Helmitalo sai uuden johdon ja omistajat – Anna Jokela ja Aleksi Jalo haluavat hioa kaiken kuntoon nousukautta varten

Anna Jokela on akaalaisen talotehtaan Helmitalon tuore toimitusjohtaja. Kuva: Mikko Peltoniemi

Akaalainen talotehdas Helmitalo on saanut uudet vetäjät, kun Jani Tujunen myi liiketoiminnan Anna Jokelalle ja Aleksi Jalolle. Yritys on kummallekin uudelle omistajalle tuttu. Hyvinkäällä asuva Jokela aloitti vajaat kolme vuotta sitten Helmitalon arkkitehtinä ja otti tänä vuonna vastuulleen myös myynnin.

– Toimitusjohtajana tuli taas uusi kerros asioita omalle vastuulle. Kaikki huolet ja murheet. Tietysti tämä vaatii myös delegointia, mutta lopulta ei ole ketään, kenelle asian voisi heittää, Jokela kuvailee.

Myös puhelin soi nyt yhtenään.

– Kaikki soittelevat: uudet asiakkaat, vanhat asiakkaat, työntekijät ja ihmiset, jotka haluavat myydä jotain.

Jo ennen Helmitalon palkkalistoille tuloa Jokela teki Jani Tujusen kanssa yhteistyötä ja on muun muassa suunnitellut Helmitalon tehdashallin Musakujalla Akaanportin alueella.

Tujunen jatkaa omalla firmallaan tehdashallien rakentamista. Hän osti Helmitalon sen perustajalta Heimo Hirvoselta kesäkuussa 2017.

Lue lisää: Jani Tujunen osti Helmitalon Heimo Hirvoselta

Anna Jokela on vajassa kolmessa vuodessa oppinut luottamaan Helmitalon työntekijöihin ja yhteistyökumppaneihin. Kuva: Mikko Peltoniemi

Työnjohtoa ja taloushallintoa

Jokioisilla asuva Aleksi Jalo on ollut Helmitalon rakennesuunnittelijana helmikuusta 2022, ja syksy on kasvattanut myös hänen vastuutaan ja laajentanut työnkuvaa.

– Kun yrittäjyys lähti liikkeelle, olen alkanut tehdä työnjohtotehtäviä. Viime viikolla minulle jäi kouraan myös taloushallinnolliset tehtävät, Jalo kertoi viime perjantaina.

Rakennusala on tänä vuonna hiljentynyt, mutta Jokela ja Jalo näkevät tilanteen hedelmällisenä vanhan nimen alla toimivan uuden yrityksen kannalta.

– Nyt ehtii kehittää. Kun lama tästä menee, meillä on tuotteet ja markkinointikanavat valmiina. Voimme seisoa jättiläisen harteilla ja tuoda sen tähän aikaan, Jokela kuvailee Helmitalon tulevaisuutta.

Jalon mukaan Helmitalolla on suorastaan tuhannen taalan paikka kehittää liiketoimintaa, laatua ja toteutustapoja.

– Olemme kuunnelleet timpureita ja muita työntekijöitä ja pallotelleet omia ajatuksia. Minulla on kova luotto, että tästä tulee hyvä paketti.

Arkkitehti Anna Jokela on suunnitellut Helmitalon hallin Musakujalle ennen kuin tuli yritykseen töihin. Kuva: Mikko Peltoniemi

Talon myyntiin menee kuukausi tai kaksi

Helmitalolla on Anna Jokelan ja Aleksi Jalon lisäksi puolenkymmentä työntekijää. Tällä hetkellä kauimmaista muuttovalmista Helmitaloa rakennetaan Espooseen. Anna Jokelan mukaan tavoitteena on, että jatkossa toimintasäde ulottuisi noin tunnin päähän eli esimerkiksi etelässä Keravalle.

Pohjoisessa muuttovalmiita taloja tarjotaan Ruovedelle, mutta lännessä Turku on liian kaukana. Säältä suojaan tehtäviä taloja myydään kauemmaksikin.

Anna Jokelan mukaan talon myynti asiakkaalle lähtee peruskysymyksistä, jotka koskevat muun muassa tonttia ja asiakkaiden budjettia. Potentiaalisia ostajia kiinnostaa alkumetreillä muun muassa projektin turvallisuus kuten maksuerät ja vakuuserät.

– Sitten istutaan alas miettimään vaihtoehtoja ja edetään yksityiskohtien pohdintaan. Yllätyksiin ei ole varaa. Kaikkiaan myyntiprosessi kestää kuukauden ellei pari, Jokela kertoo.

Rakentamisen hinta on hänen mukaansa noussut vuodesta 2017 yli 20 prosenttia, ja myös Helmitalolla on mietitty tarjousprosessia, jotta taloja saadaan tarjottua kestävään hintaan.

Aleksi Jalon mielestä Helmitalo voi jatkossa petrata myös työnjohtopuolella, missä myös isoimmat muutokset ovat tulossa.

– Olemme lähteneet vertailemaan erilaisia tuotetoimittajia sekä yleisiä toimintatapoja kuten sitä, miten saisimme tehtyä paremmin pohjatyöt laattalattialle.

Televisiosta näkee Jalon mukaan paljon taloja, joissa kokenut arkkitehti on lähtenyt piirtämään jotain todella hienon näköistä. Yksinkertainenkin voi kuitenkin olla hienoa.

– Kun tehdään yksinkertaista, on niin sanotulla tavan tallaajallakin mahdollisuus saavuttaa unelmiaan. Siinä minä näen potentiaalisen toimintasektorin.

Heimo Hirvonen (vas.) myi Helmitalo-brändin Jani Tujuselle kesäkuussa 2017. Tänä syksynä Tujunen myi Helmitalon Anna Jokelalle ja Aleksi Jalolle. Arkistokuva: Mikko Peltoniemi

Lue myös: Heimo Hirvonen pohtii uuden hallin käyttötarkoitusta