Liikennepuiston ensimmäinen vaihe valmistuu heinäkuussa – Budjetti on 629 000 euroa

Rakenteilla olevan liikennepuiston havainnekuvassa punaisella rajattu alue rakennetaan ensimmäisessä vaiheessa. Toinen vaihe toteutetaan ensi vuonna. Havainnekuva Akaan kaupunki.

Sontulantien ja Ylpöntien väliin Toijalaan rakentuvan uuden liikennepuiston rakennustyöt alkoivat tiistaina 8. maaliskuuta. Puiston ensimmäisen vaiheen pääurakoitsijana on Autio Oy Infrapalvelut.

– Puiston työt kilpailutettiin viime vuoden loka-marraskuussa. Tässä vaiheessa tehdään vasta osa puistosta, seuraava vaihe toteutuu vuonna 2023, Akaan kaupungin katuinsinööri Vesa Savolainen kertoo.

Ensimmäisessä vaiheessa tehdään koko puistoalueen valaistus, rakennetaan liikennepuisto, BMX-rata ja pulkkamäki, sekä parkour-alue. Huolto-/kioskirakennusta varten rakennetaan viemäröinti ja vesijohtovaraus, lisäksi alueella uusitaan penkkejä ja kalusteita sekä tehdään istutuksia.

– Budjetti on 629 000 euroa. Valmista on 31.7.2022 mennessä ja seuraava vaihe toteutetaan vuonna 2023, Savolainen sanoo.

Rakentaminen viivästyi lähes vuodella

Akaan Seutu uutisoi liikennepuiston rakentamisesta ensimmäisen kerran jo yli vuosi sitten. Juhannuksen 2021 alla puolestaan kerrottiin, että kaupunki saa puiston suunnitelmat juhannuksen alusviikolla konsulteilta. Hankkeen oli tarkoitus edetä kilpailutukseen ennen lomia, ja tarkoitus oli, että urakoitsija päästäisiin valitsemaan elokuussa. Töiden piti alkaa syyskuun puolella ja puiston ykkösvaiheen pääpiirteittäin vuoden 2021 puolella.

Liikennepuiston rakentaminen on viivästynyt, koska kilpailuttamista varten tarvittavia asiakirjoja ei saatu ajoissa. Liikennepuiston nimestä järjestettiin nimikilpailu vuonna 2021. Näitä nimiehdotuksia on tarkoitus viedä eteenpäin päätöksentekoon teknisen lautakunnan kautta nyt, kun puiston rakennustyöt on vihdoin saatu käyntiin.

Kun puisto valmistuu, sille on tarkoitus etsiä myös operaattori. Kaupungilla ei ole omaa resurssia pyörittää alueella esimerkiksi polkuautojen vuokrausta.

Vesijohdot ja viemäri ensin

Ennen varsinaisiin rakennustöihin pääsemistä tulevan liikennepuiston työmaalla oli tehtävä puuston raivaus. Sitten päästiin rakentamaan vesijohdot ja viemäri huolto- ja kioskirakennusta varten.

– Ilmeisesti sinne joku rakennus tulee, pääurakoitsija Autio Oy Infrapalveluiden työmaapäällikkö Paavo Karjalainen kertoo.

– Seuraavaksi aletaan rakentamaan kuivatusta eli rakennekerroksia liikennepuiston ajoradoille. Myös valaistusta päästään jo kohta tekemään, Karjalainen jatkaa.

Ajoradat eivät rakennekerroksista huolimatta nouse juuri nykyistä maanpintaa ylemmäs. Rakennekerrosten tarkoitus on ohjata puiston vedet alueen ojiin.

Maatyöt saadaan valmiiksi toukokuussa. Sitten tehdään leikkivälineasennukset ja pintatyöt, istutukset, asfaltoinnit, turva-alustat ja bmx-rata muotoillaan alueelle.

– Ensimmäisen vaiheen töiden pitäisi olla valmiit heinäkuun loppuun mennessä, ja toinen vaihe ei sitten kuulukaan meille, Karjalainen toteaa.

Työt alkoivat lumien poistolla

Perjantaina 18. maaliskuuta tulevan liikennepuiston työmaalla töitä olivat tekemässä Aleksi Saine ja Samu Vainio Janne Sakaranaho Oy:stä. Ensimmäinen työtehtävä jo ennen puuston raivausta oli ollut lumien poisto työmaalta. Sen jälkeen miehet ovat kaivaneet maahan viemärin ja vesijohdot.

– Vesijohdot ja viemäri ovat työmaan syvin kaivuu, joten aloitettiin niistä. Seuraavaksi ruvetaan maita leikkaamaan ja tekemään pohjia tulevalle liikennepuistolle. Pihaurakoitsija jatkaa sitten siitä, miehet kertoivat.

Samu Vainio Janne Sakaranaho Oy:stä kertoo vesi- ja viemärikaivuiden olevan liikennepuiston työmaan syvin kaivanto. Kuva Jarno Keskinen.

Janne Sakaranaho Oy toimii pääurakoitsija Autio Oy Infrapalveluiden aliurakoitsijoina.

Saineen ja Vainion työ on valmistautumista pihaurakoitsijan tuloon työmaalle. Pihaurakoitsijan työntekijät tulevat paikan päälle noin kuukauden kuluttua.

– Meidän työmme täällä on tehty noin parin kuukauden päästä. Pihaurakoitsijalla menee varmaan alkusyksyyn, Saine arveli.

Liikennepuiston työmaan ensimmäiset työt olivat lumien poisto ja puuston raivaus. Kuva Mikko Peltoniemi.

Juttua päivitetty 22.3.2022 kello 9.04: Lisätty tieto rakennustöiden viivästymisestä.

Kommentointi on suljettu.