Rahan tarpeessa tukkirekkaa ajanut tekstiilitaiteilija Tupu Hult pitää kirjastonäyttelyistä, sillä niissä taide hyppää silmille – Tekstiilitaide on Hultille erikoisuuden tavoittelua

Tupu Hultin tekstiilitaidenäyttely avautui Akaan pääkirjastossa 1. maaliskuuta. Kuva: Oona Eskeli.

Ensimmäisen taidenäyttelynsä 1970-luvulla pitänyt tekstiilitaiteilija Tupu Hult toi Vierivä kivi ei sammaloidu -nimisen näyttelynsä Akaaseen 1. maaliskuuta.

Akaan pääkirjaston näyttelytilassa 26. maaliskuuta asti esillä oleva näyttely koostuu kymmenestä, hyvin erilaisesta tekstiilitaideteoksesta. Teoksissa näkyvät niin rakkaus ja kuolema kuin kastemadot ja laakasittiäisetkin.

Sipoolainen Hult aloitti ”kirjastomissionsa”, eli tekstiilitaidenäyttelyiden pitämisen kirjastoissa eri puolella Suomea, vuoden 2018 lopulla. Hultilla on siitä lähtien ollut lähes kuukausittain näyttely jossakin kirjastossa.

– On hauskaa tarjota ihmisille taidetta kirjaston kaltaisissa tiloissa, joihin pääsee ilmaiseksi ja joissa näyttely hyppää silmille ”väkisin”. Kirjastojen näyttelytilat ovat taiteilijallekin joko maksuttomia tai edullisia, etenkin verrattuna pieniin yksityisiin gallerioihin, joissa voi käydä päivässä kaksi ihmistä, Hult pohjustaa.

Akaan-näyttelyn Tupu Hult oli sopinut jo pitkän aikaa sitten. Hänellä on nytkin näyttelyitä sovittuna jo seuraavaksi kahdeksi vuodeksi.

Tupu Hult kokee olevansa omaleimaisempi taiteilija juuri tekstiilitaiteen parissa. Kuva: Oona Eskeli.

Tekstiilitaide ei ole kovin suosittua

Tupu Hult sanoo taiteilijuuden olevan hänen luontonsa. Lapsiaan kasvattaessaan Hult kuitenkin joutui siirtämään taidetta sivummalle ja tekemään ”töitä, joista on saanut rahaa”. Hän kertoo muun muassa ajaneensa tukkirekkaa.

Nyt eläkkeellä ollessaan Hult kokee voivansa olla taiteilija täysipainoisesti. Hultista on tullut tekstiilitaiteilija osittain siksi, että hän pystyy olemaan tekstiilien kanssa omaleimaisempi. Hultin mielestä tekstiilitaide ei ole Suomessa erityisen suosittua.

– Ehkä tämä tekstiilitaide on erikoisuuden tavoittelua. Maalatessa on aika mahdotonta keksiä jotain, mikä olisi omaa, Hult lisää.

Taiteessaan Hult hyödyntää paljon kierrätysmateriaaleja.

– Akaassakin kerkesin käydä yhdellä kirpputorilla etsimässä materiaaleja.

Tupu Hult harrastaa kotonaan Sipoossa pienviljelyä, ja se näkyy hänen teoksissaan. Vasemmalla näkyvä Savisen pellon elämää -teos on pellon läpileikkaus. Oikeanpuoleisen Siilinpesä-teoksen pallot kuvastavat siilejä. Kuva: Oona Eskeli.

Ruskeanharmaa hallitsee

Pääkirjaston näyttelyssä toimittajan huomio kiinnittyi erityisesti Laakasittiäinen-teokseen. Tupu Hult sanoo olevansa kiinnostunut monenlaisista eläimistä, myös pikkueliöistä.

– Kun vietän kesät pelloilla, tulee huomioitua kaikkia eläimiä. Lisäksi minua alkoi jostakin syystä kiinnostaa kuoriaiset, ja kaukolainasin kirjan Suomen lantakuoriaisista. Ne ovat hirveän vahvoja ja tekevät kaikkea mielenkiintoista, kertoo pienviljelyä kotonaan harrastava taiteilija.

Näyttelyssä hallitseva värimaailma on ruskeanharmaa. Se on Hultin mielestä hauska sattuma.

– Eniten minulla on varmaan sinisen ja liilan värisiä töitä, ja vähiten puolestaan ruskeita ja harmaita. Ne ovatkin sitten lähes kaikki tässä näyttelyssä. Värit ovat minulle todella tärkeitä, ja teen kaikenvärisiä teoksia.

Sipoolainen tekstiilitaiteilija Tupu Hult rakensi näyttelyn sen ensimmäisenä aukiolopäivänä. Kuva: Oona Eskeli.

Pääseekö näyttelyä katsomaan?

Akaan kirjastotoimenjohtaja Timo Tamminen kertoi Akaan Seudulle perjantaina 5. maaliskuuta, että sekä Tupu Hultin näyttelyä että Viialan kirjastossa esillä olevaa Mirjam Turusen Postinumero 37830 -näyttelyä pääsee katsomaan normaalisti kirjaston koronarajoitusten sekä aukioloaikojen puitteissa.

Kaikkien kirjastossa käyvien tulee muun muassa käyttää kasvomaskia, ellei sen käytölle ole terveydellistä estettä, sekä pitää yllä kahden metrin turvavälejä.

Suomen lantakuoriaisista kertoneen kirjan lukeminen innoitti Tupu Hultia tekemään tämän Laakasittiäinen-teoksen. Laakasittiäinen on Hultin uusimpia teoksia. Kuva: Oona Eskeli.
Yksityiskohta Laakasittiäinen-teoksesta. Kuva: Oona Eskeli.
Kevään ensimmäinen -teos kuvaa sinivuokkoa. Kuva: Oona Eskeli.
Tekstiilitaideteokset voivat olla melko painavia, joten näyttelyn rakentaminen vaatii aikaa ja voimaa. Tässä Tupu Hult asettaa näytille Peruskalliota. Kuva: Oona Eskeli.
Tupu Hultin mukaan tämä Sirkusväen kerrostalo -teos kertoo eläkkeelle jääneistä sirkuslaisista, jotka ovat ostaneet itselleen kerrostalon, jonka parvekkeilla he voivat jatkaa temppuilua eläkevuosinaankin. Kuva: Oona Eskeli.
Yksityiskohta Sirkusväen kerrostalo -teoksesta. Kuva: Oona Eskeli.
Yksityiskohtia Sirkusväen kerrostalo -teoksesta. Kuva: Oona Eskeli.
Yksityiskohta Sirkusväen kerrostalo -teoksesta. Kuva: Oona Eskeli.