Katso video: Nyrkkeilyn olympiamitalisti Mira Potkonen opasti akaalaisia harrastajia Toijalan monitoimihallilla

Mira Potkonen ja Akaan Iskun varapuheenjohtaja Eero Kuoppa näyttämässä mallia oikeasta tekniikasta. Kuva: Pekka Mustonen

Toijalan Monitoimihallin liikuntasalin lehterillä huokailtiin lauantaina, kun olympianyrkkeilijä ja nykyinen personal trainer ja kuntonyrkkeilyohjaaja Mira Potkonen jakoi liikuntasalissa tekniikkavinkkejään Akaan Iskun kuntonyrkkeilijöille ja aktiiviharrastajille.

– Jo puolitoista tuntia se on heilunut tuolla kovaa tahtia, eikä sillä ole edes hiki.

Paikalla oli kolmisenkymmentä harrastajaa alakouluikäisestä eläkeläisiin. Vaikka harjoitusten vauhti oli varsin lennokas ja hyväkuntoistenkin harrastajien paidanselkämys kostui hiestä, porukka näytti hyväntuuliselta. Potkosen rempseä ja ystävällinen opetustyyli oli selvästi osallistujien mieleen.

Mielissään oli myös Mira Potkonen itse.

– Tämä on kivaa! Nyt kun pidin Tokion jälkeen pienen tauon nyrkkeilystä, tämä on ihan parasta. Ja täällä Akaassa oli tosi hyvin porukkaa ja mukavasti monenikäisiä. Ihminen ei ole ikinä liian vanha aloittamaan kuntonyrkkeilyä, hän sanoi.

Potkonen iloitsee nähdessään, kuinka liikkujat ovat kovan treenin jälkeen vielä energisempiä kuin treeneihin tullessaan.

Mira Potkonen totesi, että Akaassa oli pieneksi paikkakunnaksi hyvä määrä treenaajia ja kuntonyrkkeilijöitä. Kuva: Pekka Mustonen
Mira Potkosen vetämät treenit kiinnostivat noin kolmeakymmentä akaalaista harrastajaa. Tässä ollaan ansaitulla juomatauolla. Kuva: Pekka Mustonen

Kilpanyrkkeilijäksi 28-vuotiaana

Vuonna 1980 syntynyt Potkonen aloitti kilpanyrkkeilyn vasta 28-vuotiaana mutta on saavuttanut sen jälkeen paljon.  Hänellä on muun muassa kaksi olympiapronssia, kaksi MM-pronssia, EM-kulta, EM-hopeaa, kuusi Pohjoismaiden mestaruutta ja 11 Suomen mestaruutta.

Potkonen asuu perheineen Nokialla, jonne kaupunki on hänen Tokion olympialaisten pronssimitalin johdosta rakentamassa kaikille asukkaille avointa ulkokuntosalia.

Jos oli Mira Potkosen käynti Monarilla monille nyrkkeilyharrastajille kova juttu, niin aikamoinen nyrkkeilylegenda seuralla on myös omasta takaa.  Seuran puheenjohtaja, nykyisinkin seurassa kilpailijoita valmentava 82-vuotias Raimo Sinkkonen on yksi naisnyrkkeilyn grand old maneista. Hän on ollut tuomaroimassa Suomen ensimmäistä naisnyrkkeilijöiden ottelua Porissa 1990-luvulla.

– Se oli vielä sellainen ”salaottelu”, josta ei saanut edes oikein puhua. Se käytiin ravintolassa porilaisen ja seinäjokelaisen naisnyrkkeilijän kesken, Sinkkonen muistelee.

82-vuotias Raimo Sinkkonen valmentaa yhä. Itse hän käveli ensimmäisen kerran nyrkkeilysalille 11-vuotiaana vuonna 1953. Kuva: Pekka Mustonen

Janne Nieminen tähtää kisoihin

Akaan Iskussa treenit pyörivät kaikkina muina päivinä paitsi sunnuntaisin. Valmentajia on noin kymmenkunta. Nuorimmat harrastajat ovat alakoululaisia ja kuntonyrkkeilijöitä riittää eläkeikäisiin saakka.

– Kuntonyrkkeily on seurassamme kaiken a ja o. Se on meille myös taloudellisesti tärkeää, Raimo Sinkkonen toteaa.

Akaan Iskun nyrkkeilyharrastajiin kuuluva 30-vuotias Janne Nieminen oli mielissään Mira Potkosen vetämistä treeneistä ja saaduista ohjeista.

– Olihan tämä mahtavaa saada tämän tason harjoitusta. Itse käyn treeneissä nyt neljä kertaa viikossa, ja lenkkeilyt tulevat vielä sen päälle. Ainakin yhden ottelun haluan kilpailla tosimielessä, se on tähtäimeni.

Niemisen mukaan seurassa parasta ovat hyvä ilmapiiri ja runsas opastus.

– Täällä on mukavaa porukkaa, eivätkä lenkitkään tunnu pahalta, kun tietää, että pääsee taas täällä treeneihin, Nieminen totesi.

Toijalalainen nyrkkeilyn aktiiviharrastaja Janne Nieminen kehui niin Mira Potkosen treenejä kuin omaa seuraa. – Ilmapiiri on niin hyvä, että jaksaa käydä treeneissä neljä kertaa viikossa ja mennä harrastuksessa eteenpäin. Kuva: Pekka Mustonen