”Keväällä oli jotain hässäkkää” – Viialan liikuntahallin kahvila poistettiin kustannussyistä, ja seurojen kommentteja kysyttiin, kun rakentaminen oli jo alkanut

Viialan liikuntahallin rakentaminen alkoi perustusten paalutuksilla 25. marraskuuta 2020. Kuukautta myöhemmin työmaalla näytti tältä. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Akaan kaupunki järjesti joulukuussa 2020 paikallisille urheiluseuroille etäkokouksen, jossa sai kommentoida uuden Viialan liikuntahallin suunnitelmia ja kysyä muun muassa tulevan hallin tiloista. Kokoukseen osallistui noin 20 edustajaa yli kymmenestä seurasta. Lisäksi mukana oli kaupungin viranhaltijoita, hallin pääsuunnittelija Sitowise O:stä sekä päättäjiä sivistyslautakunnasta ja Viialan yhtenäiskoulun rakennustoimikunnasta.

Kokous järjestettiin tiistaina 1. joulukuuta. Hallin rakentaminen oli alkanut perustusten paalutuksilla keskiviikkona 25. marraskuuta.

Kun seurojen palautetta kerättiin lokakuussa 2019, Akaa Futsal ilmoitti, että kahvio on välttämätön kioskitoiminnan pyörittämiseen. Liigatoimintansa Viialan liikuntahalliin siirtävä seura totesi myös, että asian käsittelyyn annettu aika oli ollut liian lyhyt, ja piirustusten tulkinta ilman asian osaavan henkilön opastusta on hankalaa.

Joulukuun 2020 palaverissa Lentopallon Mestaruusliigassa pelaavan Akaa-Volleyn joukkueenjohtaja Erkki Tuomi esitti kysymyksen hallin kahviosta ja kertoi, että peli ei ole vain peli vaan pelitapahtuma, joka pitää sisällään muun muassa päällystakkien riisumisen, virvokkeiden nauttimisen ja edellyttää riittävät wc-tilat. Tuomi kertoi, että kahvioon ei voi olla liian pitkää siirtymää, koska pelien erätauko on kohtuullisen lyhyt.

Kokousmuistion mukaan kaupungin rakennuttamispäällikkö Kimmo Seppälä kertoi, että hankesuunnitelmassa ei ole tilaa kahviolle, mutta viereisen koulun tiloissa on mahdollisuus pitää kahviota.

Kuten Akaan Seutu on uutisoinut, liikuntahallin jälkeen valmistuvan Viialan yhtenäiskoulun tiloihin  kuljetaan toisesta kerroksesta lähtevää, 40 metriä pitkää yhdyskäytävää pitkin. Koulun puolella ruokalatilat ovat ensimmäisessä kerroksessa.

Akaa-Volleyn joukkueenjohtaja Erkki Tuomi kertoi seuran tilatarpeista joulukuun 2020 alussa pidetyssä etäkokouksessa. Kuva: Akaa-Volley.

Huoltotiloja ei ole tarpeeksi

Akaa-Volleyn Erkki Tuomi kysyi joulukuun 2020 kokouksessa myös hierontatilasta, kylmälaitteiden säilytystiloista ja muista huoltotiloista. Hänen mukaansa Akaa-Volley kokee tilojen olevan nykyisen suunnitelman pohjalta riittämättömät, koska seuran tarvitsema varastotila on useita kymmeniä neliöitä.

Akaa Futsalin puheenjohtaja Tero Kivistö totesi olevansa Tuomen kanssa samoilla linjoilla huoltotilojen riittämättömyydestä.

Rakennuttamispäällikkö Seppälä totesi kokouksessa, että Tuomen esittämät asiat tulivat esille jo ennalta lähetetyissä sähköposteissa, ja lisätoiveita voi lähettää erityisliikunnanohjaaja Riitta Lehtoselle sähköpostiin, jonka jälkeen ne jaetaan kootusti eteenpäin.

Akaan Seutu kysyi tammikuun puolessavälissä kaupungin tekniseltä toimelta ja Viialan liikuntahallin pääsuunnittelijalta, Sitowisen arkkitehdilta Jukka Perämaalta, onko hallin varastotiloja lisätty tai onko niitä mahdollista lisätä urheiluseurojen joulukuussa 2020 esittämien toiveiden mukaisesti. Rakennuttamispäällikkö Seppälä vastasi, että seurojen toiveet ovat tarkastelussa.

– Varastotiloja on toteutussuunnitelmassa tällä hetkellä jopa hieman enemmän kuin hankesuunnitteluvaiheessa. Suunnittelussa on nyt valmistunut kantavien runkorakenteiden niin sanotut isot linjat, ja meneillään on talotekniikan suunnittelu niille alustavasti varattuihin paikkoihin, Seppälä kertoi.

Hänen mukaansa tämän jälkeen tarkentuu, kuinka paljon taloteknisistä varauksista vapautuu tilaa, joka hyödynnetään eri käyttäjäryhmien varastotarpeeseen.

– Salien yhteyteen ja väestönsuojiin sijoitettavat isommat, niin sanotut verkkoseinäiset varastot suunnitellaan myös käyttäjien toiveita mahdollisuuksien mukaan huomioiden.

Kysyimme myös hallin hierontatilojen, kylmälaitteiden säilytystilojen ja muiden huoltotilojen lisäämismahdollisuuksista.

– Tiloja ei varsinaisesti voida lisätä kaikkiin esiin tuleviin tarpeisiin, mutta tilojen monipuolista käyttöä suunnitellaan yhdessä käyttäjien kanssa, Seppälä vastasi.

Lue lisää: Viialan liikuntahalliin tulee 1500 hengen katsomotilat, mutta kutistuneesta eteisestä puuttuvat naulakot – Kahvilalle ei ole omaa tilaa eikä varausta vesipisteelle tai jääkaapille

Pienempi sali on hyödynnettävissä

Liikuntahallista puuttuvien kahvilatilojen osalta rakennuttamispäällikkö Seppälä kertoi Akaan Seudulle, että ne olivat alkuvaiheessa mukana, mutta päätöksenteossa se poistettiin kustannussyistä.

– Pohjoisen sisäänkäynnin aulaan suunniteltiin paikka, johon kahvi- ja välipala-automaatin voi tarvittaessa sijoittaa. Aulassa on myös hieman tilaa muutamalle pöytäryhmälle ja näköyhteys isoon saliin. Varsinaista kahvilatilaa tarjoilulinjastoineen ja useine pöytäpaikkoineen ei voitu suunnitelmaan lisätä lisäkustannusten vuoksi.

Suurimmissa tapahtumissa, joissa yleisöä mahdollisesti on jopa 1500 henkilöä, on ison salin kaikki hyödynnettävissä oleva tila käytössä.

– Tällöin ei samanaikaisesti ole muita harrastustapahtumia, eli pieni liikuntasali hyödynnettävissä oheistoiminnalle. Pienen liikuntasalin koko on noin 800 neliömetriä. Myös viereisen koulun ruokalan hyödyntäminen suurimpien tapahtumien yhteydessä on mahdollista, Seppälä kertoo.

Jatkokysymyksiin siitä, kuka henkilö tai mikä luottamuselin poisti kahvilatilat kustannussyistä ja milloin, ei Seppälä kertomansa mukaan ehdi vastata kuin tämän viikon lopulla. Kimmo Seppälä aloitti Akaan rakennuttamispäällikkönä vasta marraskuun 2020 alussa. Edellinen rakennuttamispäällikkö irtisanoutui kesäkuun alussa ja lopetti hommat Akaassa heinäkuun lopussa.

Akaan rakennuttamispäällikkö Kimmo Seppälä aloitti työssään marraskuussa 2020. Kuva: Jarno Keskinen.

Vaatimukset olivat hyvin haastavat

Alun perin Viialan liikuntahalli ja Viialan yhtenäiskoulu oli tarkoitus rakentaa hyvin lähekkäin ja yhdistää ne maan tasossa kulkevalla käytävällä, koska koulurakennukseen ei tule mitään sisäliikuntatiloja. Kysyimme hallin pääsuunnittelijalta ja kaupungin tekniseltä toimelta, olisiko ruokasalin käyttö ottelu- ja muiden tapahtumien kahvilatilana helpompaa, jos yhdyskäytävä olisi edelleen suunniteltu kulkemaan maan tasalla ja koulu olisi ollut lähempänä.

– Liikuntahallin pohjaratkaisussa on huomioitu vaatimukset sisäänkäynneille sekä pohjoisesta että etelästä, jolloin halliin syntyy voimakas pystyakseli. Koululiikunnan, iltatoiminnan sekä isompien ottelutapahtumien vaatimusten toteuttaminen pohjaratkaisussa oli hyvin haastavaa, rakennuttamispäällikkö Seppälä vastaa.

Hänen mukaansa hallin toimivuus toteutuu nyt jopa paremmin ja luontevammin, kun yhdyskäytävä kulkee irti maanpinnasta.

– Samalla välituntipihasta saadaan suurempi yhtenäinen alue sekä koululaisten oleskelupihat ja kiinteistöjen huoltoalueet sijoitettua turvallisesti. Esimerkiksi viikonlopputapahtumissa, kun harrastajia on paljon, tarvitaan myös oleskelutilaa, jota löytyy juoksusuoralta toisesta kerroksesta, johon yhdyskäytäväkin liittyy.

”On siellä ollut jotain hässäkkää”

Viialan liikuntahallin toimivuuteen liittyen Akaan Seutu on uutisoinut, että kulku hallista kouluun ja koulusta halliin ei ole esteetöntä, koska halliin ei ole suunniteltu minkäänlaista hissiä. Tämän takia esimerkiksi pyörätuolilla kulkevat koululaiset eivät pääse toisen kerroksen yhdyskäytävästä hallin ensimmäisen kerroksen liikunta- ja pukuhuonetiloihin. Hallista taas ei pääse pyörätuolilla urheilutapahtumien väliaikakahvilaan koulun puolelle.

Viialan yhtenäiskoulun rakennustoimikunta seuraa sekä koulun että Viialan liikuntahallin suunnittelua ja toteutumista ja hyväksyy omalta osaltaan esimerkiksi piirustukset ja rakennusurakan muun tarjouspyyntöaineiston. Toimikunnan varapuheenjohtajan Heli Piiraisen (vas) mukaan halliprojekti on edennyt virkamies- ja asiantuntijavetoisesti.

– Meidän rooli on ollut poliittinen ohjaajaryhmä. Ihan hirmuisesti ei olla sisältöön vaikutettu. Sen verran ollaan, että on annettu vahva ohjeistus kaikille viranhaltijoille ja asiantuntijoille, että käyttäjien tarpeet tulee tulla huomioiduksi.

Näin ei Piiraisen mukaan ole tapahtunut.

– Ainakaan joulukuun palaverin perusteella ei ole huomioitu. Keväällä ei ole kuultu seuroja tarpeeksi ja ajoissa. Kevät oli kaikella tapaa haastava viranhaltijoille ja meille muillekin, mutta on siellä ollut jotain hässäkkää, hän toteaa.

Piiraisen mukaan asia tuli ilmi kyseisessä, 1. joulukuuta pidetyssä seurapalaverissa, johon rakennustoimikunnan jäsenet Piiraisen mukaan kutsuivat itse itsensä.

– Siinä vaiheessa kuultiin, kuinka paljon puutteita seurojen taholta oli ollut ja toiveita, mitä ei ollut huomioitu. Hämmästys on ollut vahva monen osalta.

Rakennustoimikunnassa keskityttiin Piiraisen mukaan viime keväänä siihen, miten projekti saadaan alkuun vuoden 2020 aikana perustusten osalta. Tämä oli ehtona valtion liikuntapaikka-avustuksen saamiselle.

Heli Piiraisen mukaan akaalaisten urheiluseurojen hallitarpeita ei kuunneltu keväällä 2020 tarpeeksi ja ajoissa.

Pellon putket nostivat käytävän

Rakennustoimikunnan varapuheenjohtajan Heli Piiraisen mukaan syy 40 metriä pitkän yhdyskäytävän siirtämiselle maan tasalta toiseen kerrokseen olivat maan sisällä kulkevat putket.

– Pellolla menee putkia, ja putkien siirto olisi myöhäistänyt jompaa kumpaa tai molempia, Piirainen viittaa liikuntahallin ja Viialan yhtenäiskoulun rakentamiseen.

Piirainen suhtautuu kriittisesti siihen, että futsalin ja lentopallon liigaotteluiden tauoilla kahvilaa pidettäisiin yhtenäiskoulun ruokalassa.

– Sellainen siirtymä sellaisella ihmisvolyymillä ei tuolla etäisyydellä ole mahdollista. Koulun kahvila ja ruokala on ajateltu junioriturnauksiin. Kun ajatellaan liigaottelua, ei me voida laittaa satoja ihmisiä siirtymään putkea pitkin paikasta a paikkaan b.

Toisin kuin liikuntahallin osalta, viereisen Viialan yhtenäiskoulun suunnittelua on Piiraisen mukaan tehty vahvasti koulun käyttäjien kanssa.

– Suunnittelija käy koko ajan keskustelua koulun käyttäjien kanssa. Me katsomme, että käyttäjiä on kuultu.

Lue lisää: Viialan liikuntahallin piti olla esteetön, mutta koulusta ei pääse sinne pyörätuolilla – Yhdyskäytävä vie portaikkoon, vaikka hallia käyttävät myös erityislapset

Kommentointi on suljettu.