Farssin vauhti on hakusessa Toijalan Näyttämön Golfleskien kapinassa – Antti Hopia on kirjoittanut hersyvän tekstin

Barbara (Katriina Tähkänen) ja Rauno (Arto Koskinen) ovat Golfleskien kapinassa aviopari. Barbaran mukaan Raunon golfharrastus häiritsee avio-onnea. Kuva: Fanni Raittinen

Antti Hopian kirjoittamat farssit ovat tällä hetkellä suosittuja kotimaisia näytelmiä. Niissä on nasevia dialogeja, joissa sanailusta syntyy parhaimmillaan hytkyttävän herkullista komiikkaa. Tekstit perustuvat klassiseen kaavaan, jossa toinen kertoo jauhoista toisen miettiessä velliä.

Toijalan sataman kesäteatterissa sai sunnuntaina ensi-iltansa Hopian kirjoittama ja Toijalan Näyttämön toteuttama Golfleskien kapina. Näytelmään on lainattu perusjuoni jo ammoin kirjoitetusta aiheesta eli naimalakosta. Tänään, tasa-arvon ja me toon aikana, naisilla on oikeus pitää polvet yhdessä ja lukita siveysvyö.

Teuvoa esittää Sonja Jauhiainen ja Barbaraa Katriina Tähkänen. Kuva: Fanni Raittinen

Naiset nousevat barrikadeille

Pitkä avioliitto on tylsyttänyt hekuman terää Barbaran ja Raunon avioliitosta, ja syyllinen on Barbaran mielestä miehen uusi intohimo golf. Rakkautta riittäisi, jos vain mies hellittäisi hetkeksi mailan varresta. Barbara (Katriina Tähkänen) vetäisee sotamaalauksen kasvoihinsa, ottaa mielenosoituskyltit ja alkaa vaatia aviollisia oikeuksiaan. Kapina laajenee koko valtakuntaan ja kansallinen golfliitto tarvitsee jo korkean tason sovittelijoita. Todella vakavasta asiasta on kyse, kun iskulausekylteissä lukee ”Ei koloa kolopalloilijoille” ja ”Ei tissiä tiiaajille”.

Rauno (Arto Koskinen) joutuukin kaaoksen keskelle, kun taloon ilmestyy Teuvo (Sonja Jauhiainen) sovittelemaan kapinaa. Myöhemmin paikalle saapuu myös Teuvon venäläinen vaimo Valentina (Amanda Viitasaari). Teuvo painiskelee kieroilunsa lisäksi myös sukupuoli-identiteettinsä kanssa. Raunon isä Ukko (Lasse Saari) ei ole vielä valmis kuolemaan, mutta alkaa suunnitella testamenttia dementian kolkutellessa pääkopassa. Siinä sivussa voisi vielä naisasioitakin hoidella.

Farssin tahti on marssi, mutta tähän rytmiin ei kokonaisvaltaisesti ehditä. Olisi tarvittu nasakampaa kiinniottoa repliikkeihin. Farssiin kuuluvien puherytmin ja äänenpainojen vaihtelu sekä roolihahmojen tyypittely jäivät myös joiltakin näyttelijöiltä saavuttamatta. Antti Hopian teksti on kuitenkin hersyvää ja ajoittain saatiin luotua myös mukaansatempaavia kohtauksia.

Lasse Kanerva

Barbara (Katriina Tähkänen) alkaa vaatia aviollisia oikeuksiaan. Kuva: Fanni Raittinen
Rauno esittää Arto Koskinen ja Raunon isää Ukkoa Lasse Saari. Kuva: Fanni Raittinen