Sade ei vesittänyt tunnelmaa Viialan markkinoilla

 

 

Viialan Eläkkeensaajien tanssiryhmä esiintyy markkinatapahtumissa ilahduttaakseen ihmisiä, pitääkseen hauskaa ja lisätäkseen yhdistyksen näkyvyyttä. Viialan markkinoilla esitettiin perinteisiä salonkitansseja, kuten kikapoa.

Sadesää varjosti lauantaina pidettyjä Viialan markkinoita, mutta moni oli siitä huolimatta tullut viihtymään torille. Alueella oli perinteiseen tapaan useita myyntikojuja ja yhdistysten telttoja, joissa kävijä saattoi esimerkiksi ostaa käsitöitä, osallistua useisiin arpajaisiin, arvata marjapoimurin sisään laitettujen karkkien lukumäärän ja maistella markkinaherkkuja, kuten muikkuja. Urheilusta kiinnostuneille markkinat tarjosivat Akaa-Volleyn pelaajien esittelyä.

Toisin kuin oli suunniteltu, markkinat avasi markkinoiden järjestäjä Susanna Saxberg, joka luki valtuutetun ja kaupunginhallituksen jäsenen Hannu Järvisen (sd) puheen. Saxbergin mukaan Järvinen oli yllättäen estynyt sairastumisen vuoksi.

Myöhemmin päivällä kuultiin kaupunginjohtaja Antti Peltolan puheenvuoro. Peltola pohti Akaan kaupungin asemaa kilpailussa Pirkanmaan asukkaista ja nosti esiin vetovoimaisuuteen vaikuttavia tekijöitä.

– Toijalan ja Viialan torielämää olisi hyvä kehittää, sillä tällaisten asioiden avulla voidaan vaikuttaa positiivisesti Akaan maineeseen. Esimerkiksi elävä musiikki voisi saada ihmiset viihtymään toreilla.

Kaupunginjohtaja mainitsi asukkaita puoleensa vetäviksi tekijöiksi myös kouluverkoston sekä satamat ja vilkkaat asemanseudut, joiden hyödyntämistä yritysten ja asukkaiden käyttöön on Peltolan mukaan tärkeää suunnitella jatkossa lisää.

Lisäksi Peltola nosti esiin junaliikenteen merkityksen Akaan vetovoimaisuudelle. VR:n joulukuussa alkava alueellisen junaliikenteen kehittämishanke tuo lisää junavuoroja Tampereen, Viialan ja Toijalan välille ja koko pääradalle aina Helsinkiin saakka.

– On tosi tärkeää, että me kaikki käytämme aktiivisesti niitä vuoroja, koska Akaan tavoitteena on, että näistä parannuksista tulee pysyviä, Peltola painotti.

Virve Kinnunen ja Teemu Luukkonen, 5, tanssahtelivat valssin tahtiin odotellessaan kioskille lähteneitä isää ja isoveljeä.

Tuttavia ja hyötyostoksia

Viialassa asuva Virve Kinnunen oli perheineen tullut markkinoille jokavuotiseen tapaan sateesta riippumatta. Kinnusen mukaan markkinoille on mukava tulla ihan vain tapaamaan tuttuja kasvoja.

– Monien kanssa jää hyväksi toviksi suustaan kiinni, mutta mikäs siinä. Olen aiemmin ollut töissä Viialan K-marketissa ja siinä oppinut tuntemaan monia täällä asuvia.

Tarja ja Tapio Sirén Valkeakoskelta nauttivat perinteiset lettukahvit hankittuaan markkinoilta harjan ja korin.

Valkeakoskelaisen Sirénin pariskunnan houkutteli markkinoille oikeaan osunut arvelu siitä, että torilta voisi löytyä tuiki tarpeellinen kodin väline, ”koppa”. Tarja Sirénin mukaan uutta koppaa eli punottua tukevaa koria oli etsitty vanhan hajonneen korin tilalle jo hetken aikaa.

– Tällaisia ei vain ole kaupoissa. Täältä hankimme nyt samalla myös harjan hirsimökkimme seinien puhdistamista varten. Sillä on kätevää poistaa hämähäkinseittejä.

Tapio Sirén on Viialasta kotoisin, mutta tämä oli pariskunnan ensimmäinen kerta Viialan markkinoilla. Sirénit vierailevat Viialassa silloin tällöin, ja vierailut on helppo yhdistää mökkeilemiseen.

– Meillä on kesämökki Toijalassa. Avasimme mökkeilykauden jo pääsiäisenä, ja markkinoiltakin menemme sinne valmistautumaan illan jääkiekko-otteluun, mies kertoi.

– Ensin menemme uuden kopan kanssa kauppaan, Tarja Sirén totesi.

Perinteiset kohokohdat

Markkinoiden kohokohta oli Viialan Yrittäjien myöntämän Tahto-patsaan saajan julkistaminen. Palkinnon sai tänä vuonna Tuunauspajastaan monille nuorille ja vanhemmille tutuksi tullut Arttu Käpylä, joka kukitettiin yleisön edessä palkitsemispuheen päätteeksi.

Väkeä keräsi markkinoiden pääaukiolle myös aiemmilta markkinoilta tuttu Viialan Eläkkeensaajien salonkitanssiesitys. Tanssiesitykseen puolisonsa kanssa osallistunut Liisa Lampela oli tyytyväinen tanssien sujumiseen.

– Meillä meni aivan kohtalaisesti. Ainakin muistimme mieheni kanssa hymyillä! Se tahtoo unohtua askeliin keskittyessä.

Lampela piti taukoa ja nautti lohisoppaa ennen kuin palasi Eläkkeensaajien teltalle myymään vetämänsä askartelupajan käsityötuotoksia. Kerran viikossa kokoontuvat askartelijat tekevät kaikenlaisia koristeita ja käyttöesineitä.

– Tänä vuonna uusia kokeilujamme ovat olleet esimerkiksi nahkakorut, alumiinitölkkien nipsuista virkkaamalla tehdyt amppelit ja lasitiilistä tehdyt lamput.

Viialan Eläkkeensaajien esityksessä mukana ollut Liisa Lampela oli varustautunut markkinoille itse tekemillään punaisilla nahkakorvakoruilla.

 

Lämpimät letut maistuivat markkinakävijöille viileänä sadepäivänä.

 

Pertti Palm viihdytti yleisöä iskelmällisellä musiikillaan.

 

Viialan yhtenäiskoulun 8B-luokan arpajaispöytä notkui houkuttelevia pikkutavaroita.

 

Viialan Eläkkeensaajat myivät itse tekemiään käsityötuotteita, joista uusimpiin kuuluivat virkkaamalla tölkinnipsuista tehdyt värikkäät kukka-amppelit.

 

Tahto-patsaalla palkittu Arttu Käpylä (oik.) ja hänen vaimonsa Aino Käpylä iloitsivat Tuunauspajan saamasta arvostuksesta ja suosiosta. Akseli Ylönen (vas.) ja Tapio Tuominen ovat käyneet Tuunauspajassa syksystä asti. Marko-Peltola (takana) Viialan Yrittäjistä kiitteli palkitsemispuheessa Tuunauspajan yhteisöllisyyttä opettavaa otetta.

 

Juttua päivitetty korjaamalla tietoja 29.5. kello 11.30: tarkennettu tieto siitä, että toisin kuin markkinaohjelmaan oli merkitty, Hannu Järvinen ei ollut paikalla pitämässä avajaispuhetta, vaan hänen puheensa luki Susanna Saxberg. Lisäksi korjattu kolmanneksi viimeistä kuvatekstiä, jossa luki virheellisesti, että arpajaiset olisivat olleet kokoomuksen teltalla. Oikea tieto on, että arpajaiset olivat Viialan yhtenäiskoulun 8B-luokan järjestämät. Kuvan arpajaiskojulla ei ole kokoomuksen kanssa muuta tekemistä kuin se, että telttakatos oli lainattu puolueelta.

Kommentointi on suljettu.