Liikkuvan maalin MM-kisoissa kuutossijoille ampunut Aino Vaittinen: ”Aluksi tulos oli pettymys, mutta nyt ajattelen, että ei se ole niin justiinsa” – Syksyllä 18-vuotiasta akaalaista odottavat treenien lisäksi ensimmäiset ylioppilaskirjoitukset

18-vuotias akaalainen Aino Vaittinen edusti Suomea elokuun alussa kisatuissa liikkuvan maalin MM-kilpailuissa Ranskassa. Tuloksena oli kuutostilat. Kuva: Suomen Ampumaurheiluliitto.

Suomi osallistui kuuden ampujan joukkueella liikkuvan maalin MM-kilpailuihin Chateaurouxissa Ranskassa 1.–9. elokuuta. Yksi joukkueeseen valituista urheilijoista oli 18-vuotias akaalainen Aino Vaittinen.

Vaikka Vaittisella riittää kisakokemusta reilusti etenkin kotimaan kamaralta, on hän kansainvälisillä arvokisa-areenoilla vielä uusi tulokas. Arvokisa-aloitus on Vaittisen mukaan viivästynyt lähinnä koronan vuoksi.

Arvokisadebyyttinsä Vaittinen teki Hamarissa Norjassa maaliskuussa järjestetyissä ilma-aseiden EM-kilpailuissa ja saavutti niissä hopeamitalit liikkuvan maalin normaali– ja sekajuoksuissa.

Mitalisaumat olivat olemassa

MM-kisakylään maajoukkue lensi keskiviikkona 3. elokuuta, ja Aino Vaittisen kisasuoritukset ajoittuivat kisojen loppupäähän 7.–9. elokuuta.

Vaittinen ampui kisoissa 10 metrin normaali- ja sekajuoksuissa eli kahdessa lajissa, ja sijoittui molemmissa kuudenneksi.

Normaalijuoksuissa Vaittisen tulos oli 535 (voittajalla 566) ja sekajuoksuissa 358 (voittajalla 372).

Vaittinen arvioi, että kova jalat tärisemään laittanut jännitys oli yksi tekijä siinä, että hän sortui kisoissa muutamiin isompiin virheisiin.

– Jännitys oli aika käsittämätöntä, ja lopulta minulta myös puuttui viimeinen terä ampumakunnostani. En sanonut missään julkisesti tavoittelevani mitalia mutta koin, että minulla oli siihen saumaa.

Kisakokemusta nyt jo tovin makusteltuaan Vaittinen sanoo pystyvänsä olemaan sujut suoritustensa kanssa.

– Aluksi tulos oli pettymys, mutta nyt ajattelen, että ei se ole niin justiinsa.

Aino Vaittisen Norjassa saavuttamien EM-mitalien kunniaksi juotiin kakkukahvit huhtikuussa. Vaikka aihetta uusille mitalikahveille ei nyt MM-kisoista tullut, Vaittinen arvostaa kisakokemusta ja etenkin sen antamaa perspektiiviä omiin vahvuuksiin ja heikkouksiin. Kuva: Jarno Keskinen.

Kisat avarsivat mieltä

Vaittisen kisakausi on MM-rupeaman myötä paketissa, ja nyt ampuja on omien sanojensa mukaan vain ollut ja ihmetellyt.

Kovin kauaa tauolla ei kuitenkaan olla, sillä Vaittisen mukaan kevyt treenaaminen seuraavaa kautta ajatellen aloitetaan jo syyskuussa. Kisojen osalta uusi kausi käynnistyy alkuvuodesta, muutamia joulukuussa järjestettäviä pienempiä kisoja lukuun ottamatta.

Vaittinen odottaa uutta kautta suurella innolla.

– MM-kisat antoivat motivaatiota ihan hirveästi ja avarsivat mieltä omien vahvuuksieni ja heikkouksieni suhteen. Nyt sitä haluaisi vain jo uudestaan kisoihin!

Harjoittelun lisäksi Vaittisella on syksyllä edessään hänen ensimmäiset ylioppilaskirjoituksensa.

– Kirjoitan nyt syksyllä maantiedon ja lyhyen englannin ja keväällä puolestaan pitkän matikan, fysiikan ja äidinkielen, kertoo Hämeenlinnan lyseon lukion urheilulinjalla kolmatta vuottaan opiskeleva Vaittinen.

Lue myös:

Aino Vaittiselle hopeaa myös tyttöjen sekajuoksuissa (26.3.2022)

Aino Vaittinen ampui arvokisadebyytissään EM-hopeaa ­– ”Jännitti pirusti” (26.3.2022)

17-vuotias akaalainen nimettiin ilma-aseiden EM-kilpailuihin – ”Tämä on iso askel ampumaurheilu-urallani” (7.2.2022)