Eeles Landströmin muistokisat kilpailtiin sunnuntaina – Seiväshypyn liikuteltavalla hyppypaikalla nähtiin muun muassa ukrainalaisten urheilijoiden venyminen kärkikolmikkoon

Vuoden 1960 Rooman olympialaisten seiväshypyn pronssimitalimies Eeles Landström menehtyi kesäkuun lopulla 90-vuotiaana.

Eeles Landströmin nimikkokisojen Toijalan yleisurheilukentällä oli määrä juhlistaa hänen 90-vuotissyntymäpäiviään, mutta kisat muuttuivat muistokisoiksi Eeleksen kesäkuisen poismenon johdosta. Kisapäivä oli aurinkoinen ja lämmin, mikä ilahdutti suuresti muistokisan järjestäjiä.

Lue myös: Seiväshypyn olympiamitalisti Eeles Landström on kuollut 90-vuotiaana – Viialassa syntynyt urheilija muisteli lämmöllä Toijalan Vauhtia

Normaalin päiväkisan lisäksi järjestettiin kello 18 alkanut seiväshypyn kutsukilpailu, johon hankittiin liikuteltava hyppypaikka, vauhtisuora Somerolta ja patjat ja telineet Tampereelta. Toijalan Vauhdille tämä oli melkoinen ponnistus, koska hyppypaikka oli osien kuljettamisen lisäksi rakennettava parissa tunnissa päivä- ja iltakisan välissä sekä vauhtisuoran kaltevuudet mitattava ja ilmoitettava kansainvälisten standardien mukaisesti ennen kisan alkua. Näistä syistä tapahtuma oli harvinaislaatuinen.

Eeleksen veli Esa Landström kiitti kisan lopuksi tilaisuuden järjestäjiä ja yleisöä omaisten edustajana.

Kisat alkuun hiljaisella hetkellä

Eeleksen muistokisat sekä päivällä että illalla aloitettiin hiljaisella hetkellä.

Parhaalle päivä- ja iltakisan seiväshyppääjälle ojennettiin Eeleksen valitsema mitali hänen mitalikokoelmastaan, ja päiväkisassa tämän kunniapalkinnon sai Otto Hiivola Kalannin Vankasta.

Naisten seiväshyppykin oli päiväkisan ohjelmassa ja voitto meni Ukrainan Antonina Tereshchenkolle. Ukrainalaiset osallistujat ovat majoittuneina Pajulahden Urheiluopistolla, ja iltakisassakin oli ukrainalaisia hyppääjiä kaksi. Sanaa oli lähetetty Akaassa asuville ukrainalaisille ja heitä tulikin innokas ryhmä iltakisaan lippuineen kannustamaan omiaan.

Eeleksen omaiset kertoivat, että Eeles olisi ollut erittäin onnellinen tästä asiasta, koska Ukrainan asia oli ollut hänen sydäntään lähellä.

Iltakisassa oli mukana kaksi ukrainalaista hyppääjää. Sanaa kisoista oli lähetetty Akaassa asuville ukrainalaisille, ja heitä tulikin innokas ryhmä iltakisaan lippuineen kannustamaan omiaan. Kuvan Akaan Seudun toimitukseen välitti ukrainalaisten yhteyshenkilönä Akaassa toimiva sivistystoimen assistentti Saija Roininen.

Iltakisan voittaja oli Juho Alasaari Laihian Lujasta. Voittotulos oli 550 cm, Alasaari yritti nuorten SM-tulosta 561 cm. Kuva: Heikki Knuutila.

Päiväkilpailun tuloksista voi mainita miesten 800 metrin voittoajan 1.57.12, jonka juoksi Pudasjärven urheilijoiden Matias Tiiro.

3000 metrin juoksussa vahva juoksuseura Lahden Ahkera vei kaksi ensimmäistä sijaa, Matias Mononen 8.44.06 ja Walte Hautala 8.54.88. Walte edustaa Hautalan juoksijaperhettä, joka otti monen hengen voimin osaa Toijala Hölkkään menneinä vuosina useasti, mutta nyt Walte kertoi olevansa ainoa aktiivisesti kilpaileva heidän perheessään.

Seiväshyppääjät ovat kuin suurta perhettä, ja sen saimme kokea ennen iltakisaa, kun Eeleksen hyppääjäkollegoita ja muita urheiluystäviä alkoi ilmestyä urheilukentän portista muistokisaa seuraamaan. Moni heistä oli läsnä myös elokuussa 2015, kun Eeleksen hyppääjäpatsas paljastettiin kentän portin läheisyyteen. Myös hyppykisan juontajaksi lupautunut SUL:n entinen toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä oli osa tätä ryhmää. Hänen laajat taustatietonsa ja lajin tuntemuksensa toivat hienon lisän kilpailuun sen lisäksi, että katsomon täyttäneellä yleisöllä oli erinomainen näkyvyys hyppypaikkaan. Kiitosta sateli kisan jälkeen, joku kertoi kisan olleen parhaiten juonnettu seiväskisa miesmuistiin.

Eeleksen hyppääjäystäviä katsomossa. Vasemmalla Timo Koskela, keskellä Risto Ankio ja oikealla Erkki Mustakari. Kuva: Heidi Hidén-Knuutila.

Kutsukisassa seitsemän osallistujaa

Kutsukisaan osallistuivat Juho Alasaari/Laihian Luja, Oleksandr Onufriyev ja Nikita Strohalyev/Ukraina, Albin Lundberg/Vasa IS, Urho Kujanpää/Tampereen Pyrintö, Matti Hyyppä/Espoon Tapiot ja Johan-Antti Kivilahti/Kuortaneen Kunto.

Palkintojenjakotilanteessa seitsemän kutsukisaan osallistunutta hyppääjää asettuivat takariviin. Edessä vasemmalta Heidi Hidén-Knuutila, Raimo Eskola, Esa Landström, Jarmo Mäkelä ja Kari Uolamo. Kuva: Heikki Knuutila.

Kutsutut Tommi Holttinen/Turun urheiluliitto ja Matti Paavola/Alajärven Ankkurit eivät päässeet paikalle valmistautuessaan Oregonin Eugenessa pian alkaviin MM-kisoihin.

Kisasta tuli jännittävä ja todella katsojaystävällinen.

Ukrainalaiset parikymppiset hyppääjät saivat sekä omiltaan että suomalaisilta katsojilta upeaa kannustusta ja venyivät toiselle (540 cm) ja kolmannelle (510 cm) sijalle.

Albin Lundberg sai myös tuloksen 510 cm, vaikka melkein ylittikin 520 cm. Tampereen poika Urho Kujanpää ei onnistunut tällä kertaa, hän jätti 510 cm väliin eikä 520 cm:n ylitys onnistunut. Jonkin verran tuuli häiritsi hyppyjä, mutta onneksi vain ajoittain.

Jännittävin hetki oli kisan voittajan Juho Alasaaren yritys voittokorkeuden 550 cm jälkeen korkeudesta 561 cm, mikä olisi ollut uusi 19-vuotiaitten SM. Yritys melkein onnistui ja kisan juontaja ennusti, että ennen kuluvan kauden loppua hän ylittää sen korkeuden.

Koko iltatapahtuman onnistumisen avainhenkilö oli Urho Kujanpään valmentaja Raimo Eskola, itsekin entinen seiväshyppääjä. Häntä muistettiin palkintoseremoniassa samoin kuin Eeleksen veljeä Esaa, joka kiitti järjestäjiä Eeleksen omaisten ja ystävien puolesta ja ojensi Eeleksen mitalikokoelman Toijalan Vauhdille Eeleksen toiveen mukaisesti. Olemme varmoja, että Eeles olisi nauttinut näistä syntymäpäiväkisoistaan kovasti.

Heidi Hidén-Knuutila

Eeleksen Maailmankisojen voittomitali vuodelta 1959. Mitali ojennettiin iltakisan voittajalle Juho Alasaarelle. Kuva: Heidi Hidén-Knuutila.

Juttua päivitetty 12.7.2022 kello 15.10 ja 17.20 lisäämällä kuvia.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?