Akaa Futsal espanjalaiskomennossa uuteen aikakauteen

Akaa Futsalin uusi päävalmentaja Alejandro De San Bernabé Clemente tulee Suomeen Espanjasta Real Betiksen ammattilaisorganisaatiosta. Kuva: Kuva: Tuukka Nyström / Newstream Photography

Akaa Futsal solmi viime keväänä kaksivuotisen valmentajasopimuksen espanjalaisen Alejandro De San Bernabé Clementen, 33, kanssa. Uusi päävalmentaja tulee Suomeen Espanjasta Real Betiksen ammattilaisorganisaatiosta, jossa hän on toiminut kaksi viimeistä futsalkautta.

Elokuun alussa Sevillan lämmöstä Akaaseen muuttanut mies on viihtynyt ensimmäiset viikot Suomessa erinomaisesti.

– Täällä on ollut ihan loistava kelit – odotin, että täällä on kesäisinkin vähän kylmempää. Suomessa on mahtava ja ennen kaikkea puhdas luonto. Ehkä korkean koulutustasonkin vuoksi luontoa kunnioitetaan täällä melko paljon. Onhan näitä järviä ja metsiä upea kierrellä ja kokea. Hieno loppukesä ja alkusyksy on takana!

Akaa Futsaliin De San Bernabé tuli ennen kaikkea kehittämään seuraa ja pelaajia, tietysti sen ohessa, että saa myös itselleen ensimmäisen päävalmentajakokemuksen ulkomailla. Akaa Futsalin seurakulttuuri on tehnyt mieheen vaikutuksen.

–  Tunnen oloni kotoisaksi. Pelaajat ja taustahenkilöt ovat olleet todella mukavia ja ennen kaikkea kehittymishaluisia. Kun pidämme tämän kilpailullisuuden ja lisäksi toimintaympäristön positiivisena ja turvallisena, voimme odottaa paljon hyvää kehitystä kauden aikana. Akaa Areena on kaikille meille uusi paikka, mutta varmasti siellä saadaan rakennettua vähitellen erinomainen arki pelaajille, niin futsalin kuin lentopallonkin puolella. Teemme paljon yhteistyötä myös Akaa-Volley kanssa taustalla.

Espanja on yksi futsalmaailman kärkimaista, joten De San Bernabe tuo varmasti uusia ideoita suomalaiseen futsaliin ja Akaa Futsalin pelaajille.

– Yksi suuri ero espanjalaiseen futsalkulttuuriin on se, että siellä pelaajat puhuvat paljon enemmän keskenään kentällä. Esimerkiksi tätä haluan tuoda myös Akaan peliin. Muuten voisi ehkä yleisesti todeta, että kokemani perusteella täällä peli on enemmän suoraviivaisempaa; pelaajat ovat vahvoja, ja hyviä laukojia on paljon. Espanjassa peli on paljon taktisempaa, ja sillä saralla kehittymisen varaa kyllä löytyy täällä paljon.

Akaa Futsalin seurakulttuuri on tehnyt Akaa Futsalin päävalmentajaan vaikutuksen. Tuukka Nyström / Newstream Photography

Hyökkäysvoittoinen peli tähtäimessä

Kehitettävää siis riittää. De San Bernabélla on selvä visio siitä, minkälaista peliä Akaa Futsal haluaa esittää kauden aikana. Viime vuosina Akaa on tullut tutuksi erittäin viihdyttävästä, hyökkäysvoittoisesta pelistä. Tähän tuskin on tulossa muutosta nytkään, vaikka tietysti menestystä tavoitellessa myös puolustuspeliä täytyy kehittää vuosi vuodelta.

– Toivon, että saadaan pelaajien päätöksentekokykyä kehitettyä kauden aikana. Asioita työstetään paitsi joukkueharjoittelussa, myös henkilökohtaisella tasolla. Haluan, että pelaamme tehokasta, hyökkäysvoittoista peliä pallon kanssa. Toisaalta puolustaessa haluamme olla aggressiivisempia ja puolustaa kovalla temmolla.

Akaa Futsal käynnisty viime kaudella myös oman junioritoiminnan useamman vuoden tauon jälkeen. Yhteistyö TP-49:n kanssa on toiminut erinomaisesti. Ensimmäinen joukkue koostuu vuosina 2006 ja 2007 syntyneistä pojista.

U17-joukkue aloittaa nyt toisen kautensa poikien Futsal-Liigassa. Ensi vuonna nykyisestä ryhmästä kasvaa U19-ikäinen, ja sen seuraajaksi perustetaan uusi joukkue nuoremmista ikäluokista. Uudella päävalmentajalla on sormensa myös junioriputken kehittämisessä palvelemaan seuraa ja alueen futsalpelaajia entistä paremmin tulevaisuudessa.

–  Olen jo elokuun alusta asti päässyt tekemään töitä yhdessä nuorten päävalmentajan Juri Virtasen kanssa. Joukkue on täynnä intoa ja lahjakkuutta. Minulla on paljon kokemusta myös nuorten sekä naisten valmentamisesta Sevillassa, ja mielelläni jatkan sitä työtä täällä. Vaatii paljon aikaa ja työtä rakentaa laadukas junioriakatemia. On ilo olla mukana tässä työssä Akaassa Jurin apuna. Lähivuosina edustusjoukkue tulee saamaan huikea pelimiehiä omasta junioriputkesta.