Viialan liikuntahalliin tulee 1500 hengen katsomotilat, mutta kutistuneesta eteisestä puuttuvat naulakot – Kahvilalle ei ole omaa tilaa eikä varausta vesipisteelle tai jääkaapille

Viialan liikuntahallin perustustyöt ovat meneillään Hämeentien ja tekonurmikentän välisellä entisellä peltoalueella. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Saviperäisen maan vaatimat Viialan liikuntahallin paalutukset alkoivat 25. marraskuuta, ja muutkin perustustyöt saatiin käyntiin vuoden 2020 puolella. Akaan kaupungin rakennuttaman ja reilut seitsemän miljoonaa euroa maksavan hallin on määrä valmistua helmikuussa 2022.

Pitkään odotettu liikuntahalli palvelee koko Akaan harrastajia ja ammattiurheilijoita sekä toimii myös viereen rakennettavan Viialan yhtenäiskoulun liikuntatuntienpitopaikkana. Yhtenäiskoulu järjestää liikuntahallissa myös suurimmat juhlat.

Maaliskuussa 2020 päivätty Viialan liikuntahallin hankesuunnitelma kertoi, että kaksiosaisen hallin isompaan osaan tulee muun muassa Lentopallon Mestaruusliigan finaalipelien edellyttämä 1500 hengen katsomo. Valmiissa pohjapiirustuksissa katsomo on edelleen mukana, mutta kaikilta muilta osin hankesuunnitelma ei ole toteutumassa tapahtumiin liittyvien tavoitteiden mukaisesti.

Hankesuunnitelman mukaan halliin tulee 45 neliön kenkä- ja vaate-eteinen sekä 56 neliön aula. Piirustuksissa on kuitenkin vain aula/kenkäeteinen. Akaan kaupungin rakennuttamispäällikön Kimmo Seppälän mukaan sen suuruus on 27 neliömetriä.

– Suurimmissa tapahtumissa voidaan pohjoispuolelta ottaa yleisöä sisään myös toisen sisäänkäynnin kautta pieneen liikuntasaliin ja sieltä salikäytävän kautta katsomoihin, Seppälä kertoo.

Entä minne Viialan liikuntahallin yleisö voi jättää ulkovaatteensa?

– Ei ole erillistä vaatesäilytystä, Seppälä vastaa.

Seppälän mukaan liikuntahallin suurin yleisömäärä, 1500 henkilöä, toteutuu hyvin harvoin, arviolta kerran tai kaksi vuodessa. Yleisökeskiarvo on noin 400 henkilöä ja suurimmat yleisömäärät kauden aikana arviolta 800 henkilöä.

Asemapiirroksesta näkee, miten Viialan liikuntahallin ja sen viereen rakennettava Viialan yhtenäiskoulu sekä niiden välille tuleva yhdyskäytävä sijoittuvat. Kuva: Akaan kaupunki

Kahvilaa tai kioskia ei tule

Toisin kuin esimerkiksi Toijalan Monitoimihallissa, Viialan liikuntahallissa ei ole minkäänlaisia kahvila- tai kioskitiloja. Hallin hankesuunnitelman mukaan vieressä sijaitseva yhtenäiskoulun ruokasali mahdollistaa ruokailu- ja kahvilatoiminnan liikuntahallissa järjestettävien turnausten tai muiden tapahtumien osallistujien kesken.

Hankesuunnitelman mukaan liikuntatilojen käyttöjoustoa lisää liikuntahalliin sijoitettava harjoitussali/aulatila, jota voi hyödyntää myös kahviona. Rakennuttamispäällikkö Seppälän mukaan tällaista tilaa ei halliin tule. Sen sijaan Seppälä kertoo, että toisen kerroksen juoksusuoralla ja ensimmäisen kerroksen pienessä liikuntasalissa on tiloja otteluiden oheistapahtumiin.

Akaan Seutu kysyi Seppälältä, minkälainen varustus juoksusuoralla ja pienessä liikuntasalissa on oheistapahtumia varten eli onko niissä esimerkiksi jääkaappi, vesipiste/tiskiallas ja sähköt ja paikat kahvinkeittimille, mikroaaltouunille ja muulle tarvittavalle.

– Ei ole varausta, Seppälä vastasi.

Viialan yhtenäiskoulun on määrä valmistua kesällä 2023 eli yli vuosi liikuntahallin jälkeen. Koska koulun rakentamisaikana ei ole vielä mahdollista käyttää sen tiloja, täytyy liikuntahallin liigaotteluissa ja muissa tapahtumissa pärjätä Seppälän mukaan juoksusuoran ja pienen liikuntasalin tiloilla.

Yleisövessoja Viialan liikuntahallissa on ensimmäisessä kerroksessa ison ja pienen salin välisellä käytävällä neljä kappaletta. Lisäksi isoimmissa tapahtumissa käytettävissä ovat koulun yleisövessat, kun koulu valmistuu.

Lue myös: Viialan liikuntahallin rakentaminen alkaa marraskuussa – Yli 7 miljoonan euron urakan saanut Jatke Pirkanmaa kannustaa akaalaisia rakennusalan yrittäjiä ottamaan aktiivisesti yhteyttä

Viialan liikuntahallin ensimmäisen kerroksen pohjapiirustus. Kuva: Akaan kaupunki/Sitowise

Yksi kommentti

  1. Leo Virtanen

    Onkohan kysytty käyttäjien mielipidettä? Tuntuu erikoiselta, että ei edes ole varauduttu kahvilatiloihin tulevassa liikunathallissa. Tapahtumien kannalta olisi järkevää pitää yleisö hallissa. Tulevaisuudessa se lähetetään putkea pitkin uuteen koulurakennukseen.
    Toijalan Monarilla on kahvio/kioski. Ei vie suurta tilaa, mutta on helppo käyttöinen.
    Mielestäni vielä kannattaisi suunnitelmia muuttaa niin, että tällainen kahvila/kioski tulisi myös Viialan uuteen liikuntahalliin/tapahtumahalliin. Kyselen tässä vastuunkantajien perään, ettei käy niinkuin Viialan Keskustan koulun remontin. Eli oli jo susi syntyessään.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?