Joni Mikkosen paita nostetaan Akaa Areenan korkeuksiin – Kaksi yksityiskohtaa uralta on jäänyt erityisesti lentopalloilijan mieleen

Joni Mikkonen on kahteen otteeseen voittanut lentopallon Mestaruusliigan pistepörssin. Kuvassa hakkuri ohittaa Vantaa Ducksin torjunnan. Kuva: Harri Mattila

Akaasta on lähtöisin useita menestyneitä lentopalloilijoita. Yleispelaajana ja hakkurina uraa luonut Joni Mikkonen on heistä ainoa, joka Viialan Pyryssä ja A-Volleyssa aloittaneena palasi vuosien jälkeen kotiin. Mikkonen oli mukana nostamassa Akaa-Volleyn Mestaruusliigaan ja viime keväänä seuran ensimmäiseen SM-mitaliin.

Kesäkuun 13. päivänä vuonna 1986 syntynyt Mikkonen päätti aktiiviuransa viime keväänä SM-pronssimitali kaulassaan. Ja mikä merkittävintä, Akaa-Volleyn sinivalkoinen pelipaita päällään.

– Totta kai viime kevään mitalin ratkeaminen oli sykähdyttävä hetki. Mutta ehkä kuitenkin parhaiten omaa sydäntä liikautti kevät 2015, kun Akaa-Volleyn nousu Mestaruusliigaan varmistui, muistelee Akaan lentopalloilun ikoni.

Sivullisen on mahdotonta arvioida, mikä tilanne tai saavutus jää urheilijan mieleen päällimmäisenä. Mikkonen on saavuttanut muun muassa useita SM-mitaleita juniorisarjoissa sekä Suomen Cup -hopeaa 2008 ja SM-pronssia 2010 Isku-Volleyssa. Hän pelasi ammattilaisena Saksan Bundesliigassa 2010–2011 Moerser SC:ssä ja voitti SM-kultaa 2012 VaLePassa. Mikkonen oli Mestaruusliigan pistepörssin ykkönen 2012–13 pelatessaan Saimaa-Volleyssa.

Mikkonen toimi Akaa-Volleyn kapteenina kevääseen 2022 saakka, oli Mestaruusliigan pistepörssin ykkönen 2018–19 Akaa-Volleyn paidassa ja voitti SM-pronssia 2022 Akaa-Volleyssa. Mikkosella on liigapelejä 319 ja pisteitä 3255.

Kaikilta valmentajilta jotakin

Lauantai 12.11. saattaa kuitenkin olla lopulta Mikkosen uran ikimuistoisin päivä. Vaatimattoman lentopalloilijan pelipaita hinataan Akaa Areenan korkeuksiin. Miehen kotiseura haluaa muistaa mittavan työn tehneen palloilijan uraa ja samalla muistuttaa tulevia lentopalloilijoita unelmien toteutumisen mahdollisuudesta.

Myös juhlakalu itse kannustaa tulevia huippu-urheilijoita.

– On hyvä muistuttaa nuorille, että unelmat ovat saavutettavissa. Pitää uskoa itseensä ja siihen, että kovalla työllä kaikki on mahdollista.

Mikkonen ei halua nostaa yhtä monista valmentajistaan korokkeelle.

– Kyllä jokainen valmentaja on omat jälkensä jättänyt. Kaikki ovat olleet alansa osaajia.

Mikko Esko saa Mikkosen muisteloissa erityisen roolin, kun kysytään uran hankalimmista vastustajista.

– Mikko on vaikea luettava. Aina, kun luulee päässeensä jyvälle passarin pelaamisesta, niin seuraavassa pallossa se yllättää jälleen, ja olet aivan hukassa.

Kun lentopalloilija on pelannut niin pitkään kuin Mikkonen, voisi kuvitella, ettei ole helppo löytää mieleen jääneitä yksittäisiä tilanteita. Pari sellaista sankari kuitenkin muistaa ilman aikalisää.

– Saksan Cupin – jonka hävisimme – välierä on hyvin muistoissa. Viides erä venyi aina 30 pinnan tienoille. Oli siinä jännittämistä. Ja toisena tietenkin tulee mieleen VaLePassa voitettu Suomen mestaruus. Sydämen rytmihäiriöt estivät pelaamiseni ratkaisupeleissä, ja otteluiden seuraaminen sivusta oli tiukka paikka.

Joni Mikkonen kannustaa nuoria uskomaan unelmiinsa. Kuva: Harri Mattila

Kapteeni Mikkonen

Akaa-Volleyn riveihin palattuaan Mikkosella on ollut erityinen merkitys joukkueelle – hänet on jokaisen kauden alussa äänestetty kapteeniksi. Ulospäin kapteeni on näkyvässä roolissa joukkueen keulakuvana, ensisijaisena kommenttien antajana ja yhteistyöverkostojen luojana. Mikkonen on tämänkin puolen hoitanut aina kunnialla.

– Mutta kapteeniksi äänestetään muilla kriteereillä, muistuttaa kokenut lentopalloilija ja nyt Akaa-Volleyn apuvalmentajana toimiva Ossi Heino.

Vaikka lentopalloa voikin tarkastella analyyttisesti ja palastella teknisiin suoritteisiin, joukkueen olennaisin dynamiikka tapahtuu Heinon mukaan ihmisten välillä, näkyvän huomion katveessa.

– Joukkueen kapteenina Joni onnistui hitsaamaan henkilökemioita yhteen. Omalla esimerkillään hän osoitti yhteisen suunnan ja vaatimustason jokaisen tekemiselle.

Heinon mukaan Mikkosen persoona herättää luottamusta.

– Sen voi ansaita vain asettamalla aina joukkueen edun yli yksilöiden edun. Kapteenin pitää löytää keinot johdattaa joukkue vaikeiden hetkien yli.

Tämän taustalla on Mikkosesta välittyvä rakkaus lajiin, intohimoinen suhtautuminen pelin kauneimpiin ja tehokkaimpiin yksityiskohtiin.

– Pelaamisen ohella Joni on seurannut lentopalloa laajasti ja ammentanut oppia näkemästään. Niin harjoituksissa kuin pelitilanteissakin on tärkeää, että juuri kapteenilla on edistyksellinen pelikäsitys, terävä tilannetaju ja taito löytää oivaltavia ratkaisuja. Joni on juniorivuosista saakka ollut niin teknisesti kuin fyysisestikin huippuluokkaa. Mutta lähtemättömin vaikutus joukkueeseen on muodostunut näiden hiljaisten johtajaominaisuuksien kautta – kapteenina, päättää Heino.

 Yksi lahjakkaimmista

Luonnollisesti Mikkosesta on satoja jollei tuhansia valokuvia tositoimessa. Ne kertovat ammattinsa osaavasta lentopalloilijasta. Saman todistavat myös pelikaverit ja valmentajat.

– Joni on ilman muuta yksi Suomen kaikkien aikojen lahjakkaimmista lentopalloilijoista. Harvoin osuu samaan pakettiin sekä fyysiset kyvyt, pelitaidot että erinomainen pelisilmä. Hänessä näin on, ylistää Jussi Heino, joka on yksi Mikkosen uran monista valmentajista.

Mikkonen edusti Suomea nuorten maajoukkueissa ensimmäisen kerran jo 13-vuotiaana, mutta miesten maajoukkue-edustuksia ei kertynyt.

– Oli vuosia pieniä terveyshuolia. Nyt uran päättyessä olkapäässä on pieniä tuntemuksia, mutta muutoin kaikki on ok. Ostin sukset ja ajattelin pitää hiihtämällä kuntoa yllä, suunnittelee nykyään Urjalassa asuva pallontappaja.

Kun Mikkoselta kysyy, kelle hän haluaa osoittaa kiitoksensa, vastauksessa nousevat esiin kaikkein läheisimmät.

– Totta kai uran aikana kohtaamani valmentajat ja pelikaverit ansaitsevat kiitokset. Samoin esimerkiksi Akaa-Volleyn talkooväki ja hieno kannattajakunta. Olen ollut etuoikeutettu saamastani kannustuksesta. Mutta erityiskiitos menee kuitenkin vanhemmilleni ja perheelleni. Ilman läheisiltä tullutta tukea en olisi tätä kaikkea päässyt kokemaan.

Joni Mikkosen juhlaottelu pelataan lauantaina 12.11. kello 17 Akaa Areenalla. Vastustajaksi Mestaruusliigan kamppailuun saapuu Vantaa Ducks.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?