Meikkisudilla paperille hahmoteltu norsu johdatti Karoliina Tiuran takaisin taiteen pariin – Akaalaisen itseoppineen taiteilijan ensimmäinen oma näyttely koristaa Laaksolaa 13.6. asti

30-vuotias akaalainen taiteilija Karoliina Tiura pitää parhaillaan auki ensimmäistä omaa taidenäyttelyään Kulttuuritalo Laaksolassa Toijalassa. Kuten kuvasta näkyy, Tiura maalaa laajalla aihe- ja tyyliskaalalla. Kuva: Oona Eskeli.

Paikallisen 30-vuotiaan itseoppineen taiteilijan Karoliina Tiuran ensimmäinen soolonäyttely avattiin Kulttuuritalo Laaksolassa Toijalassa tiistaina 31. toukokuuta.

Tiuran omaa nimeä kantavassa näyttelyssä on mahdollisuus tutustua pariinkymmeneen teokseen tämän melko tuoreen taiteilijan laaja-alaisesta katalogista.

Taidenäyttelyiden makuun Tiura pääsi ensimmäistä kertaa viime vuoden elokuussa, kun hänen teoksiaan oli esillä Helsingin Kaapelitehtaalla pidetyssä Suomen taiteilijat ry:n vuosinäyttelyssä.

Sittemmin hänen taidettaan on ollut esillä saman yhdistyksen vastikään toukokuussa järjestämässä teemanäyttelyssä Kouvolassa sekä Taidekeskus Taarastin nuorten taiteilijoiden kilpailun näyttelyssä Lahdessa marraskuussa.

Ensimmäisen oman näyttelynsä Tiura halusi ehdottomasti pitää kotikulmillaan.

– Tämä Laaksola on niin ihana rakennuskin, tuumaa Toijalassa nyt pari vuotta lastensa Jaxin ja Rudin, miehensä Leen ja kolmen koiran kanssa asunut Tiura.

Muutto Toijalaan ei ollut Tampereelta kotoisin olevalle Tiuralle hänen ensimmäinen kosketuksensa Akaaseen: teini-iässä hän muutti perheensä kanssa Vesilahden ja Viialan rajalle ja kävi koulunsa loppuun Hirvialhon yläasteella Viialassa.

Meikkisudilla paperille hahmoteltu norsu oli Karoliina Tiuralle käänteentekevä ja sai Tiuran palaamaan häntä lapsuudessa suuresti kiinnostaneen taiteen pariin. Kuva: Oona Eskeli.

Nuoruudessa taide sai jäädä

Taiteilijaksi Tiura kertoo tulleensa vähän vahingossa, vaikka hän onkin lapsesta asti tykännyt piirtää, maalata ja tehdä erilaisia käsitöitä sekä kerännyt kymppejä kuvaamataidosta.

Hänen innostuksensa taiteeseen unohtui ”nuoruuden kasvukipujen” myötä vuosiksi ja heräsi uudelleen vasta noin kolmisen vuotta sitten. Tarkka innostuksen palaamisen hetki on jäänyt taiteilijalle hyvin mieleen.

– Jonotin johonkin puhelimessa, ja minulla oli siinä lähettyvillä meikkisuti ja paperia. Tein niillä sitten siinä jonottaessa norsun ja huomasin itsekin, että siitähän tuli pirun hieno! Mieskin saapui siihen ihmettelemään, että miksi en ole kertonut hänelle osaavani tehdä tällaista jälkeä, Tiura kertaa nauraen.

Näiden teosten tekemiseen on innoittanut paitsi tietoinen tekniikkaharjoittelu, myös elokuvat. Kuva: Oona Eskeli.

Tekniikkaharjoittelutkin pääsevät esille

Kotona omassa ateljeessaan maalaava ja enimmäkseen akryylimaaleja käyttävä Tiura tekee maalauksia pääasiassa tunne edellä ja laajalla aihe- ja tyyliskaalalla.

Inspiraationlähteikseen Tiura listaa luonnon ja musiikin sekä elämän käännekohdat ja tarinat. Laaksolan näyttelyn teoksissa on esillä maisemia, eläimiä ja ihmisiä – yhtäällä realistisempina ja toisaalla unenomaisempina.

Vaikka tunnelataus on Tiuralle taiteessa ensiarvoisen tärkeää, on osa näyttelyn teoksista perua tekniikkaharjoittelusta.

– Esimerkiksi osassa töitä olen harjoitellut maalaamaan ihmistä, koska aluksi en kokenut osaavani maalata ihmisiä lainkaan ja tein pelkästään maisemakuvia, Tiura sanoo.

Karoliina Tiura kokee vielä tarvitsevansa opastusta taiteen saralla ja aikookin siksi hakea opiskelemaan alaa vuonna 2023. Kuvassa Elton Johnin Tiny Dancer -kappaleen innoittamana syntyneet kolme teosta, jotka muodostavat yhdessä ikään kuin triptyykin. Musiikin lisäksi Tiuraa inspiroi luonto ja erityisesti Lappi. Kuva: Oona Eskeli.

Toiveissa alan koulutus

Ensi vuonna Karoliina Tiura suunnittelee hakevansa suorittamaan kuvataiteilijan AMK-tutkintoa Turkuun. Tiuran mielestä alan koulutus on tietyllä tapaa ovia avaava meriitti jo itsessään, mutta ennen kaikkea Tiura haluaa saada koulusta lisää teknistä oppia.

– Itseoppineena taiteilijana on ollut välillä hankalaa opetella ilman mitään opastajaa, Tiura muotoilee.

Sataprosenttista leipätyötä Tiura ei taiteesta havittele, vaan hänen unelmanaan on enemmänkin tasajako taiteellisen ja muun työn välillä.

Tällä hetkellä taide tarjoaa hänelle arvokasta vastapainoa raskaalle työlle: Tiura työskentelee parhaillaan Tampereella kotihoidossa ja valmistuu kesällä muistihoitajaksi Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedun verkkokoulutuksesta.

Taidenäyttely on auki 13. kesäkuuta asti tiistaisin ja torstaisin klo 17:00–19:00 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin 15:30–19:00. Viimeisenä aukiolopäivänä, joka on maanantai, näyttely on auki klo 17:00–19:00.

Kuvassa vasemmalta ylhäältä päin lukien ja sitten oikealle ylös edeten teokset Kalastajamökki, Valas, Heräämisiä, I tried to scream ja Offended. Kuva: Oona Eskeli.

Teosluettelo:

1. The great gig in the sky
2. Halla
3. Winter Wonderland
4. “Päästän sinut takaisin luontoon, missä kauniit lohikäärmeet elävät”
5. Hiekkaa varpaissa
6. Freddie
7. Fearless
8. Heräämisiä
9. I tried to scream
10. Offended
11. Kalastajamökki
12. Valas
13. I am Woman
14. Moose
15. Rauha sisälläni
16. Under the bridge
17. Peacock
18. Daydreams
19. Blue jean baby
20. Tiny dancer in my hand
21. Hold me closer tiny dancer

Teokset Kalastajamökki ja Valas lähempää. Kuva: Oona Eskeli.
Daydreams. Kuva: Oona Eskeli.
Kuva: Oona Eskeli.