Lentopallomaajoukkue houkutteli Akaa Areenaan lähes tuhat ihmistä – Suomi oli ylivoimainen Unkaria vastaan

Sakari Mäkinen oli Suomen joukkueen ehdottomasti paras pelaaja Unkaria vastaan. Kuvassa yleispelaaja ohittaa Unkari torjunnan kuutospaikalta. Kuva: Harri Mattila

Akaa Areenan lähes tuhatpäinen yleisö sai todistaa Suomen miesten lentopallomaajoukkueen ylivoimaa Unkaria vastaan lauantaina. Suomen voitto oli selkeä 3–0 (25–20, 25–17, 25–16).

Suomen nykymaajoukkueen yleispelaajien ykkönen on Sakari Mäkinen. Monipuoliset hyökkäykset seuraavat toisiaan. Välillä taitavat suoritukset suorastaan ihmetyttävät. Toisinaan pallo löytää tiensä vastustajan sormista ulos kentältä, toisinaan voimapeippi löytää aukon puolustuksesta ja vaihtoehtona on myös kova ja tarkka iskulyönti suoraan kenttään.

Mäkinen palkittiin ansaitusti joukkueensa parhaana pelaajana Unkarin kaadossa.

– Hyvä tuloshan tästä tuli. Meillä on uusi porukka kasassa, mutta henki on hyvä ja näyttöhaluja löytyy. Näittehän ensikertalaisen Luka Marttilan syötöt: valmius hypätä kehiin oikein loisti Lukan otteissa, hehkutti laituri ottelun jälkeen.

Mäkisen saldo 21/+19 kolmen erän ottelussa hakee vertaistaan. Kun yleispelaaja tekee pisteitä 76 prosentin tehoilla, enempää ei voi vaatia.

– Enpä tosiaan muista ottelua, jossa olisi sattunut vähemmän virheitä, muisteli Akaa-Volleytakin viime kaudella kyykyttänyt VaLePan luottopelaaja.

Mäkiselle sattui kaksi virhettä syöttöviivalla ja muutamaan vastaanottoon olisi kaivattu enemmän tarkkuutta. Muutoin miehen otteista ei moitetta löytynyt.

Voimapeipit Suomen vahvuutena

Eipä niitä tainnut kukaan laskea, mutta hyvin usein Suomi onnistui pisteen teossa peippaamalla. Joko passit eivät napsuneet aivan kohdilleen tai sitten valmentaja Joel Banks oli ohjeistanut suojattejaan välttämään virheitä pelaamalla palloa mieluummin torjunnan ohi kuin takomalla sitä silmittömällä voimalla unkarilaiseen torjuntaan.

Kuinka tahansa, niin tulosta syntyi. Mäkisen ohella toinen yleispelaaja Antti Ronkainen kunnostautui hyökkäysten päättäjänä. Hänkään ei sortunut lyömään palloa ulottuvaan unkarilaistorjuntaan. Itse asiassa Suomi voitti torjuntatilaston 6–4.

Yleispelaajat Mäkinen ja Ronkainen olivat kaiken kaikkiaankin näkyvässä roolissa upouudella Akaa Areenalla. Molemmat saivat akaalaisille tutulta passari Akseli Lankiselta tarjoilua 21 kertaa. Hakkurina Suomen joukkueessa nähtiin Joonas Jokela, joka pääsi yrittämään 26 passista.

Paitsi Unkaria tehokkaampi hyökkäyspeli (58–46 prosenttia) myös puolustuksen tarkkuus oli selkeästi Suomen vahvuus. Akaa-Volleyta muutaman kauden edustanut ja ensi kaudella Saksassa pelaava libero Voitto Köykkä hyvästeli akaalaisen lentopalloyleisön kiitettävästi.

Voitto Köykkä (valkoinen paita) hyvästeli Akaan esittelemällä loistavaa puolustuspelaamista. Kuva: Harri Mattila

Suomella varma paikka finaalissa

Suomi jatkaa Hopeista liigaa vasta 12. kesäkuuta vierasottelulla Unkaria vastaan. Molemmat maat ovat varmistaneet pääsynsä liigan lopputurnaukseen Budapestissa 18.–19. kesäkuuta. Sen voittaja nousee Euroopan liigan korkeimmalle tasolle Kultaiseen liigaan.