Toijalan Pallo ja Viialan Peli-Veikot aloittavat uudenlaisen junioriyhteistyön

Viialan Peli-Veikkojen puheenjohtaja Veli-Matti Heinonen (vas.) ja Toijalan Pallo -49:n puheenjohtaja Juri Virtanen allekirjoittivat seurayhteistyösopimuksen 9. lokakuuta. Kuva: Joonas Mäkinen

Jalkapalloseurat Toijalan Pallo -49 ja Viialan Peli-Veikot ovat solmineet junioritoimintaa koskevan yhteistyösopimuksen. Sen tavoitteena on rakentaa pelaajille ehjä pelaajapolku palloleikkikouluista aikuisjoukkueisiin asti ja muiden seurayhteistöiden kanssa aina Suomen huipputasolle asti. Myös pelaajamääriä halutaan kasvattaa, toimihenkilö- ja olosuhderesursseja hyödyntää tehokkaasti ja valmennuksellisia linjauksia yhtenäistää.

Toijalan Pallon tyttöjalkapallosta vastaava Joonas Mäkinen kertoo, että käytännössä yhteistyö tarkoittaa sitä, että kymmenvuotiailla ja sitä vanhemmilla junioreilla harjoitus- ja kilpailutoiminta yhdistyvät.

– Pelaajat ovat edelleen oman seuransa pelaajia, mutta tavoitteena on muodostaa yhteisjoukkueita. Pelipaidoista löytyisivät sekä Toijalan Pallon että Viialan Peli-Veikkojen logot.

Kymmeneen ikävuoteen asti harrastajat palloilevat omissa seuroissaan kuten tähänkin asti. Mäkinen kertoo, että seurayhteistyö alkaa kymmenvuotiaista, koska silloin siirrytään 5 vastaan 5 -pelistä 8 vastaan 8 -peliin.

– Pelaajia tarvitaan silloin määrällisesti huomattavasti enemmän, jotta saadaan aikaiseksi enemmän kuin yksi peliryhmä. Yhteistyöllä halutaan varmistaa, että Akaan alueella jalkapalloa harrastavilla on mahdollisuus pelata omantasoisia pelejä. Vasta vähän pelanneiden ei tarvitse silloin osallistua kilpatason peleihin eikä kilpatason pelaajien rökittää vähän pelanneita, vaan jokaiselle on tarjolla pelejä omalla tasollaan.

Mäkisen mukaan kummastakin seurasta myös kyseisten ikäryhmien toimihenkilöt siirtyvät seurojen yhteiseen junioritoimintaan.

Yhteistyötä aletaan tehdä täydellä teholla ensi kesäkaudella. Mäkisen mukaan jo tulevana talvena jotkut ikäryhmät voivat käydä yhteisjoukkueena pelaamassa erillisturnauksia.

Vuonna 2014 syntyneet ovat nuorin ikäluokka, jota yhteistyö ensi kesänä koskee. Mäkisen mukaan Toijalan Pallossa ja Viialan Peli-Veikoissa ikäluokkaan kuuluvia harrastajia on yhteensä noin 60–70. Vuonna 2013 ja 2012 syntyneitä harrastajia on kummassakin ikäluokassa noin 30.

– Koska nuoria on seuroissa hyvin, haluamme kehittää toimintaa paikallisesti niin, että nuoren ei tarvitse lähteä pelaamaan Lempäälään tai Valkeakoskelle vaan hän saa harrastaa tasokasta jalkapalloa Akaassa, Mäkinen sanoo.

Mäkisen mukaan uusia pelaajia mahtuu aina mukaan ja myös vasta-aloitteleville pelaajille pystytään järjestämään laadukasta harrastustoimintaa.

Junioritoimintaa koskeva yhteistyösopimus on voimassa kolme vuotta kerrallaan.

Aiemmin yksittäisiä yhteisjoukkueita

Viialan Peli-Veikkojen puheenjohtaja VeliMatti Heinonen on tyytyväinen allekirjoitettuun yhteistyösopimukseen.

– Olemme tehneet Toijalan Pallon kanssa yhteistyötä paljon jo Akaan tekonurmikenttien merkeissä ja nyt olemme lähestyneet toisiamme myös urheilullisella puolella. Meillä on vuosien saatossa ollut joitain yksittäisiä yhteisjoukkueita, mutta nyt on tarkoitus aloittaa pitkäjänteinen yhteistyö, joka on säännöllistä ja jolla on jatkuvuutta. Uskon että yhdessä seuroina saamme kehitettyä akaalaista jalkapalloilua uudelle tasolle, Heinonen kertoo seurojen tiedotteessa.

Toijalan Pallon puheenjohtajan Juri Virtasen mukaan jalkapallon harrastamisen mahdollistaminen omassa lähiseurassa mahdollisimman pitkään on tärkeää.

– Nyt tehdyllä sopimuksella varmistamme, että molemmat seurat voivat jatkaa perinteikästä toimintaansa tulevinakin vuosina samalla kuitenkin yhdistäen voimamme, jotta vapaaehtoiset toimijamme sekä pelaajamme saavat entistä paremmat resurssit ja työkalut vastata kuningaslajin vaatimusten koventumiseen niin harrastamisen kuin kilpailullisenkin toiminnan osalta, Virtanen kertoo seuran tiedotteessa.

Lue myös: ”Miks me hävittäis?” – Toijalan Pallon tyttöfutiksen tilanne on valoisa, katso hyväntuulinen kuvapläjäys Lastumäen tekonurmelta