Viialan teatteri vie esityksensä naapurikuntiin, kun Akaasta ei löytynyt paikkaa – Sataman kesäteatterissa ei ollut vapaita iltoja, Viialan urheilukentällä laulu olisi hukkunut meteliin

Viialan teatteri toteuttaa heinä-elokuussa esityksen Hei, me striimataan!, jossa kuullaan musiikkia Viialan teatterilla viimeisen 20 vuoden aikana esitetyistä näytelmistä. Esityspaikat ovat Rämsöön kesäteatteri Vesilahdessa, Apian kesäteatteri Valkeakoskella, Hakkarin kesäteatteri Lempäälässä, Kangasalan kesäteatteri ja Urjalankylän kesäteatteri Urjalassa.

Viialan teatteria pyörittävän Viialan Työväennäyttämön puheenjohtajan Arto Mantelan mukaan alun perin esitykset piti toteuttaa Akaassa, mutta niille ei löytynyt paikkaa.

– Totta kai olisimme halunneet esiintyä omassa kotikunnassa, mutta se ei onnistunut. Olimme valmiita myös siihen, että jos kaikki eivät onnistu, niin edes yksi, koska meillä kuitenkin on katsojakuntaa Akaasta.

Viialan teatterissa esitettyjen musiikkinäytelmien lauluja kuullaan tulevana kesänä viidessä kesäteatterissa. Vadelmavenepakolaista esitettiin Viialan teatterissa vuonna 2020.

Esitys ei ole kenttäohjelma

Viialan teatteri suunnitteli tapahtumaa ensin Satama soikoon -nimellä ja esiintymispaikaksi Sataman kesäteatteria, jonka alueen Akaan kaupunki on vuokrannut Toijalan Näyttämölle.

– Siellä olevilla toimijoilla on niin paljon erilaisia esityksiä ja tapahtumia kesän aikana, ettei sieltä löytynyt vapaata iltaa, Mantela sanoo.

Esiintymispaikkaa pohdittiin myös Akaan kaupungin kanssa. Mantela kertoo, että mietinnässä oli muun muassa Sataman nurmialue, Nahkialanjärven ranta, Luttusten uimaranta, Haihunkoski sekä Toijalan ja Viialan urheilukentät. Vaihtoehdot eivät sellaisenaan soveltuneet esitykselle.

– Mietimme pitkään Viialan urheilukenttää, mutta ohikulkevien junien meteli osoittautui niin kovaksi, että sen yli biisi ei kanna, olkoon minkälainen äänentoisto tahansa. Se olisi vaatinut myös jonkinlaisen lavan, koska näyttelijöiden takana on iso kenttä, eikä kahdeksan näyttelijän esitys ole mikään kenttäohjelma.

Mantelan mukaan esitys haluttiin paikkaan, jossa on katsomo ja jossa ei vaadita lisärakentamista.

– Esimerkiksi Luttunen sopii konsertille, jossa yleisö katsoo esitystä seisten, mutta meidän katsojakuntaamme kuuluu myös iäkkäämpiä ihmisiä, joille se ei ole mahdollista.

Viialan urheilukenttä oli yksi vaihtoehto Viialan teatterin esitykselle, mutta ohi kulkevien junien meteli osoittautui liian kovaksi. Kuva: Tarja Antola

Harva haluaa sisätiloihin

Mantelan mukaan koronasta kärsinyt teatteri ei ollut valmis ottamaan taloudellista riskiä.

– Halusimme toteuttaa esityksen mahdollisimman edullisesti ja pitää tuotantokulut pieninä. Katsomojen ja lavojen rakentaminen olisi nostanut kulut paljon suuremmiksi.

Myös sisätilat olivat pois laskuista.

– Meidän ajatuksemme oli viedä teatteri ulos, koska koronarajoituksia ajatellen harva lähtee sisälle istumaan, Mantela sanoo.

Mantelan mukaan lipunmyynti Hei me striimataan! -esityksiin on alkanut hyvin.

– Yllätyimme täysin, sillä ensimmäisen vuorokauden aikana lipunostoja oli yli sata, Mantela kertoo.

Toijalan Näyttämöllä kiireinen kesä

Toijalan Näyttämön puheenjohtaja Jaana Saarela kertoo, että Viialan teatterin esitystä ei ollut mahdollista sovittaa Sataman kesäteatteriin.

– Hyvä, kun saadaan omat jutut tehtyä, Saarela toteaa.

Saarelan mukaan Toijalan Näyttämön kesänäytelmän esityspäiviä jouduttiin muuttamaan suunnitellusta näyttelijävaihdosten vuoksi ja muutokset ovat edelleen mahdollisia riippuen koronarajoituksista. Saarela kertoo, että teatteri tekee yhteistyötä myös Sataman muiden toimijoiden kanssa sekä jatkaa kesäteatterialueen kunnostamista. Vanhaan asemarakennukseen on tarkoitus saada juokseva vesi ja sisävessoja.

– Kun kehitämme Satamaa ja omaa tilaamme, menee siinä tämä kesä ja enemmänkin, Saarela sanoo.

Saarela kertoo, että kesänäytelmän lisäksi Toijalan Näyttämö harjoittelee näillä näkymin myös tulevaa talvinäytelmää Satamassa.

Akaan kaupunki on vuokrannut Toijalan Sataman kesäteatterialueen Toijalan Näyttämölle. Kuva: Mikko Peltoniemi