Kamppailu-urheilun harrastajat perustivat Akaaseen thainyrkkeilyseuran

Kimmo Heiskanen (vas.), Riku Luoma ja Aapo Ahlfors toimivat ohjaajina peruskurssilla. Ahlfors on peruskurssin päävalmentaja.

Akaassa on aloittanut toimintansa thainyrkkeilyn erikoisseura Akaa Thaiboxing Club ry. Seuran ensimmäinen peruskurssi pyörii parhaillaan 12 osanottajan voimin Akaan Kamppailijat ry:n salilla Hämeentie 69:ssä Toijalassa.

Akaa Thaiboxing Clubin ovat perustaneet akaalaiset Aapo Ahlfors, Riku Luoma, Kimmo Heiskanen ja Arttu Ahlfors.

Treenikaverit ovat kasvamassa

Seuran perustaminen tuli ajankohtaiseksi, kun Aapo, Riku ja Kimmo lopettivat kamppailulajien treenaamisen Tampereella harrastajaporukan hupenemisen ja kulkemisen työläyden takia. Miehet päättivät jatkaa treenaamista kotikaupungissaan ja perustivat Akaan ensimmäisen thainyrkkeilyseuran saadakseen treenikavereita.

– Tässä sitä nyt ollaan, ensimmäinen peruskurssi on puolivälissä. Ensin meillä oli pelko siitä, että tuleeko peruskurssille ketään, mutta kysyntä yllätti positiivisesti. Ryhmä tuli täyteen aika nopeasti, ja kysyntää oli vähän enemmänkin kuin tilaan voitiin ottaa, Aapo Ahlfors kertoo.

Aapo Ahlfors opastaa Salla Hautamäkeä (vas.) ja Laura Hautamäkeä. Harrastusta etsinyt Salla houkutteli thainyrkkeilyn peruskurssille myös kaksoissiskonsa Lauran. – Totesimme, että tämä voisi olla meidän juttu. Toijalassa on vähän liikuntamahdollisuuksia harrastukseksi, eikä mikään sulkapallo kiinnosta minua. Tässä saa myös pois kiloja, Salla perustelee.

Aapo Ahlfors on seuran puheenjohtaja, Riku Luoma varapuheenjohtaja ja Kimmo Heiskanen hallituksen jäsen. Sihteerin ja some-vastaavan tehtävät on ottanut vastuulleen itsekin kamppailulajeja harrastanut Aapon serkku Arttu Ahlfors. Aapo, Riku ja Kimmo toimivat peruskurssilla ohjaajina.

Kaverista mittaa hyvällä mielellä

Puheenjohtaja Aapo Ahlfors kuvailee thainyrkkeilyä tehokkaaksi kamppailu- ja kuntoilulajiksi, joka sopii sekä miehille että naisille. Alaikärajana seurassa on 15 vuotta. Peruskurssilla on

harrastajia 16-vuotiaasta alle nelikymppiseen.

– Thainyrkkeily on täyskontaktilaji, jossa on mukana lyönnit, potkut  ja pystypaini. Potku- ja thainyrkkeily ovat lähellä toisiaan, mutta thainyrkkeilyyn kuuluvat kyynärpäälyönnit ja polvipotkut, Ahlfors kertoo.

Puheenjohtaja korostaa, että thainyrkkeilyllä ei ole mitään tekemistä väkivallan kanssa, vaikka se voi näyttää rajulta. Hän ei pidä sitä sen vaarallisempana kuin muitakaan urheilulajeja.

– On vaan yksinkertaisesti mukavaa ottaa kaverista mittaa hyvällä mielellä. Haavereita toki voi sattua kuten joka lajissa. Minulle on thainyrkkeilyssä tullut mustelmia, lihakset ovat kipeytyneet ja kummastakin nilkasta on mennyt nivelsiteet mutta nekin lämmittelyssä, Ahlfors kertoo.

Aapo Ahlfors on harrastanut useita kamppailulajeja mutta tykästynyt eniten juuri thainyrkkeilyyn sen fyysisyyden vuoksi. Kiinnostus kamppailu-urheiluun on peräisin lapsuudesta, jolloin taistelu- ja toimintaelokuvat tekivät vaikutuksen pikkupoikaan.

Joonas Myllerin (vas.) harjoitteluparin Aku Mikkolan mukaan kunnonkohotus oli yksi syy lähteä mukaan thainyrkkeilyn peruskurssille.

– Kamppailulajikipinä iski, kun ala-asteikäisenä tuli katseltua kun fu ja Rocky-elokuvia. Joukkuelajit eivät ole koskaan tuntuneet omalta jutulta.

Akaa Thaiboxing Club ry:n kaksi kuukautta kestävää peruskurssia seuraa jatkoryhmä. Seuraavaa peruskurssia on kaavailtu syksylle. Seuran suunnitelmissa on myös kuntothainyrkkeily.

– Peruskurssilla opetellaan perustekniikat rauhallisesti ja turvallisesti ilman isompaa kontaktia parin kanssa. Jatkoryhmässä aletaan treenata fyysisesti kovempaa ja lisätään pikkuhiljaa kontaktia. Tavoitteena on, että jatkoryhmäläiset pystyvät ottelunomaiseen harjoitteluun eli sparraamaan keskenään. Jos jollakulla on kipinä kilpailemiseen, olemme valmiit myös siihen, Aapo Ahlfors toteaa.

Seurat etsivät treenitilaa

Puheenjohtaja Aapo Ahlfors ja sihteeri Arttu Ahlfors kertovat thainyrkkeilyseuran, Akaan Kamppailijoiden ja Toijalan monitoimihallin väestönsuojassa harjoittelevan Akaan Iskun virittelevän yhteistyötä. Seurat etsivät kamppailulajeille nykyisiä suurempia ja toimivampia tiloja.

– Olemme käyneet katsomassa vanhaa Siwan rakennusta, joka olisi koon puolesta täydellinen pienin muutoksin. Toistaiseksi hinta on tullut vastaan, Akaa Thaiboxing Club ry:n sihteeri Arttu Ahlfors toteaa.

Arttu Ahlfors on seuran sihteeri ja serkkunsa Aapo Ahlfors puheenjohtaja.