Kalifornian metsäpalot pakottivat Klaara Leponiemen palaamaan Suomeen: ”En pystynyt hengittämään” – SM-puolimaratonilta tuliaisina pronssia

Klaara Leponiemi sijoittui kolmanneksi SM-puolimaratonilla lauantaina Vantaalla. Leponiemi juoksi 21,1 kilometriä aikaan 1.18.28 jääden ennätyksestään 23 sekuntia. Hän hävisi kisan voittaneelle Annemari Kiekaralle neljä minuuttia ja 27 sekuntia.

Leponiemi kertoo juosseensa tarkoituksella ensimmäisen kympin ”ylikovaa” vauhtia.

– Lähdin aika reippaasti ja puoliriskillä. Ensimmäisen kympin väliaika oli 36.15 tai 36.20, mutta sitten vauhti hidastui aika paljon ja alkoi pistää. Ihan loppuun asti en pystynyt pitämään vauhtia, Leponiemi kertoo.

22-vuotias Leponiemi ei ole juossut kilpaa viime vuoden heinäkuussa Ruotsissa järjestettyjen nuorten EM-kisojen jälkeen. Tänä kesänä Leponiemi ei voinut kisata, koska hän oli lähdössä opiskelemaan ja urheilemaan Yhdysvaltoihin ja sikäläisen yliopistourheilun kattojärjestön säännöt kielsivät kilpailemisen Suomessa.

Visiitti Etelä-Kaliforniaan jäi noin kuukauden mittaiseksi, jonka aikana opiskelijaviisumilla maahan päässyt Leponiemi ennätti vaihtaa ravitsemustieteen opinnot musiikkiin. Osavaltion metsäpalot pakottivat hänet palaamaan Suomeen kolmisen viikkoa sitten.

– Metsäpalojen savut olivat niin pahat, etten pystynyt hengittämään siellä. Taivas näytti siltä, että kohta sataa kaatamalla, kun ilma oli savusta valkoharmaa. Lisäksi yliopistourheilu ei tuntunut omalta jutulta. Tykkään enemmän olla Suomessa, Leponiemi kertoo.

Leponiemi aikoo hakea opiskelemaan Suomessa. Tällä hetkellä hän asuu ja harjoittelee Tampereella mutta käy usein lapsuudenkodissaan Viialassa. Hiihdossa ja juoksussa kilpaillut urheilija aikoo keskittyä jatkossa juoksutulostensa kehittämiseen. Juoksussa hän edustaa Lempäälän Kisa Yleisurheilua.

– Toistaiseksi ajatus on, että hiihdän muuten vaan enkä kisaa enää hiihdossa. Mutta jos into jossain vaiheessa herää, never say never, Leponiemi toteaa.

Klaara Leponiemi juoksi viikoloppuna puolimaratonin aikaan 1.18,28. Arkistokuva: Ari Viljanen