Juhlavuotta viettävä TNS-Judo katselee tiloja Venneriltä

TNS-Judo juhlisti 40-vuotista toimintaa pitämällä juhlatreenit. Kuvassa Marko Virtanen (takarivissä vas.), Sami Ilomäki, Juuso Hyvärinen, Janne Silvonen, Kai Myllymäki, Eero Välimäki, Katriina Rantasalo, Olli Malo, Jori Huovinen ja Vesa Villanen sekä Jari Kösilä (eturivissä vas.), Lauri Kuoppa, Toni Takaniemi, Juha-Pekka Kössilä ja Helinä Horila. Kuva Mikko Juomoja.

Toijalan Nuorisoseuran Judo viettää tänä vuonna 40-vuotisjuhlavuottaan. Merkkivuoden kunniaksi judoseura järjesti lauantaina 6.10. juhlatreenit Akaan Kamppailijoiden tiloissa Hämeentiellä. Treenien vetäjänä toimi seuran mustan vyön judokoihin kuuluva Marko Virtanen.

TNS-Judon puheenjohtaja Toni Takaniemi kertoo judoharrastajia olevan seurassa nelisenkymmentä ja ryhmiä muksujudosta aikuisiin. Seurassa voi harrastaa myös kuntojudoa.

Toni Takaniemen mukaan toimintaa on vaivannut pitkään tilapula, ja paikkaa on vaihdettu vuosien saatossa monta kertaa. Nyt TNS-Judo ja muut Hämeentien tiloissa harjoittelevat kampailulajit harkitsevat siirtymistä vuokralle Vennerille, Toijalan Voimistelun ja Liikunnan, ToVoLin, tiloihin.

Takaniemen mukaan nykyistä isommat tilat mahdollistaisivat myös uusien harrastajien mukaantulon muksu- ja junnuryhmiin.

– Judo voi Akaassa ihan kohtuullisesti, mutta uusia harrastajia kaivataan. Laji sopii vauvasta vaariin ja sitä pystyy harrastamaan oman kunnon mukaan. Huippu-urheilija ei tarvitse olla, Toni Takaniemi toteaa.

 

TNS-Judon perustaminen sai aikaan ryntäyksen tatamille

TNS-Judon perustamisen puuhamiehenä toimi Vesa Villanen, joka kävi kansalaisopistolla 1974–76 judon alkeet suorittaen ensimmäiset vyöarvonsa.

Kansalaisopistolla judon hiipuessa Vesa kysyi isältään Niilolta, että voiko judon ottaa yhdeksi nuorisoseuralajiksi. Niilo Villanen hyväksytti asian nuorisoseurassa, ja kurssi aloitettiin tammikuussa 1978.

Vesa Villanen pyysi vetohommiin apuja Tampereelta. Sieltä saatiin kovatasoinen valmentaja Seppo Myllylä, joka oli vuoden 1978 nuorten EM-pronssimitalisti ja saanut ensimmäisenä suomalaisena miesten EM-mitalin, hopeaa, vuonna 1983. Suomenmestaruuksia hänellä on seitsemän. Tällä hetkellä hänellä on Suomen toiseksi korkein-vyöarvo, 7 Dan. Apuna olivat myös Pasi Luoma ja Antti Hyvärinen.

Matot lainattiin Valkeakosken Judolta, joka oli lajista tauolla hetken aikaa. Ensimmäiset harjoitukset olivat Lastumäen koulun yläsalissa. Ilmoittautuneita oli 90–100. Harjoitukset oli jaettava kahdelle ryhmälle. Keskiviikot ohjasi Vesa Villanen ja lauantait Seppo Myllylä, joka antoi Vesalle seuraavien harjoitusten ohjeet keskiviikoille. Kun mattotila ei riittänyt kaikille, odottajat harjoittelevat kovalla lattialla ilman heittelyä.

TNS-Judon mustan vyön judokat ovat Mikko Strömmer 1 Dan, Ahti Manninen 2 Dan, Lauri Kuoppa 1 Dan, Marko Virtanen 1 Dan, JuhaMatti Ahola 2 Dan sekä Toijalasta pois muuttaneet Panu ja Yrjö Villanen, molemmat 1 Dan.

Mikko Juomoja

Kirjoittaja on toiminut TNS-Judon puheenjohtajana