Toni Lähteenmäki mukana mitalitaistelussa rallicrossin SM-finaalissa Joensuussa

Toni Lähteenmäki lähtee kauden viimeiseen rallicrossin SM-osakilpailuun V1600-luokan pisteiden neljänneltä sijalta. Kuva: Toni Ollikainen

Rallicrossin SM-sarjan kauden viides ja samalla viimeinen osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Ylämyllyn moottoriradalla Joensuussa.

Rallicrossin SM-sarjan edellisessä osakilpailussa Nokialla rallicross-uransa ensimmäisen palkintosijoituksen napannut Toni Lähteenmäki lähtee kauden viimeiseen SM-osakilpailuun V1600-luokan pisteiden neljänneltä sijalta. Akaan Moottorimiehiä edustavalla Lähteenmäellä on eroa luokan kärkikaksikkoon parikymmentä pistettä, mutta SM-pronssi on maltillisemman eron iskuetäisyydellä.

– Teoriassa mahdollisuudet on vaikka mestaruuteen asti, mutta totta kai se vaatisi jo sitten tosi paljon muiden epäonnea. Pronssimitaliin on eroa se 11 pistettä, joten siihen on jonkinlainen mahdollisuus vielä olemassa. Lähdetään Joensuuhun tekemään oma hyvä suoritus ja katsotaan, mitä muut tekee. Koko ajan on kautta menty nousujohteisesti, Nokialla toiseksi sijoittunut Lähteenmäki korosti finaalin alla.

Lähteenmäki ei ole Ylämyllyn radalla aiemmin kilpaillut, ja sen takia akaalainen piipahtikin siellä pari viikkoa sitten. Lähteenmäen mukaan kyseessä ei ollut mikään varsinainen testipäivä, vaan enemmänkin reissun tarkoituksena oli saada tuntumaa entuudestaan vieraaseen rataan ja näin ollen helpottaa tulevaa urakkaa varsinaisena kilpailuviikonloppuna.

– Ajettiin Akaasta Joensuuhun ja siellä sitten viisi viiden kierroksen settiä. Sellainen 14 tunnin päiväretki. Kyseessä on hieman nopeampi rata kuin oli esimerkiksi Nokialla, mikä ei välttämättä täysin sovi meidän autolle. Uskon kuitenkin, että ollaan vähintään finaalivauhdissa, Lähteenmäki ennakoi.

Legend-luokassa pettymyksiä

Lähteenmäki on tänä vuonna kilpaillut rallicrossin SM-sarjan lisäksi myös rata-autoilun SM-sarjassa Legends-luokassa. Viime viikonloppuna Alastaron uudella pidemmällä radalla ajetut kaksi kilpailulähtöä toivat rata-autoilun moninkertaiselle Suomen mestarille kaksi pettymystä ja niiden myötä mahdollisuudet SM-mitaliin Legends-tulokaskaudella hautautuivat lopullisesti.

– Nyt meni ne mahdollisuudet kerrasta! Alla kun kuitenkin oli jo kaksi nollatulosta ja kun Alastarolta tuli umpisurkea viikonloppu, niin huonoja tuloksia on neljä kappaletta. Niiden myötä ollaan varmuudella ulkona mitalitaistelusta. Alastaron radalla ajettiin tänä vuonna neljä kilpailulähtöä ja niistä tuli neljä huonoa tulosta. Kotirata ja siellä on tullut eniten ajettua, mutta jostain syystä ei vaan onnistuttu tänä vuonna ollenkaan, Lähteenmäki harmitteli.

Lähteenmäen osalta askelmerkit vaikeaan viikonloppuun saatiin jo aika-ajoissa, joista tuloksena oli 44 auton lähtöruudukosta 16. ruutu. Ja kun tässä luokassa on porukan puolivälissä, riski sille, että sattuu ja tapahtuu, on aina suuri. Näin kävi tällä kertaa myös Lähteenmäelle, joka ajautui kolarisumaan heti ensimmäisen kilpailulähdön startin jälkeen, radan toisessa mutkassa.

– Edessä (Marko) Kilpiä ja (Sami) Talvitie ottivat sen verran yhteen, että Talvitie pyörähti poikittain eteen ja minä olin ensimmäinen, joka tuli siihen tilanteeseen. Jarrut pohjassa ja etukulma edellä Talvitien autoon, sitten tuli toiseen takakulmaan auto ja vielä toiseen etukulmaan auto. Käytännössä kolme nurkkaa neljästä meni solmuun, osumaa tuli joka suunnasta, Lähteenmäki kertasi.

Legends-luokassa toisen kilpailun lähtöruutu määräytyy ensimmäisen kilpailun nopeimpien kierrosaikojen mukaan ja selvää oli tässä kohtaa, kun Lähteenmäelle ensimmäisestä kilpailusta kierroksia kertyi nolla kappaletta, oli lähtöruutu toiseen kilpailuun viimeisessä eli 44. ruudussa.

–  Olihan se synkkä paikka, hyvä kun lähtövaloja näki. Eipä ole tullut noin kaukaa aiemmin startattua. Lähdettiin tulos tai ulos meiningillä, oli sen verran synkät fiilikset. Ensimmäisellä kierroksella ohitin 11 autoa, mutta sitten tuli taas turva-auto radalle. Turva-auton poistuttua aikaa oli jäljellä enää kolmisen minuuttia, ja se oli tekemätön paikka. Maalissa sijoitus oli kaksikymmentä ja jotain, Lähteenmäki muisteli.

Rallicrossin SM-sarjan kauden viimeinen osakilpailu V1600-luokan osalta ajetaan Ylämyllyn radalla lauantaina. Rata-autoilun SM-sarja puolestaan huipentuu Hämeenlinnan Ahvenistolla 16.–17. syyskuuta ajettavaan kilpailuviikonloppuun.

V1600-luokan SM-pisteet 4/5 osakilpailua

1) Anton Seppä 83

2) Elias Kalliokoski 80

3) Riku Huuhka 73

4) Toni Lähteenmäki 62

5) Jesse Lammi 59

Huom! Pisteistä vähennetty sääntöjen mukaisesti huonoin tulos neljästä ensimmäisestä osakilpailusta

Jari Hotti