtä lailla myös jalkapallon pelaaja, mutta ehkä sittenkin ominaisuuteni ihan huipputasolla sopivat futsaliin paremmin. Ja tietenkin rakastan lajia valtavasti.

Karjaa vaihtui ensin Someroon, jossa Bob debytoi Futsal-Liigassa. Seuraavaksi tie vei Tornioon ja sen jälkeen kolmeksi kaudeksi Jyväskylään KaDyn riveihin.

Kaikki kolme kautta KaDyssa tuottivat myös mestaruuden. Kasan henkilökohtaisia palkintojakin napannut Bob iski kaikissa kolmessa ratkaisevassa mestaruuspelissä maalin.

– Aluksi olin varma, etten kestä täällä kylmässä Suomessa kauan. Mutta kun vuodet vierivät, huomasin, että tämähän tuntuu kodilta. Suomi on yksinkertaisesti yksi maailman parhaista maista asua. Nykyään kun menen Brasiliaan lomalle, etsin sieltä avantoa, mutta eihän sieltä sellaista löydy, Bob naurahtaa.

Akaa Futsal pelaa vahvaa kautta, ja hymy on herkässä Akaa Areenalla. Kuva: Tuukka Nyström

Uusi koti Akaasta

Viime kevät päättyi Bobin kohdalla kolmansiin mestaruusjuhliin KaDyn paidassa. Sen jälkeen edessä oli kesällä lyhyt visiitti Vietnamin liigaan, jossa myös Akaa Futsalin Aleksi Pirttijoki pelasi kesällä.

Lokakuussa Bob muutti Akaaseen yhdessä puolisonsa Marian kanssa. Pariskunta on viihtynyt Etelä-Pirkanmaalla erinomaisesti.

– Kaupunki on pieni ja rauhallinen, mutta olemme koti-ihmisiä, joten se sopii meille erinomaisesti. Mariakin sai tammikuun puolessavälissä oman oleskelulupansa kuntoon ja etsii täältä nyt sopivia töitä, Bob kertoo.

Akaalaiset futsalin ystävät ovat tehneet erityisen vaikutuksen brasilialaispelaajaan. Akaa Areenalla on käynyt tällä kaudella hyvin yleisöä, eikä kannustus ole jäänyt Areenan lehtereille, vaan näkyy ja kuuluu myös arjessa.

– Ihmiset lähestyvät täällä toisiaan ihan eri tavalla kuin isommassa kaupungissa. On ollut todella mukava huomata, että Akaa Futsalin kannattajat tunnistavat ja tulevat juttelemaan. Kohtaamisista saa itsekin uutta energiaa.

Bob iski loppiaisena voittomaalin Valkeakoskella Mad Maxia vastaan. Kuva: Jarno Mäkinen

Sosiaalisen median konkari

Futsal on edelleen Suomessa nuori joskin vahvasti kasvava laji. Vaikka pallopeleistä harrastajia on enemmän ainoastaan jalkapallossa, jääkiekossa ja salibandyssa, on lajin tunnettavuus vielä kasvun tiellä.

Bob on yli 7000 Instagram-seuraajallaan edelläkävijä sosiaalisen median osalta. Yhdeltäkään suomalaiselta liigaseuralta ei löydy vastaavia lukuja.

– Ajat muuttuvat, ja ainakin itse pidän sosiaalista mediaa käytännössä nykyisin urheilijan ansioluettelona. Olen aina halunnut panostaa siihen, ja kun siirryin Suomeen, sain Brasiliasta uusia seuraajia. Nykyisin niitä on tietysti paljon myös Suomesta.

Toiveissa on, että Suomessa myös seurat panostaisivat sosiaaliseen mediaan ja muihin lajin tunnettavuutta kasvattaviin asioihin entistäkin enemmän.

– Futsal on upea laji, ja me laji-ihmiset sen jo tiedämmekin. Mutta entistä enemmän näkyvyyttä pitäisi saada levitettyä uusille seuraajille. Siinä suomalaisillakin seuroilla on iso rooli, ja aina voisi tehdä vähän enemmän rakkaan lajimme eteen, Bob muistuttaa.

Bobin voi nähdä tositoimissa Akaa Areenalla, jossa Akaa Futsal pelaa vielä helmi–maaliskuussa kolme runkosarjan kotiottelua ennen pääsiäisenä käynnistyviä pudotuspelejä.

Maria ja Bob viihtyvät Akaassa erinomaisesti. Kuva: Juha Vedenpää

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?